наверх
19.04.202419:42
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Юзеру на заметку. Как не стать жертвой интернет-мошенников

Днепр, Львов: взрывные события (380)

(обновлено: )96740
Новые схемы интернет-мошенничества будут появляться до тех пор, пока украинцы будут позволять играть на их доверии, отметила Мария Натха.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос столицы

В Украине появился новый вид мошенничества. В соцсетях призывают быть осторожными тех, кто что-то продает через онлайн-площадки объявлений — по типу известного сайта OLX.

Как действуют мошенники, в частности, описала на своей странице пользовательница Facebook Саша Эклер. По ее словам, она пыталась продать фотоаппарат. Сразу после размещения объявления — позвонил человек и сказал, что готов его купить для своей фирмы, товар заберет путем самовывоза, а деньги перечислит на карту в момент получения фотоаппарата.

"Приезжает таксист, мне звонят, что машина приехала и сейчас деньги отправят. Приходит смс, что деньги перевели, опять звонок, мол, все отправили, смс есть. Подхожу к таксисту, прошу подождать, проверяю сначала банковское приложение — пусто", — пишет девушка.

Далее девушка позвонила в банк и ей подтвердили, что перевода денег на ее карточку не было. Таксист дал номер телефона, по которому получил вызов. В то же время аферисты на звонки больше не отвечали.

Подробнее об этой и подобных схемах мошенничества рассказала младший партнер юридической компании "Пронин и партнеры" Мария Натха в эфире радиостанции Голос столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що скажете про таку шахрайську схему — наскільки вона поширена?

— На жаль, так, такі шахрайські схеми досить поширені і насправді ніхто не застрахований від них, і цим користуються шахраї, застосовують їх повсякденно.

Чиєї вини більше в тому, що вони поширені, шахраїв чи людей, які ведуться?

— Насправді тут як на ринку: попит і пропозиція. Поки люди будуть вестися на це — будуть такі шахрайські схеми. І з кожним днем будуть вигадувати нові і нові. Тобто на довірі людей можна грати і дуже щільно, на жаль.

Тут ми бачимо не довіру, а неуважність. Бо ж люди, виходить, просто віддають свої речі за смску.

— Шахрай в першу чергу грає на довірі людей, а також шляхом обману. Треба бути дуже уважним в цьому плані і ніколи не відповідати на якісь смски, які вимагають від вас якихось грошових коштів, або переводу, або передати якісь свої особисті дані, а тим більше пін-код від вашої картки.

А люди, які все ж передають цю інформацію, невже банк не давав рекомендацій під час отримання цієї картки?

— Коли людина, наприклад, отримує розрахунковий рахунок в банку, або картку, таку інформацію банк надає. Але це десь дрібним шрифтом написано і людина підписується, і ніколи в це не вдається. Але завжди треба пам'ятати, що особиста інформація є конфіденційною і навіть працівник банку ніколи не запитає ані паролю, ані якихось особистих даних, контрольного слова по телефону. Тобто таке неможливо. Але люди про це або забувають, або навіть може не знають.

Які ще зараз популярні шахрайські схеми через оголошення, телефонні дзвінки, повідомлення про «виграші» і так далі?

— Дуже багато, починаючи від просто так званих "листів щастя" з дуже історіями цікавими про те, що треба грошей і вказують розрахунковий рахунок, куди переводити. Також дуже часто бувають дзвінки, про те що наприклад хтось з родичів знаходиться в поліції, або щось з ним трапилося і намагаються досягти викупу. Або якщо людина, наприклад, одинока і знаходить в інтернеті ідеального партнера, а той каже: перекажіть мені кошти на готель та проїзд, щоб ми могли побачитися. Або робота вдома, зараз дуже популярна схема, коли пропонують високооплачувану роботу, але кажуть, що ви можете її отримати, але треба купити або клей для марок, або якісь посібники. Проте, людина, переказуючи гроші, купуючи такі речі, звісно, не отримує роботи. Крім того, ще треба згадати про комп'ютерні віруси. Ми кожного дня заходимо на сторінки в інтернеті і бачимо: "ваш комп'ютер заблокований, зробіть те-то, перекажіть гроші". Але треба бути трішки обізнаним в цьому, і розуміти, що достатньо або просто перезавантажити комп'ютер, або просто виключити цю сторінку і не вестися на такі повідомлення.

Наскільки реально покарати злочинців і повернути майно чи гроші, якщо людина все ж таки стала жертвою шахраїв?

— Це реально. Непросто, але реально. Перше, що можу порадити, це написати заяву до Нацполіції про факт вчинення злочину. І вже з поданням такої заяви людина може отримати статус потерпілого та відповідні права і гарантії. Крім того, обов'язок правоохоронців — внести такі відомості протягом 24 годин. І надалі вже можна буде на підставі цього також і подавати у суд, якщо таки поліція знайде винуватця, щоб відшкодувати завдані збитки. Оскільки треба пам'ятати, що шахрайство це кримінальний злочин, передбачений статтею 190, і межа санкцій це 12 років позбавлення волі. Тобто треба розуміти, що це серйозний злочин і на нього треба реагувати.

Наскільки охоче поліцейські нині беруться за подібні справи?

— Наразі пройшла реформа Нацполіції і навіть вже з'явилися розділи, такі як кіберполіція, це новостворені органи, і там працівники молоді амбіційні спеціалісти, і вони можуть допомогти боротися з кіберзлочинністю. Якщо ми кажемо про електронні майданчики. Якщо казати в принципі про шахрайство в цілому, то працівники поліції, так, вони будуть враховувати і ступінь значення цієї справи, тому мої рекомендації, наприклад, коли ви зіткнулися з фактом шахрайства, треба все зафіксувати. Тобто якщо ви хочете придбати той чи інший товар на інтернет-сторінці, то треба по-перше запросити у продавця всі документи, це безоплатно, продавець повинен вам їх надати. Отримавши таку інформацію, можна перевірити його в єдиному державному реєстрі юридичних осіб і ФОПів, це безкоштовний запит. Тобто все можна перевірити шляхом запитів безкоштовних на сторінках інтернет.

Читайте также: Реинкарнация ГАИ от Авакова-Князева

Ранее пресс-секретарь ПриватБанка Олег Серга заявил, что 10% переводов ПриватБанка — мошеннические действия.

А директор Украинской межбанковской ассоциации членов платежных систем ЕМА Александр Карпов отметил, что за 2016 год украинцы отдали мошенникам 30 млн гривен.

Самое читаемое
    Темы дня