наверх
19.04.202420:16
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Что там с биометрикой? Комментарий миграционной службы

Европа открывает для украинцев свои границы (783)

(обновлено: )130414
Ежедневно в Украине оформляется около 19 тысяч биометрических паспортов, что является аномальным для этого периода, отметил Сергей Гунько.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос столицы

После старта безвизового режима оформить биометрический паспорт стало очень проблематично. Сейчас на полиграфкомбинате "Украина" печатают около 10 тысяч бланков для биометрических паспортов в день. Из них наибольшее количество получают Львовская область и город Киев.

Хватает ли украинцам биометрических паспортов, рассказал руководитель пресс-службы Государственной миграционной службы Сергей Гунько в эфире радиостанции Голос столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Ажіотаж на закордонні біометричні паспорти вже спав чи все ще спостерігається тенденція на збільшення чи стабільну видачу певної кількості документів?

— Ми мали спад в порівнянні з літнім періодом. Але, на жаль, на сьогодні ми спостерігаємо все ж таки, що цей спад попиту іде не тими темпами, які очікувалися. Тобто і надалі на сьогодні ми маємо підвищений попит близько 19 тисяч закордонних паспортів щодня оформлюється в Україні. Це є аномальним для цього періоду. Але ж ми очікуємо, що вже в грудні поліграфкомбінат "Україна" зможе запустити додаткову лінію персоналізації, як вони повідомляли раніше, і ця ситуація зможе суттєво покращитися. Однак, треба розуміти, що для подолання тої черги, тої затримки, яка сьогодні є, потрібен певний час.

Скільки загалом українців вже отримали біометричні паспорти для виїзду за кордон?

— Якщо ми говоримо, з 1 січня 2015 року, коли взагалі було запроваджено такі документи, то майже 6 млн саме біометричних паспортів для виїзду за кордон було оформлено. Якщо ми говоримо про 2017 рік, то в цьому році вже понад 3,5 млн — це дуже багато, власне, і ця цифра вже сама по собі свідчить про суттєво підвищений попит.

Якщо порівнювати кількість біометричних паспортів з кількістю звичайних закордонних, яка різниця?

— Насправді, якщо ми говоримо про загальну кількість паспортів, в обігу перебуває одночасно десь до 12 млн діючих паспортів для виїзду за кордон. З них очевидно вже щонайменше близько 6 млн — це біометричні документи. Тобто ця статистика говорить про те, що найближчим часом ми маємо отримати суттєвий спад попиту. Але ж ми також спостерігаємо, що дуже багато людей оформлюють біометричні паспорти, не маючи визначених якихось планів щодо поїздок за кордон найближчим часом. І статистика саме перетинів кордону значно менша, ніж статистика оформлення закордонних паспортів. Однак, цей попит також не є безмежним. Тобто та ситуація під контролем. І найближчим часом ми очікуємо все ж таки, що ситуація суттєво зміниться.

Крім того, ми зараз спостерігаємо збільшення кількості центрів надання адміністративних послуг, які долучаються до оформлення паспортів. Ми бачимо у великих містах суттєве полегшення ситуації саме з подачею документів. Тобто, наприклад, в тому самому Києві на сьогодні вже подати заяву на оформлення закордонного паспорта практично не складає проблеми. Тобто протягом кількох годин можна подати в будь-якому підрозділі, в будь-якому районі. Такої ж ситуації найближчим часом ми очікуємо і в регіонах. Тобто в інших областях. І плюс ми очікуємо все ж таки, що за деякий час ми вже зможемо завдяки тому, що поліграфкомбінат «Україна» запустить нову лінію, вийти вже на дотримання термінів оформлення, тобто на планову видачу паспортів у визначений термін.

Неодноразово громадяни скаржилися на те, що різниця в очікуванні швидких паспортів і звичайних нівельована. Зараз що з цією ситуацією?

— Затримки є. Ми про це попереджаємо, починаючи з червня. Ми просимо людей не планувати свої поїздки, не маючи закордонного паспорта. При цьому, спільно з поліграфкомбінатом ми йдемо на зустріч практично всім людям, що до нас звертаються, яким терміново треба виїхати за кордон. На жаль, таких звернень стало дуже багато, вже окремі туристичні фірми використовують це як схему, тобто вони відразу продають путівку, відразу людині розказують, що їй треба робити, що треба звернення написати, тощо. На жаль, ми не можемо виділяти певні категорії людей. Єдине, що ті категорії, які мають право на триденний паспорт, на терміновий документ в зв'язку з тяжкою хворобою, з необхідністю лікування, з трагічними випадками, якщо хтось помер з близьких родичів за кордоном, то в таких випадках особа має право на отримання протягом 3 робочих днів паспорта. Ці терміни ми намагаємося дотримувати. І в тих ситуаціях ми, звичайно, абсолютний пріоритет ставимо допомозі.

Що ж стосується взагалі часу очікування, то це не зовсім коректна інформація. Дійсно, за законом України про єдиний державний демографічний реєстр, зокрема, ст. 20 передбачена можливість підвищення оплати за терміновість видачі. Регламентом роботи підрозділів міграційної служби передбачено прискорену обробку документів. Тобто, в принципі, різниця в терміні видачі є. Відмовити людині, яка подає документи, в квитанції про прискорене оформлення ми також не можемо. І однак ми всіх людей в будь-якому разі ми попереджаємо про те, що затримка в будь-якому випадку буде.

Якщо привілейованості немає, окрім окремої категорії, яким чином тоді через цю заяву прискорюється момент видачі таких паспортів?

— Спільно з поліграфкомбінатом ми намагаємося піти назустріч людям, які подають ці заяви. Але треба розуміти, що ми не можемо надавати будь-які гарантії щодо термінів того прискорення. І таких заяв в нас сьогоднішній день вже стало дуже багато.

В яких регіонах ситуація найгірша по видачі біометрики?

— Наскільки я розумію, в більшості великих міст-мільйонників на сьогодні ситуація саме з подачею документів на оформлення паспорта суттєво покращилася. Важко казати про якісь конкретні черги. Але ситуація, ми це бачимо навіть, по-перше, по кількості паспортів, які оформлюються, і по-друге, ще раз хочу повторити, що запускаються центри надання адміністративних послуг, які починають оформлювати також, долучаються до процесу оформлення закордонних паспортів. І це суттєво розвантажує підрозділи міграційної служби. Тобто збільшується кількість місць, де можна оформити біометричний паспорт, і відтак звичайно, що полегшується ситуація саме з чергами.

З початку листопада всі громадяни України можуть оформлювати ІD-картки замість паперових паспортів. Наскільки активно зараз їх отримують українці?

— Справа в тому, що на сьогодні паспорт-книжечка зразка 1994 року вже не видається в Україні. Тобто вибору насправді в людей ніякого немає. При кожному зверненні, коли людині треба змінити паспорт громадянина України, внутрішній паспорт, або в зв'язку з псуванням, зі зміною прізвища, будь-яких інших даних, з втратою, крадіжкою, у всіх цих випадках оформлюється тільки ІD-картка. Інших варіантів немає. Єдиний момент, коли в людини поки що є вибір, це вклеювання фотокартки за віком — 25, 45 років, як це передбачено в положенні про паспорт зразка 1994 року. В цих випадках людина може обирати, вона може або вклеїти фотографію на сьогодні в старий цей паспорт, або вже оформити ІD-карту. ІD-карти запроваджені з міркувань безпеки, оскільки паспорт-книжечка 1994 року абсолютно не захищений від підроблення, дуже багато фактів і шахрайства з використанням підроблених таких документів. І тому необхідність заміни документів і їх модернізація вже назрівала дуже давно.

Читайте также: Официально: венгры за границей должны иметь право на автономию

Ранее пресс-секретарь госпредприятия "Документ" Владимир Полищук заявил, что ажиотаж на биометрические паспорта создали европессимисты.

В свою очередь спикер Госпогранслужбы Олег Слободян назвал причины, по которым украинцам могут отказать во въезде в ЕС по биометрическому паспорту.

Самое читаемое
    Темы дня