наверх
16.04.202411:41
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Замминистра Минсоцполитики о текущем моменте

Бюджет-2018: в закромах гуляет ветер (210)

(обновлено: )19803
Замглавы Министерства социальной политики Украины Николай Шамбир в эфире "ГС" заверил, что в 2018 году расходы госбюджета на социальную помощь году только увеличатся.

РИА Новости Укриана — радиостанция Голос столицы

Верховная Рада на минувшей неделе приняла за основу проект государственного бюджета на 2018 год. За такое решение проголосовали 260 народных избранников. В главной смете страны Кабинет министров предлагает парламенту предусмотреть в 2018 году прожиточный минимум на человека в размере 1700 гривен в месяц с 1 января 2018 года, 1777 гривен с 1 июля и 1853 гривны  с 1 декабря.

Какие еще параметры правительство предусмотрело в госбюджете-2018 по сравнению с 2017 годом, в эфире радиостанции Голос Столицы прояснил заместитель министра социальной политики Украины Николай Шамбир.

Читайте также: Бюджет-2018: диктатура чиновников и силовиков, убийство социалки

(текст публикуется на языке оригинала)

Протягом року буде збільшуватися соціальна відповідальність держави перед населенням України, і говорили про десятивідсоткове зростання соцвиплат протягом року. Вже вийшли на ці 10%?

— Так, звичайно. І у нас було передбачене зростання прожиткового мінімуму з 1 травня і з 1 грудня, відповідно, ці зростання відбулися. З 1 травня вже перераховано, з 1 грудня ще буде відбуватися підвищення прожиткового мінімуму, але для пенсій та деяких соціальних допомог з 1 жовтня застосовано вже прожитковий мінімум, передбачений з 1 грудня, тим більше, піднятий на 79 гривень. Тобто ми виходимо в цілому на 15% по пенсіях, по державних допомогах, які виплачуються особам.

Чому незважаючи на те, що росте мінімальна зарплата своїми темпами, пенсії також зростають, але прожитковий мінімум дуже довго залишався незмінним?

— Він залишався незмінним в 2014-2015 роках, і як Ви пам'ятаєте цю ситуацію, коли дійсно в бюджеті грошей не вистачало і зрозуміло, куди вони йшли… І зрозуміло, що в ті роки, 2015-2014 роки, якраз і та нестача коштів впливала на те, що не змінювався прожитковий мінімум. Тим не менше, з грудня 2015 року ми розпочали підвищення знову ж таки прожиткового мінімуму, і для того, щоб надолужити те відставання, яке було в цих роках, зростання прожиткового мінімуму відбувається поки що по такій традиції — от цей рік і минулий — на 2% більше, ніж прогнозований рівень прожиткового мінімуму.

В розрахунках Мінсоцполітики фактичний прожитковий мінімум — на рівні 2 669 гривень, а наш реальний прожитковий мінімум — нижче. Яким чином планується подолати цей розрив?

— Минулий і цей рік закладається зростання прожиткового мінімуму на 2% більше, ніж рівень зростання цін.

Ці 2% дуже сильно врятують ситуацію?

— Можна багато розмірковувати — сильно чи не сильно, але тим не менше, це якраз йде випереджальним шляхом, для того, щоб поступово ліквідовувати цей розрив.

Але конкретного плану немає?

— Ні, планів з цього приводу немає, ще раз скажу, вже третій рік, 2018-й, буде з плануванням такого випереджального темпу, і, відповідно, все це криється в можливостях державного бюджету. Я хочу сказати інше, що крім того, що зростає прожитковий мінімум, Ви знаєте про те, що проведена пенсійна реформа і проведено зростання зарплати, мінімального рівня зарплати, з січня. І саме чому я на цьому наголошую? Ключові питання — це питання зарплати. З цього живе людина, яка працює, і з цього формується бюджет. І ключовим питанням було якраз те, що з січня було, по суті, вдвічі піднято мінімальну зарплату, і це було зроблено таким чином, що доходи тих людей, які працюють, вони суттєво підняті. І ми бачимо, що ми зупинилися не тільки на піднятті мінімальної зарплати, ми досить суттєву відповідь отримали від бізнесу, і ми маємо зростання і середньої зарплати десь на рівні 37-40% протягом року. Тобто це те, що зроблено і досить суттєво. Другий такий великий блок — це пенсійні питання. Знову ж таки, крім самого осучаснення, мінімальну пенсію піднято і піднято її на рівень більший, ніж прожитковий мінімум. Тобто ми знову ж таки ключові питання стараємося проводити таким чином, щоб доходи зростали більше ніж сама інфляція.

Стимулом для зростання соціальних виплат є зростання зарплати?

— Безумовно, це є ключовим питанням і це є основним джерелом для того, щоб могли зростати інші соцвиплати.

Що закладено в бюджет на 2018 рік?

— На 2018 рік закладається зростання прожиткового мінімуму на рівень 10%, це на 2% більше, ніж прогнозоване зростання цін.

Як зміняться видатки держбюджету на соціальну допомогу у 2018 році?

— Вони збільшуються.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман оприлюднив цифру в 122 мільярди 700 мільйонів гривень. Попередньо ця сума зберігається?

— Так, і знову ж таки, переважним чином, це сума, яка буде витрачатися, в першу чергу, на субсидії, на державні допомоги сім'ям з дітьми. Тобто ці питання якраз такі, які залишаються ключовими і зростання яких забезпечується більше, ніж рівень інфляції.

Мінсоцполітики розраховує кількість людей, які отримують і мінімальний прожитковий мінімум, яким необхідно надавати адресну, фінансову соціальну допомогу. Яким чином Кабмін затверджує цей розрахунок?

— Кількість тих, хто отримує допомогу, залежить від відповідних факторів. Є закони, які визначають ті чи інші виплати. Якщо ми говоримо, наприклад, про доходи, то є така допомога, як допомога малозабезпеченим громадянам. І залежно від того, скільки людей мають нижчі доходи, їм виплачується. Зрозуміло, що якщо зростають доходи, зростає зарплата, зростає мінімальна зарплата, зростають пенсії, кількість цих людей зменшується.

К слову, политический аналитик Дмитрий Корнейчук в эфире "ГС" заявил, что в обнищании украинцев виноваты президент Петр Порошенко и премьер Владимир Гройсман. По его словам, деньги Международного валютного фонда — разграблены, и в МВФ об этом прекрасно осведомлены, однако закрывают глаза на этот факт.

Самое читаемое
    Темы дня