наверх
28.03.202419:15
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

В коррупционных схемах "Укрзализныци" участвуют все - эксперт

Польский эксперимент: отставка Бальчуна (42)

(обновлено: )55170
У Балчуна нет настолько много власти, чтобы сломать коррупционные схемы "Укрзализныци", считает транспортный аналитик Максим Гардус.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Руководство "Укрзализныци" закрывает глаза на коррупцию на предприятии. НАБУ уверяет, что при закупках искусственно создавалась неконкурентная среда среди поставщиков и предоставлялись преимущества отдельным субъектам торгов. 

В результате "Укрзализныця" теряла средства в пользу третьих лиц. Общий размер ущерба по четырем делам оценивается в 162 миллиона гривен. Об этом заявил заместитель директора Национального антикоррупционного бюро Гизо Углава. Он предлагает привлечь "Укрзализныцю" к уголовным производствам в качестве потерпевшего.

Как преодолеть коррупцию на "Укрзализныце", в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал транспортный аналитик Максим Гардус.

(текст публикуется на языке оригинала)

Говорили про те, що найголовніше – це подолати корупцію в "Укрзалізниці", цього не вдалося зробити чи шанс поки що існує? 

— Проблема в закупівлях існувала завжди, і її дуже важко подолати. Справа в тому, що величезна структура "Укрзалізниці" – це специфічні технічні параметри, які не виробляються масово. І головний спосіб контролювати закупівлі — це те, що б там конкуренти їх моніторили, проте розібратися в специфічних технічних умовах можуть не всі. І це дає величезні простори для маніпуляцій з тендерами, тобто прописування технічних умов так, щоби їм відповідала продукція лише одного виробника.

Читайте также: Огромный провал большой борьбы с коррупцией в Украине

Тобто конкурентного середовища в цій царині взагалі створити неможливо? 

— Можливо, але такі інструменти, як прозорі закупівлі – цього недостатньо, бо процедура може пройти абсолютно чесно, але на цей аукціон можуть не податися усі інші через те, що технічні умови прописані нечесно. У самій процедурі закупівлі таким чином порушень немає, а є процедура саме виписування умов – і що з цим робити? Для цього повинні бути зацікавлені у самій "Укрзалізниці", в її тендерних комітетах і у членах філій, дочірніх підприємств і всього іншого, що, власне, і займається закупівлею, і головна небезпека для всіх розслідувань — це ТОВ Центр забезпечення виробництва, те, що раніше було, бо там останніми роками жоден голова не тримався навіть рік, жодний голова цього підрозділу не пішов без кримінальної справи, йшли з посади, це і скільки керівників і виконуючих обов’язків змінилися, і це якесь непереможне зачароване місце, ніхто не зміг нічого з ним зробити.

То, може, розформувати, і на конкурентних засадах створити щось нове, або і не створювати взагалі, а нехай виходять на зовнішній ринок або всередині країни шукають тих, хто забезпечуватиме потреби "Укрзалізниці"?

— Розумієте, "Укрзалізниця" — це дуже важливий, дуже вагомий гравець на будь-якому ринку, це важко навіть уявити наскільки вона велика. Наприклад, найскандальніші закупівлі — це закупівлі палива, знову ж таки по кожному тендеру відбувається скандал, кожен тендер на паливо "Укрзалізниці" — це скандал, не пам’ятаю жодного, який би пройшов спокійно. Величезний гравець ринка, з нею ніхто не може порівнятися. Роками іде розмова про те, що навіщо ці тендери, якщо можна зробити по формулі, закупати, тобто, щоб не було введення в оману підприємства, хтось виставляє найнижчу ціну, якщо чесно, це одна дуже велика мережа АЗС робить.

Читайте также: Охрименко: коррупция в Украине — явление неистребимое

Ви можете її назвати? 

— Ні. З трьох букв. Вона виставляє ціни нижче, ніж всі інші гравці, виграє тендер, а потім через додаткові угоди підвищує ціну. І таким чином, на кожному тендері вона заробляє декількасот мільйонів. Тобто конкуренція немовби є, але насправді конкуренції немає.

Наскільки в усіх цих схемах задіяний Войцех Балчун як керівник "Укрзалізниці"? І загалом, що скажете щодо його конфлікту з Володимиром Омеляном? 

— Наскільки він задіяний у цих речах, може відповісти тільки слідство. А моя власна думка: я не дуже вірю, що в нього настільки багато влади серед залізниці, оскільки "Укрзалізниця" є дуже великим гравцем ринку, то, розумієте, там дуже багато політичних призначень від кланів з діючої влади на різних посадах, і це не тільки заступники чи члени правління, а на посадах, які зовнішній людині здаються малозначимі. Наприклад, той же директор Центру забезпечення виробництва – що то за центр, але бути директором Центру забезпечення виробництва з точки зору корупційних можливостей – це більше, ніж у деяких міністрів. І Войцех просто не може їх звільнити, бо тоді звільнять його. Залізниця, як і будь-яке велике державне підприємство, дуже крихкий політичний конгломерат різних кланів, кланчиків, партій, фракцій, сімей тощо. Всі все поділили, і всі там сидять. Якщо ти проженеш одного, то він образиться і здасть усіх інших, і вся конструкція посиплеться, тому, можливо, Балчун хоче, можливо, Балчун не хоче, але я твердо впевнений, що він не може порушити цей неписаний закон.

Про пасажирів зовсім забули в "Укрзалізниці", дбають про свої інтереси, дбають про те, щоб заробити більше грошей, і корупцію подолати найближчим часом точно не вдасться?

— Про пасажирів нещодавній скандал з фреоном теж дається взнаки. У кожного в нас є холодильник. От ви у своєму холодильнику, як часто міняєте фреон? А на залізниці чомусь кожен рік він все одно тече з вагонів, от як так виходить? Тому що хтось десь уклав такий контракт під такі технічні умови, що фреон протікає і кондиціонери у вагонах не працюють. От вам і відповідь, чому у вагонах спекотно влітку, і якщо вам в потязі щось не подобається, з великою можливістю причиною тому є корупція. Вам не подобається, що постіль мокра чи брудна, значить тендер з вибору підприємства, що обслуговує постіль, пройшов з порушеннями. Вам не подобається, що принесли замість двох кусків цукру один до чаю, значить, хтось виграв і завищив ціну на цукор вдвічі на поставки. Взимку холодно? Значить, хтось провів так тендер на закупівлю вугілля. Літом спеконтно? Значить, хтось так провів тендер на закупівлю фреону.

Як звичайний пасажир може вплинути на ситуацію? 

— Звичайний пасажир – у нього дуже обмежений набір інструментів, в принципі зараз точково на деякі можна скаржитися за допомогою соцмереж, якщо ти збереш багато людей на свою підтримку, тобто можна поскаржитись на конкретного провідника чи навіть на конкретного начальника потягу. 

Ранее директор Украинского института анализа и менеджмента политики Руслан Бортник заявил в эфире "ГС", что вероятно готовится информационная среда для отставки Войцеха Балчуна, однако план может не сработать, поскольку у него есть сильная поддержка.

Самое читаемое
    Темы дня