наверх
18.04.202407:55
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Розенко: субсидианты сами решат, как потратить сэкономленные деньги

(обновлено: )47201
Власти рассчитывают на дальновидность украинцев, которые могли бы в рамках программы монетизации вернуть выплаты в систему энергосбережения, заявил вице-премьер Павел Розенко.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Получатели субсидий могут рассчитывать на одноразовые выплаты в рамках программы монетизации. Об этом сообщили в Министерстве социальной политики Украины.

За экономию газа и электроэнергии можно будет получить от 135 до 700 гривен. По решению Кабмина монетизации по результатам предыдущего отопительного сезона подлежит экономия электроэнергии в эквиваленте стоимости 150 кВт и природного газа — 100 кубометров. Ориентировочно под монетизацию подпадают около двух миллионов домохозяйств.

Читайте также: Директор департамента соцполитики КГГА о решении Кабмина по субсидиям

Как будет проходить монетизация субсидий, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал вице-премьер Украины Павел Розенко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Мова йде про щомісячні виплати, чи раз на півроку-рік?

— По-перше, це вже не нова ідея. Постанова Кабміну була ухвалена ще в квітні, і програма почала діяти з 1 травня. Вже певні дії місцеві органи виконавчої влади зробили. 

Мова йде про монетизацію економії субсидій. Тобто це одноразова виплата, яка є, так би мовити, бонусом для тих людей, які отримують субсидії і мають певну економію субсидій за рахунок або економного використання газу і електроенергії, або за рахунок якихось інших заходів, які вони вживали протягом опалювального сезону. Тобто це такий одноразовий бонус. 

І в принципі, це перший крок для подальшої програми монетизації субсидій. Це пробний крок, яким ми даємо зрозуміти суспільству, що і отримуючи субсидії мають здійснювати заходи щодо економії газу і електроенергії. І за це вони будуть отримувати бонус, і в принципі, в майбутньому, ми будемо, я думаю, поступово переходити до монетизації субсидій в цілому.

Як розраховували суми для виплат? Чому саме 135 гривень за заощаджену електроенергію та близько 700 гривень за газ?

— Це норми, які відповідають 150 кВт електроенергії і 100 кубів газу. Це традиційна норма, яка діяла вже досить давно, щодо збереження такої кількості електроенергії і газу. 

Але в цьому році вирішили її не продовжувати, а виплачувати людям у вигляді такої компенсації. Тобто це така бонусна цифра, яка є вирахувана на підставі тих даних, які ми маємо щодо економії електроенергії і газу. І така сума справді, це буде приблизно 700 гривень по газу і приблизно 200-300 гривень по електроенергії.

Яка загальна сума цих виплат? Звідки візьмуть ці кошти?

— По-перше, у нас на сьогоднішній день безумовно всі кошти на програму системи субсидій є і вони закладені в держбюджеті України. Більше того, останніми змінами до держбюджету України було ще виділено приблизно 14 мільярдів гривень до кінця року, щоб ми могли спокійно і гарно ввійти в новий опалювальний сезон. Тобто кошти на це є в держбюджеті. 

Та ще раз наголошую, в бюджеті є прогнозовані цифри, а ми платимо за економію, тобто за економію в тому числі і коштів, яку нам заощадили, або суспільство заозадило, громадяни, які отримують субсидії. На сьогоднішній день, так як ми і прогнозували, у нас вже складено списки. 

Вже пройшли перший етап монетизації економії субсидій і після першого етапу у нас в списки включено приблизно два мільйони домогосподарств. Тобто два мільйони родин на сьогоднішній день претендують на те, щоб отримувати, вірніше вони точно мають економію субсидій і можуть отримати необхідні виплати управління соцзахисту.

Який порядок виплат? Що треба зробити, щоб претендувати на ці гроші та куди вони надійдуть?

— На практиці у нас вже сформовані списки, всі надавачі послуг — облгази, підприємства, комуненерго — передали в управління соцзахисту списки людей, які мають таку економію. Але безумовно, зараз люди повинні самі, вони вже повідомлені, що вони мають таку економію. 

Вони мають самі звернутися до управлінь соцзахисту місцевих з відповідними заявами, що вони забирають ці кошти, де в заяві вказати або відповідне відділення банку, свій банківський рахунок, куди ми перекажемо ці кошти, або відділення "Укрпошти", куди ці кошти можуть прийти поштовим переказом. Тобто людині нарахують і виплатять відповідні суми лише після того, як людина подасть відповідну заяву. 

Ми сьогодні проводимо велику інформаційну роботу і я через вашу радіостанцію також закликаю людей, які мають відповідну економію, якомога швидше звернутися до управлінь соцзахисту з відповідною заявою, щоб управління соцзахисту знало, куди вам перераховувати ці кошти. І до 1 вересня всі кошти мають вже бути виплачені людям. 

На сьогоднішній день у нас вже є і з цих двох мільйонів громадян, які мають відповідну економію, вже на сьогоднішній день приблизно 700 тисяч заяв вже зібрано управліннями соцзахисту. Тобто ця робота продовжується і до 1 вересня вона має бути вже закінчена.

Це має бути конкурентний банк чи будь-який?

— У зв'язку з тим, що це одноразова виплата, людина повинна самостійно обрати ту установу банку, в яку будуть здійснювати відповідний платіж.

Чи є правила, куди саме можуть витрачатись ці кошти?

— На сьогоднішній день, в зв'язку з тим, що цифра з одного боку невеличка, але все-таки це кошти, ми вирішили не обмежувати нічим громадян. Тобто це справді бонус і людина може використати ці кошти на свій власний розсуд. 

Єдине, що вона повинна розуміти, що якщо наприклад вона цю навіть невеличку суму вкладе в якісь заходи енергозбереження свого будинку, або квартири, в наступному році ця сума може бути ще збільшуватися. І таким чином ми з одного боку не стримуємо людей, з іншого боку говоримо про те, що безумовно бажано щоб ці кошти поверталися в систему енергозбереження.

Чи отримають виплати боржники?

— Для чого була зроблена система субсидій, для чого ми првоодили реформу системи субсидій? Я безпосередньо персонально, фактично три роки вже цим займаюсь, для того, щоб людинці допомогти пережити цей непростий час. Абсолютно економічно обґрунтованого підняття ціни на газ. І на сьогоднішній день сплачують за ЖКП ті люди, які отримують субсидію та навіть менше, ніж до підняття цін, коли вони субсидій не отримували. Тобто це суттєва допомога держави. 

Але ми просимо людей лише одне — ви маєте сплатити невеличку суму. Ця сума невелика, повірте, є платежі 100 гривень, 150 гривень, з урахуванням субсидій люди платять. І боргів, по ідеї, не повинно бути. 

Читайте также: Эксперт: цена вопроса горячей воды в Киеве — долг власти по льготам и субсидиям

Але ми розуміємо реальний стан речей. Десь забули, не перерахували і борги справді є. Хоча за нашими даними, 95% людей, які отримують субсидії, розраховуються в повному обсязі і вчасно. Якщо є борги, будь-ласка, погасіть ці борги, щоб не було проблем з призначенням субсидій на нові терміни. І після того, як борги будуть вами погашені, або реструктуризовані, вам буде призначено субсидія з моменту її втрати. 

Тому так, на сьогоднішній день, якщо є борги по сплаті ЖКП, це є підстава для того, щоб припиняти нараховувати субсидії, але після сплати боргу оформлення субсидії відповідним чином поновиться.

Ранее эксперт по вопросам энергетики Святослав Павлюк в эфире "ГС" заявил, что необходимо создавать эффективную систему поддержки проектов по энергоэффективности, а не заниматься нормами начисления энергоресурсов и субсидиями.

Благодаря "усилиям" Минфина и небывалому повышению тарифов, правительство не рассчитало, что на субсидии "подсядет" чуть ли не половина населения страны, считает политолог Вадим Карасев

Самое читаемое
    Темы дня