наверх
20.04.202402:16
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Страна не в состоянии обеспечить нормальные пенсии — Семенуха

Тотальная нищета, рост цен и тарифов (1004)

(обновлено: )116423
Народный депутат Роман Семенуха в эфире "ГС" заявил, что ПФУ является фактически банкротом, а солидарная система не может обеспечить достойные пенсии тем людям, которые проработали всю жизнь.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Пенсии по возрасту к  2025-му году в Украине будут получать только 8% мужчин и 10% женщин. Такой прогноз озвучил министр социальной политики Андрей Рева. Он отметил, что идея пенсионной реформы предусматривает дифференцированное время выхода на пенсию. 

"Каждый будущий пенсионер сам для себя определит его (время выхода на пенсию) в зависимости от того, как платил взносы", — заявил министр.

Рева отметил, что в России, Беларуси и Молдове взносы в Пенсионный фонд платят более дисциплинированно, чем в Украине. По его словам, в Украине из 26 миллионов людей трудоспособного возраста взносы платят всего 10 миллионов человек. 

К чему готовиться украинцам, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы народный депутат Украины от фракции "Самопомич" Роман Семенуха.

(текст публикуется на языке оригинала)

Рева пропонує ідею пенсійної реформи, яка передбачає диференційований час виходу на пенсію. Наскільки це можна реалізувати в українських умовах? 

— Можна одну репліку до попередньої вашої фрази? Звичайно, в будь-якій тоталітарній державі дисципліна краще. Але треба сказати, що пенсійна реформа достатньо здевальвована в Україні. Бо в нас під цим терміном розуміють і, на жаль, ці слова міністра діючого уряду лише це підтверджують, це підвищення пенсійного віку, друге — це незначне зростання пенсій. Проблема насправді неймовірно величезна. Я вчора виступав на цю тему з брифінгом у ВР. Бо тільки в бюджеті 2017-го року діра на покриття дефіциту Пенсійного фонду становить 156 мільярдів гривень. Для розуміння: всього витратна частина під 800 мільярдів гривень, і з них 156 мільярдів — це покриття дефіциту Пенсійного фонду. Я думаю, що вихід все-таки є. Але він не такий, як каже міністр Рева. Він складніший значно. Перше — це визнати, що сьогодні Пенсійний фонд України фактично є банкрутом, і діюча сьогодні солідарна система не в змозі забезпечити достойні пенсії тим людям, які пропрацювали все життя. Тому вихід один, він в світі вже багато-багато разів успішно апробований, це запровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи.

Тобто ви пропонуєте зараз визнати, що Пенсійний фонд є банкрутом, ввести другий рівень накопичувальної пенсійної системи. А що буде з солідарною системою? Тобто просто припинити виплати?

— Ні, солідарна система має бути всього-на всього однією зі складових. Це дуже важливо. Не треба скасовувати солідарну систему, треба вводити другий накопичувальний рівень. Сьогодні, очевидно, вже зрозуміло, що ані підвищення заробітної плати, ані більша дисципліна, як ви вже говорили, по сплаті ЄСВ,  не забезпечить нам того, що ми не будемо мати дефіциту з Пенсійним фондом. Ми сьогодні маємо катастрофічне співвідношення працюючого і непрацюючого населення. Про це можна багато говорити, але тут висновок буде завжди один — сьогодні один солідарний рівень не зможе забезпечити нам профіцит Пенсійного фонду. Давайте ще раз повернемося до світового досвіду. Скрізь Пенсійний фонд — це  один з найпотужніших інвесторів, таких стовпів будь-якої економіки. Наприклад, найяскравіший такий, простий приклад для того, щоб показувати людям, що воно має зовсім по-іншому працювати, Пенсійний фонд Норвегії володіє 1,3% усіх світових акцій. Тобто скрізь Пенсійний фонд — це локомотив економіки, і він впливає на всю економіку. До речі, пенсійна реформа, справжня пенсійна реформа з введенням поруч з першим солідарним рівнем, другого рівня навіть записана в меморандумі України з МВФ. Тобто це дуже важливо. Але це не популярно. Але це треба робити. І я сподіваюся, що сьогодні в мене буде можливість на годині запитань уряду, я публічно спитаю Володимира Гройсмана, коли він готовий разом з урядом про це говорити, і найголовніше — запускати.

Читайте также: Онуфрик: рост пенсий и соцстандартов — это чистой воды популизм

Що передбачено з Пенсійним фондом на наступний рік в плані бюджету? 

— Я не голосував. Я так само не бачив ще остаточного документу, оскільки голосували за фікцію. Але з того, що є, це, по-перше, діра, тобто покриття дефіциту Пенсійного фонду України близько 156 мільярдів гривень, і плюс урядом передбачено в середньому підвищення на 10%. І третє, про те, що нам заявляли різні міністри, що якщо економіка буде відновлюватися з тим прогнозом, який бачив уряд України, то, можливо, ще якісь збільшення будуть. Але рішення по ним буде прийматися, починаючи з другого кварталу.

Є певні приватні компанії, які надають послуги відкриття накопичувальних  рахунків. Що зважає на державному рівні таке зробити? 

— Ви абсолютно правильно говорите. Це третій рівень пенсійної системи, недержавний. Я думаю, що державі заважає робити це воля. Є величезна дискусія, вона є справедливою, які банки мають обслуговувати, враховуючи поточну кризу фінансів, кризу з банками. Мій суб'єктивний погляд на цю проблему полягає в тому, що саме державні банки мають обслуговувати другий рівень накопичувальної системи. Я думаю, що сьогодні бракує насамперед волі. Я пригадую, що в нас на фракції об'єднання "Самопоміч" ще тоді міністр соціальної політики Розенко говорив на початку 2015-го року. Проте, не судилося, напевне, оскільки навіть до сесійної зали, хоча є підготовлений законопроект, уряд не хоче виносити цей закон.

Друге, я думаю, ще інша причина, і вона має ознаки, очевидно, корупції. І про це теж написано в меморандумі з МВФ, про те, що потрібно параметрична реформа. Простими словами, треба провести верифікацію, а кому ми сьогодні виплачуємо. Бо в нас є побоювання, які нам висловлюють експерти з цього питання, що там також є численні зловживання в самому Пенсійному фонді. Я думаю, що це однозначно треба робити. Якщо цього не зробив уряд, можна говорити про те, що вони покривають, як мінімум, утаємниченість сьогоднішню Пенсійного фонду України.

Про які зловживання говорять експерти? 

— Ми говоримо прямим текстом, що там можлива ситуація, коли пенсії виплачуються мертвим. Фактично, йде нарахування. І що значить, виплачується? Це ми з вами, платники податків, розраховуємося за цю, в найкращому разі недбалість.

Які взагалі перспективи у накопичувальної системи в Україні? Чи приживеться вона?

— Приватні фонди набудуть іншого розміру і змісту як тільки запуститься другий рівень. Відповідаючи на ваше питання, мені складно відповідати, я не є членом коаліції. Але ми будемо товкти уряд для того, щоби він це зробив якомога швидше. Друге, я не знаю іншого прикладу в інших країнах, де успішно вирішено це питання. Тобто це тільки впровадження, запущення другого рівня.  Як тільки запуститься другий рівень, миттєво збільшиться розмір і взагалі вага третього, приватного. Більше того, як закінчиться той термін, далі людина може мати право на вибір, чи далі бути в цьому банку, чи бути в державному фонді, чи потім піти з частиною своїх вже накопичених грошей у приватний фонд. Зверніть увагу, пенсіонери в розвинутих країнах зі сталою потужною економікою, одні з найзаможніших людей, якщо ми говоримо про середній клас. Чому? Тому що вони все життя правильно накопичують, держава як ефективний регулятор створила умови, і людина вже, виходячи на пенсію, має певні статки, які дозволяють їй провести гідно залишок життя. І, до речі, щодо працюючих пенсіонерів. Теж дуже важливий момент. Я спілкувався з одним з директорів великого бізнесу, він справедливо мені говорить: задіюйте ринкові важелі на працюючих пенсіонерів. Наприклад, як ідея, можливо, взагалі зняти ЄСВ для людей передпенсійного віку або пенсіонерів, які працюють. Це стимулювало би бізнес робити все можливе і неможливе, щоб затримувати цих людей, у хорошому сенсі мається на увазі, тобто стимулювати їх залишатися більше в роботі.

Ранее эксперт по вопросам экономики Илья Несходовский в эфире "ГС" заявил, что нужно увеличивать пенсионный возраст для тех категорий граждан, которые не платят страховые взносы.

А эксперт по вопросам социальной политики Марианна Онуфрик в эфире "ГС" разъяснила, каким образом страховой стаж будет влиять на пенсионный возраст и сумму пенсионного обеспечения.

Самое читаемое
    Темы дня