наверх
20.04.202417:08
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Аваков и конкурс на главу Нацполиции. Комментарий эксперта

Взрыв в здании полиции в Ровно (478)

(обновлено: )593
Эксперт по вопросам правоохранительных органов Анатолий Онищук в эфире «ГС» заявил, что немногие адекватные люди сегодня захотят возглавить полицию.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Имя нового главы Национальной полиции Украины могут назвать уже в феврале. По крайней мере, на это надеется министр внутренних дел Арсен Аваков. 

Претендовать на должность председателя Нацполиции  может любой желающий. Среди базовых требований к претенденту: соответствие общим условиям работы в полиции, полное юридическое образование, не менее семи лет стажа в сфере права и, по меньшей мере, пять лет управленческого опыта. Среди базовых личностных параметров значатся: честность, безупречная репутация, мотивация и политическая незаангажированность.

Контракт с будущим главой Нацполиции будет заключаться на пять лет.

Когда реально Национальная полиция получит нового руководителя,  прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы эксперт по вопросам правоохранительных органов Анатолий Онищук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Зважаючи на вимоги, все ж не усі охочі можуть брати участь у конкурсі: це має бути керівник з фаховою освітою, який не втратив свою посаду у результаті люстрації. Правильно ми зрозуміли?

— Так. Безумовно, одна із вимог – це звільнені на підставі закону про очищення влади не можуть претендувати на цю посаду. Але ще є низка загальних вимог, в тому числі, є спеціальні вимоги. Сьогодні загальні вимоги визначені в законі про поліцію. Особа має відповідати певним вимогам щодо медичної підготовки, щодо фізичної підготовки. Вона повинна володіти досить гарно українською мовою і ми знаємо приклади, як володіли колишні керівники Нацполіції цим вимогам. Щодо спеціальних вимог, ви про них також сказали. В мене виникає дуже багато запитань, тому що там є і обмеження. Вони дуже чітко враховані в законі, що не може бути. Це, в першу чергу, пов’язано з загальними моментами, пов’язані із судимістю і таке інше, відмовою від проходження спецперевірок і цілий ряд інших вимог, які носять загальний характер і застосовується до кожного поліцейського.

Але мені здається, що політична доцільність в цьому відборі була присутня і по призначенню попереднього керівника. Склад комісії, який, я знаю, там представники є і від Ради Європи, і є представники Мін`юсту США, який сьогодні був задіяний в підготовці до реформи, є представники громадянського суспільства нашого – це Євген Захаров, інші. Я хочу сказати, що в якійсь мірі ці експерти, які були задіяні, вони спільно із нашими очільниками завели цю реформу, якщо не в глухий кут, то в проблемний стан і останні події це підтверджують. Тому сьогодні як ніколи на посаді керівника Нацполіцїі потрібно, щоби була присутня особа, яка є достатньо фаховою, яка має достатньо серйозний менеджментський стиль управління і розуміється в правоохоронній системі, тому що і сьогоднішніх очільників Нацполіції, які є, країна їх не чула і не знала, і це є наша велика біда і трагедія. 

Буде багато охочих на цю посаду?

— У розбитого корита хто хоче стояти першим? Я думаю, не дуже багато буде людей, які адекватно оцінюють ситуацію, стан криміногенної обстановки, стан правоохоронної системи, яка фактично у професійному плані паралізована, вона є декласована, депрофесіоналізована. Не думаю, що багато адекватних людей кинуться очолити поліцію. Хоча я чую голоси деяких політиків, які готові. Мене це лякає і смішить в якійсь мірі. 

Чи ведуться у професійних колах розмови про те, хто найімовірніше очолить Нацполіцію?

— У професійних колах ми реальні люди, і всі чудово розуміють, що людина, яка б заслуговувала на оцінку того, щоби вона за тими всіма якостями очолила Нацполіцію, така людина, як правило, не прийде сьогодні при тих умовах, які є, в тому числі, і політичних. Сьогодні прийде та людина, яка буде подобатись сьогоднішньому очільнику міністерства і рішення цієї комісії носить рекомендаційний характер. Тим більше, я декілька слів сказав про склад комісії. А судді хто, виникає найперше питання, тому що люди, як мінімум, повинні розуміти, що вони роблять, яку реформу проводять, куди вони її завели і що потрібно робити далі. Якщо немає цього розуміння, то ця комісія відбере кандидата, який буде заводити далі в глухий кут сьогоднішню систему нашу і Нацполіцію зокрема. 

Читайте также: Отстрел полисменов: дерзость преступников или непрофессионализм полиции

В разі, якщо кандидатури запропоновані комісією, не влаштують міністра, що тоді? Оголошуватиметься новий конкурс?

— Я не думаю, що до цього дійте. Серед тих трьох кандидатів яких відберуть, буде та людина, яка буде влаштовувати Авакова і вона буде призначена. Це дуже проста ситуація. 

Які шанси на це має нинішній виконувач обов’язків глави Нацполіції Вадим Троян?  

— Якщо бути принциповим, він не відповідає кваліфікаційним вимогам щодо того, щоби очолити, тому що в нього немає досвіду роботи сім років в галузі права, п’ять років керівної посади в нього немає. Але в нас попередній очільник будь-яким вимогам не відповідав, тому все залежить від політичної волі, а не від доцільності, яка сьогодні диктується реальною ситуацією, яка є в країні. 

Ранее эксперт по праву Борис Малышев в эфире "ГС" заявил, что реформирование полиции так и не произошло, все те же полицейские работают привычными методами и не готовы к вызовам сегодняшнего дня.

Самое читаемое
    Темы дня