наверх
20.04.202411:22
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Европол поможет Украине бороться с незаконной миграцией - эксперт

(обновлено: )23811
Эксперт по вопросам правоохранительных органов Анатолий Онищук в эфире "ГС" рассказал о перспективах сотрудничества с Европолом и заявил, что отмывание денег — проблема номер один в Украине.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Соглашение с Европолом подписал от имени Украины по поручению президента министр внутренних дел Арсен Аваков совместно с директором Европола Робом Уэйнрайтом. Это соглашение позволит расширить формат сотрудничества с Европолом и проводить обмен стратегическо-технической информацией, использовать возможности Интерпола, участвовать в совместных мероприятиях по расследованию широкого круга преступлений, обмениваться оперативными и персональными данными.

Арсен Аваков отметил, что договор с Европолом даст возможность взаимодействия Национальной полиции Украины с соответствующими структурами Европейского союза.
Что же означает соглашение Украины с Европолом на практике, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил эксперт по вопросам правоохранительных органов Анатолий Онищук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Можете пояснити, в яких конкретно сферах Україна зможе співпрацювати з Європолом згідно з підписаною угодою?

— Сфер для співпраці у нас більше ніж достатньо. Я думаю, що у вас буквально свіжі в пам'яті події, коли затримали наших кіберзлочинців буквально два тижні тому, які працювали в 30 країнах Європи. От якраз ця операція була спільна наших поліцейських з Європолом, оскільки Європол займається саме організованою злочинністю. Оскільки ми розуміємо, що злочинність набирає транснаціонального характеру, і організовані форми безпосередньо є сьогодні серйозним викликом для Європи, і, напевно, не лише для Європи, і ми в Україні це досить серйозно відчуваємо, тому сфер для співпраці у нас більше ніж достатньо, оскільки кіберзлочинність — це один із видів самих недавніх для нас і в якійсь мірі нових. А перед цим Європол починав з боротьби з незаконним обігом наркотиків — це для нас теж є проблемою. Європол сьогодні займається незаконною міграцією, і ми знаємо, що люди не самі переміщаються, а в цьому задіяні злочинні групи, які домовляються, переправляють, тому Європол займається також цією досить серйозною проблемою. Він займається проблемою економічною, коли відмиваються кошти, і це надзвичайно важливо для України, оскільки у нас відмивання коштів є проблемою №1, і це електронне декларування, і конфлікти з офшорами досить серйозно підтвердили це. Я навіть скажу так, що це підписання угоди є в якійсь мірі запізнілим, оскільки у нас була з 2009 року тільки стратегічна угода щодо співпраці з Європолом. Вона сьогодні переходить в площину практичної, оскільки Європол має право створювати спільні оперативно-слідчі групи, він реально бореться з організованою злочинністю.

До розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета також залучався Європол. Тобто ми і раніше могли співпрацювати з Європолом, але зараз співпраця стане тіснішою?

— Ні, справа в тім, що у нас в 2009 році був підписаний договір про стратегічну співпрацю — це чисто обмін інформацією. Сьогоднішня угода  передбачає досить тісну оперативну співпрацю, реалізацію інформації спільну, яка стосується конкретних організованих злочинних груп, аналіз, доступ до баз інформативних, якими володіє Інтерпол. Тобто це дуже широка співпраця, оскільки організована злочинність не має кордонів. Тому  Європол — це свого роду поліцейська павутинка, яка працює виключно в Європі, і яка зорієнтована на країни ЄС, яка намагається працювати від інформації до конкретних злочинів, і супроводжуючи організовані злочинні групи, які займаються злочинами, незалежно від країн. Але цікаво, що Європол займається тільки тоді, коли злочині організовані групи стосуються не менш як двох країн, юрисдикція яких підпадає під їхній вплив.

Тобто в угоді йдеться про можливість встановлювати місцезнаходження осіб, причетних до скоєння злочинів, і Україна за допомогою Європолу знаходити і притягати до відповідальності чиновників-утікачів не зможе, тому що їх діяльність пов'язана тільки з однією країною — Україною?

— Справа в тім, що розшуком злочинців займається не Європол, розшуком злочинців займається Інтерпол, це міжнародна організація, яка включає 190 країн світу, оскільки Європол — це чисто європейський поліцейський союз, і акцент робив, що він займається саме поліцейською місією, організованою злочинністю. Інтерпол займається розшуком об'єктів і осіб, які оголошуються в розшук, і в тому числі розшуком викрадених цінностей, ми пам'ятаємо картини, які в Голландії були викрадені, це також юрисдикція була Інтерполу, але працівники Інтерполу не можуть безпосередньо виконувати поліцейські функції на будь-якій території, які є членами Інтерполу. А Європол безпосередньо займається поліцейськими функціями, він, крім обміну інформацією, може реалізовувати цю інформацію щодо затримання таких злочинних груп, і все це передбачено в їхніх статутних документах.

Із тих справ, що зараз ведуться українськими правоохоронними органами, в яких можуть спостерігатися серйозні просування, зважаючи на цю угоду з Європолом?

— А це вже інша площина, бо вона зачіпає політичні моменти. Політичну волю на боротьбу з серйозними політиками, які скоїли надзвичайно серйозні злочини, які відносяться до сфер діяльності в тому числі Європолу, якщо це є ознаки організованої злочинності. От Онищенко в якійсь мірі підпадає під ці ознаки Європолу, але він вже є і в інтересах Інтерполу, оскільки ми його розшукуємо і подали документи Інтерполу на розшук. Інтерпол, Європол — це організації, які доповнюють одна другу, тільки їхні функції абсолютно різні.

Тобто можна припустити, що у правоохоронних органів України будуть нові можливості завдяки такому співробітництву?

— Міжнародні організації, європейські, безумовно, дають можливості. Але чи ми цими можливостями, у нас багато можливостей є, було, чи ми цими можливостями користаємося? Це інша проблема. Але в принципі, я сказав би, що навіть цей договір про вже оперативну співпрацю з Європолом,  якоюсь мірою навіть є запізнілим, бо ми могли дуже багато чого зробити, тому що тут є і проблема торгівлі людьми, вона для України є досить гострою, є проблема незаконної міграції, яка також досить серйозну співпрацю з Європолом передбачає, бо ми є певною транзитною територією, і тут працюють злочинні групи, які переправляють в Європу певних бажаючих попасти туди незаконно. Тому питань для співпраці є надзвичайно багато, і транснаціональна злочинність давно вже обійшла всіх, в зв'язку з цим поліція має дуже серйозно координуватися, щоб відповідним чином протидіяти транснаціональній злочинності.

Читайте также — Новый скандал с мигрантами: Германия депортирует 12 000 беженцев

Напомним, глава украинского бюро Интерпола Василий Неволя в эфире "ГС" пояснил, что организация придерживается политически-нейтрального курса, и каждый сотрудник действует не от имени своего государства, а руководствуется уставом Интерпола.

Самое читаемое
    Темы дня