наверх
28.03.202412:15
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Эксперт: переговорами по пленным Савченко бросила вызов Порошенко

Дело Рубана: переговорщик или террорист? (627)

(обновлено: )125531
Политический эксперт Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что Надежда Савченко будет использована в переговорах по освобождению пленных на Донбассе для демонстрации неэффективности действий власти.
Петр Порошенко и Надежда Савченко

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Народный депутат Надежда Савченко заявляет, что договорилась насчет обмена пленными по формуле один к четырем. Она утверждает, что уполномочена вести переговоры наравне с президентом, поскольку тоже избрана народом.

При этом кто и когда готов обменять пленных, Савченко не уточняет. А свою минскую поездку аргументирует тем, что нужно было вывести из тупика Минский процесс.

Украина 14 декабря инициировала скайп-конференцию гуманитарной подгруппы Трехсторонней контактной группы. Цель конференции — освобождение пленных. Однако переговоры так и не состоялись.

Подробнее участие Надежды Савченко в переговорах по обмену пленными на Донбассе в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал политолог Ярослав Макитра.

(текст публикуется на языке оригинала)

Надія Савченко уповноважена вести переговори з представниками так званих республік?

— Заборонити вести якогось роду переговори нікому не можна, але щодо цієї заяви, що вона уповноважена — це абсолютно не відповідає дійсності, тому що є офіційна переговорна група, є пропрацьована процедура. Це популістична більше заява.

Заявление Савченко, что она договорилась на обмен по формуле один к четырем, это популизм или реальная договоренность?

— Це спроба ввести Савченко в переговорний процес, це спроба продемонструвати неефективність української влади і перевести можливі позитивні рішення, які можуть бути в майбутньому по полоненим, на персону Надії, щоб притримувати її в інформаційному полі. Тому говорити про те, що зараз є якісь досягнуті рішення саме завдяки їй, це тільки зі слів Савченко. Але ми не бачимо цього факту — очевидно, його бути не може.

Чи є така можливість, що полонених дійсно відпустять?

— Появі Савченко в інформаційному просторі на деякому етапі посприяла українська сторона, зокрема тим, що вона була в політичних списках одної з політсил — "Батьківщини". Пізніше вся ця інформаційна підтримка, яка велася, до речі, з боку команди Порошенка по ідеалізації образу, на певному етапі, очевидно, стала зручним інструментом для того, щоб нівелювати потуги української влади дискредитувати її. Я не можу стверджувати, що Надія Савченко — агент Кремля, але те, що використовується вона в певних іграх, це очевидно і зрозуміло. Бо є офіційна переговорна група, є офіційні сторони, вони уповноважені заявляти. А коли лунають такі заяви, відбуваються такі зустрічі, переговори за межами України, без погодження з СБУ, це просто демонструє в інформаційному полі мінус влади, яка не може контролювати. А для тих, хто підтримує її, показує начебто її договороздатність і дієздатність. В принципі, ця історія продовжуватиметься, і продовжуватиметься ще не один місяць.

З часу свого перебування в тюрмі вона вже стала інструментом в руках дискредитації української влади в мінському переговорному процесі. Це продовження гри, тому що яким чином Савченко може гарантувати обмін полонених? Напевно, це роблять дві сторони. Очевидно, що тоді це має бути погоджено з СБУ і проводитися відповідно українськими спецслужбами. Коли українські спецслужби заявляють, що вони не вповноважували, то яким чином вони будуть повертати захоплених, ув'язнених, яким чином вони їх повертатимуть іншій стороні, якщо вони не приймали участі ні в яких переговорах і заявляють, що Савченко не вповноважена це вести? Очевидно, що цього зробити українська сторона не зможе. І в майбутньому, протягом найближчих місяців, буде така проекція, що "я домовилася, а українська сторона не виконує цих домовленостей". Буде легітимізація інформаційна дій цієї сторони в українському інформаційному просторі, що найголовніше, і демонстрація недієвості України.

Чому у процесі обміну полоненими немає позитивних зрушень?

— Очевидно, що і бути не може, тому що так звані мінські угоди, як вони виписані, практично неможливо виконати на даному етапі. Більше того, повне виконання цих угод шкодить українським національним інтересам. Тому і українська сторона також десь не до кінця, напевно, виконує ці умови, які вигідні країні на даному етапі. А стосовно інших, скажімо так, тягне ситуацію. Те саме робить і протилежна сторона.

Петро Порошенко заявив, що переговори за участю Савченко по полоненим не несуть користі ні їй самій, ні Україні. В Адміністрації президента будуть робити якісь кроки для того, щоб усунути від такої діяльності Надію?

— Я думаю, що це дуже серйозний виклик для команди Порошенка, для АП, взагалі для української влади. Можливо, якщо сказати глобально, для України в цілому: як правильно вивести з цього процесу Надію Савченко. По одній простій причині: самі туди її завели, не потрібно було влаштовувати такий інформаційний шум. "Не створи собі кумира". Створили кумира, тепер не знаємо, що з цим робити. Все треба було робити набагато спокійніше і виваженіше, а не робити таку істерію, яка, до речі, підтримувалася і Заходом.

Читайте также: Если завтра выборы. Электоральный потолок Савченко 5% — Раимов

Ранее политолог Александр Кочетков в эфире "ГС" заявил, что Надеждой Савченко движет благородная цель — спасти пленных, но она совершенно не имеет опыта в подобных переговорах и дает людям ложные, ничем не подкрепленные надежды.

Напомним, президент Всеукраинской ассоциации операторов рынка безопасности Сергей Шабовта высказал мнение в эфире радиостанции Голос Столицы, что "закон Савченко" является преступлением перед украинским народом, и его необходимо отменить.

Самое читаемое
    Темы дня