наверх
20.04.202409:37
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Корольчук: Украина еще лет 10 не сможет отказываться от импортного газа

(обновлено: )87530
Член наблюдательного совета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук считает, чтобы Украина полностью отказалось от поставок импортного газа, нужно увеличить добычу на 10 миллиардов кубометров в год, а это в ближайшие годы невозможно.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Украина должна в три раза снизить потребление газа и нарастить его добычу. Это может обеспечить энергетическую независимость уже в 2020-м году. Об этом заявил премьер-министр Украины Владимир Гройсман.

По его словам, в 2016-м году добыча украинского газа выросла до 50 миллионов кубометров. А в следующем году мощности можно нарасти до 500 миллионов кубов, считает Гройсман.

Способна ли Украина действительно увеличить добычу газа, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы член наблюдательного совета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук.

(текст публикуется на языке оригинала)

Гройсман зазначив, що в 2020-му році маємо перейти на власний видобуток газу. Наскільки це можливо?

— Я думаю, на жаль, прем’єр переоцінює  прогнози. Він в цьому схожий з попереднім міністром, мається на увазі Микола Азаров, він також давав такі прогнози. Хоча і Арсеній Яценюк давав такі прогнози. Треба розуміти, що в нас видобуток становить 20 мільйонів кубометрів газу, а імпортуємо ми майже 20 мільярдів кубометрів. Тобто нам, щоб відмовитись від імпортного газу, перевести і промисловість, і теплокомуненерго, нам треба збільшити видобуток на 10 мільярдів кубометрів. Тобто це зробити в перспективі навіть наступних не те що п’яти, а і десяти років, буде просто неможливо. Навіть за умови інвестицій в цю сферу, купівлі нових бурових установок. "Укргазвидобування" цим займається при залученні інвестицій з боку приватних компаній, які єдині, хто сьогодні нарощує видобуток газу. Тому, я думаю, що це, скоріше, намагання такими перспективними оцінками залучити увагу інвесторів до України, хоча це теж дуже дивно, оскільки інвестори, коли заходять в Україну, в газовидобувну галузь, вони все-таки аналізують показники реальні, які є і які запаси на даний момент є. Скоріше за все, це позитивні очікування Гройсмана.

Читайте также:  Заколдованный круг. Газовые проекты Гройсмана продолжают традиции Азарова

Нині на українському газовому ринку з інвесторів хтось присутній?

— Не можна назвати інвесторами ті компанії, які де-факто контролюються громадянами України, навіть, можливо, офшорні компанії, які зареєстровані в Європі, на островах. Це все-таки наші або олігархи, або бізнесмени, тобто таких чистих інвесторів на одній руці можна порахувати, вони не становлять основну частину. Ключовими видобувниками є компанії, які контролюються людьми, які знаходяться в Україні. Тому як такий інвестор західний, наприклад, Shell і Сhevron не приходять в Україну. Були такі спроби, ми пам’ятаємо, але вони закінчились нічим, тому що в Україні не треба освоювати нові родовища, нові території, я б так сказав, закінчились ті ділянки, які колись були освоєні за часів СРСР, там була проведена підготовка, перепідготовка і залишалось бурити розвідувальні свердловини і далі організовувати промисловий видобуток газу. А треба тепер освоювати нові території замість того, щоб бурити на більших глибинах, це достатньо великий обсяг коштів, який може не бути вигідним тим великим компаніям, які підуть в інші країни, де кращі умови – в той же Туркменістан, в ту ж Росію, Казахстан. Тому це треба враховувати в нашому розвитку газовидобувної галузі.

Самостійно Україна не здатна видобувати газ?

— На даний момент у нас немає таких можливостей. Є професійний потенціал, який має "Укргазвидобування", приватні компанії, є технічний потенціал, але його потрібно розвивати, орієнтуючись на те, як буде розвиватись економіка країни. Тому що такі заяви, що ми збільшимо видобуток власного газу, але якщо ми, наприклад, будемо скорочувати споживання і населення буде скорочувати. Постає питання: навіщо нам тоді нарощувати видобуток газу, тобто, можливо, можна обійтись меншими зусиллями, щоб скоротити споживання газу за рахунок енергоефективності, а не нарощувати видобуток і вкладати гроші, бо продавати за кордон ми навряд чи зможемо, як кажуть, місце зайнято в Європі і постачальники вже визначені, контракти підписані і це дуже важко зробити.

Тобто якщо говорити про скорочення, то воно буде примусовим?

— Можна і так сказати, але я так думаю, що, скоріше за все, орієнтація має бути по енергоефективності, і тільки другим етапом має бути нарощування видобутку газу. Якщо ми вкладемо гроші, а ми бачимо заяви про те, що і тендер на 15 мільярдів гривен був проведений на закупівлю нового обладнання і на залучення сервісних компаній, тобто державна компанія планує потратити майже 50 мільярдів гривен на такі проекти, та чи ця інвестиція буде обґрунтована. Тобто це не будуть робити українські фахівці, ми не розвиваємо цю галузь, як це роблять інші країни, коли є школи, інститути, у нас також є інститут в Івано-Франківську, але ми тоді фактично віддамо на відкуп іноземним компаніям. Це головна проблема, яка постане в майбутньому перед "Укргазвидобуванням".

Чи вистачить газу для опалювального сезону?

— Якщо зима буде продовжуватись така, як ми бачимо сьогодні з мінусовою температурою, з морозами, то, скоріше за все, ми на січень прийдемо із запасами десь 10 мільярдів в підземних сховищах. І от тоді, якщо Європа буде продовжувати нарощувати імпорт газу, а ми сьогодні бачимо таку тенденцію, то нам просто може не вистачити запасів. Тому ці переговори, які ми бачимо, так звані трьохсторонні, зимовий пакет, про необхідність закупити, принаймні, три-чотири мільярди кубометрів у "Газпрому", вони є обґрунтованими з позиції ЄС. Це, звичайно, ключовий аспект, який сьогодні стоїть перед "Нафтогазом" і перед урядом. Але подивимось, як буде вирішуватись це питання.

Напомним, сопредседатель Фонда энергетических стратегий Дмитрий Марунич в эфире "ГС" заявил, что сильные морозы могут стать причиной срыва транзита газа или поставок внутри Украины.

Самое читаемое
    Темы дня