наверх
19.04.202403:38
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Повышение акцизов на алкоголь спровоцирует рост фальсификата – Кучеренко

(обновлено: )21720
Гендиректор корпорации "Укрвинпром" Владимир Кучеренко в эфире "ГС" заявил, что государство и так не оказывает никакой поддержки винодельческой отрасли, а повышение акцизов еще замедлит становление и развитие винодельческих предприятий.

 

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

В 2017 году сигареты и алкоголь снова могут подорожать — власти инициируют соответствующие изменения в Налоговый кодекс. Это объясняют тем, что рост цен на алкоголь и табак — главное приближение к нормам европейского законодательства, где эти продукты в разы дороже.

Как отреагировали предприниматели на очередное повышение акцизов алкоголь и насколько оно существенно для них, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил генеральный директор украинской корпорации по виноградарству и винодельческой промышленности "Укрвинпром" Владимир Кучеренко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Читайте также: Банковский бунт: "Мы не бомжи, не алкоголики, мы — украинский народ!"

Можете детальніше розказати про те, на скільки і що може подорожчати в 2017 році? Повідомляється, акциз на горілку планують підвищити на 20%, а на слабоалкогольні напої — на 12%.

— Розумієте, акциз же піднімається не лише на горілку і слабоалкогольні напої. Я представляю виноградну, виноробну галузь. В першу чергу, здивований тим, що певні урядовці проводять цей напрямок як гармонізацію з європейським законодавством. Але на разі, якщо ми беремо до уваги ті самі ігристі вина, які, насамперед, будуть популярні перед Новим роком, то в Європі ставка акцизу нульова — саме на ці напої. У нас же ж була ставка 10 гривень 40 копійок, на сьогодні ставка податку збільшиться на 11 гривень 65 копійок, тобто створюються абсолютно нерівні, конкурентні умови для вітчизняних виробників, і саме цим законопроектом ототожнюються виробники, в першу чергу, лікеро-горілчаних напоїв з виробниками коньяків. Неможливо навіть близько порівнювати виробництво горілки, яке займає декілька днів, з виготовленням коньяків, оскільки витримка "три зірочки" триває більше десяти років. І також це розцінюється як лобіювання норм іншими учасниками алкогольного ринку, адже на сьогодні галузь виноробства, в першу чергу, несе соціальне значення. Саме такі регіони, як Одеська, Миколаївська, Херсонська області, Закарпаття – там, де є проблема зайнятості, на сьогодні це дуже гостре питання. Тому, якщо береться за основу гармонізація з ЄС, то, в першу чергу, потрібно враховувати, який же підхід є в ЄС, де вважається, що вино, в першу чергу, дає здоров’я населенню, дає розвиток дуже популярний – це розвиток в культурі споживання, дуже саме велике значення має в наповненні коштів державних бюджетів і задіянння населення. А ця ситуація, яка на сьогодні є, вона, в першу чергу, веде до збільшення соціальної напруги, відповідно, збільшення вироблення фальсифікатів і однозначно зменшить прибутки виноробних підприємств і загальмує їх становлення та розвиток. В результаті зросте безробіття, збільшиться соціальна напруга і зменшаться нарахування до бюджетів різних рівнів. Тому, якщо приймаються такі рішення, то їх потрібно приймати дуже зважено і обережно. Неможливо ототожнювати різні напрямки виробництва. Не можна говорити про виноград паралельно з виробництвом спирту. Якщо піднімаються саме акцизи, де присутній спирт в певних напоях, то це зрозуміло. Але коли йде мова про виробництво ігристих вин чи виробництво коньяків, то тут абсолютно незрозуміла позиція і підходи в даному законопроекті.

Чим для вас загрожує підвищення активів?

— Перш за все, це загрозливо для тих вітчизняних підприємців, які виробляють саме натуральну виноробну продукцію. Потрібно створювати конкурентні умови для наших виробників. Потрібно дбати про вітчизняного виробника, а не заводити на ринок різних іноземних виробників, адже виноградарство на сьогодні – це довготривала галузь, де залучаються великі кошти на довготривалий термін. Для того щоб виноград вступив в плодоношення, потрібно, як мінімум, чекати п’ять років, і це дуже довготривалий процес. І коли ототожнюється і роляться такі ставки акцизу, які ідуть всупереч навіть тим європейським акцизам, і коли у нас не існує ніякої державної підтримки, а в ЄС, навпаки, підтримка існує — там лише на одну рекламу вина на три роки дається 5,3 мільярди євро. У нас на сьогодні абсолютно ні один гектар не насаджується новий, лише виключно по ініціативі певних підприємств, які закладають. В Криму залишилось понад 30% виноградників. Замість того, щоб стимулювати галузь, їй збільшують акцизний податок. Невже це є допомогою для виноробних підприємств?

Чи буде знижуватись попит на алкоголь, якщо ціна нього зросте?

— Однозначно, споживчий попит, можливо, матиме коливання. При цьому напередодні новорічних свят все рівно споживач зацікавлений в тому, щоб зустріти Новий рік з пляшкою ігристого чи шампанського вина. Він буде вимушений купувати. Але навіщо залазити в карман споживачу, який на сьогодні і так не має коштів, щоб придбати по певній ціні гарний напій. Тут потрібно думати і про українського споживача, і про українське підприємство, не тільки з нього витягувати податки, а й стимулювати його для подальшого розвитку. Тому тут не можна проводити однакову паралель між певними виробниками, де виробництво займає декілька днів, і тими підприємствами, де займає термін виготовлення того ж коньяку понад десять років, або на сухе вино ставити одну копійку, а на ігристі вина 11 гривен 65 копійок. Де ж тоді порівняння з Європою, яким чином? Чому в Європі це нульова ставка, а в нас вона висока?

Представники табачного ринку кажуть, що за рахунок цього підвищення лише від продажу сигарет бюджет в наступному році може отримати 36-39 мільярдів гривень. А від алкоголю скільки?

— Потрібно наповнити бюджет однозначно. Але питання в тому, що завтра не буде за рахунок кого наповнювати. Одна річ, коли мова йде про виробництво цигарок чи тютюнових виробів, де не такий тривалий інвестиційний проект або термін вкладення інвестицій. І друга тематика – це виробництво виноробної продукції, саме з виноградної сировини, оскільки дуже тривалий процес, щоб виноградник вступив в плодоношення. Завтра підприємства можуть зупинитись зі збільшенням податку. Ми мали вже таку історію неодноразово, що виробництво зменшується, збільшується тіньове виробництво і зменшуються податкові надходження до бюджету, а виноградники нові в Україні не закладаються. З кого завтра будуть брати ці акцизи?

Ранее экономический эксперт Всеволод Степанюк в эфире радиостанции Голос Столицы заявил, что повышение акциза на алкоголь не пополнит украинский бюджет.

 

Самое читаемое
    Темы дня