наверх
18.04.202403:52
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Чорновил: Статья Онищенко о коррупции в ВР — спланированная операция

Онищенко: новая партия компромата (410)

(обновлено: )163914
Политический аналитик Тарас Чорновил в эфире "ГС" заявил, что с Онищенко никто из депутатов не хотел иметь дел, у него не было доступа ни к финансам, ни к органам власти, поэтому озвученная им информация весьма сомнительная.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Депутат от БПП, жена генпрокурора Ирина Луценко считает, что статья в авторитетной британской газете The Independent, в которой депутат от "Воли народа" Александр Онищенко рассказал о коррупции в Раде, вышла за деньги. Об этом она заявила в понедельник, 5 декабря, в ходе согласительного совета парламента. По ее мнению, целью таких публикаций является желание расшатать ситуацию в Украине и добиться внеочередных выборов Верховной Рады.

Чем закончится эпопея с откровениями господина Онищенко, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал политический аналитик, депутат предыдущих созывов Тарас Чорновил.

(публикуется на языке оригинала)

Коли ви були депутатом, зустрічались з підкупом нардепів, це те про, що говорить Онищенко?

— Про це багато ходило чуток. Єдине, що суми були набагато меншими, ніж депутати самі собі надували щоки, хвалились, може, хотіли набити ціну.

Такі речі були, але серйозний і великий підкуп, як правило, у ВР напряму не йшов. Звичайно, що відбувались переговори з фракціями, а не з окремими депутатами, а вже фракції собі вирішували. Але тут ми говоримо про загальну тенденцію, яка була в ВР попередні роки, яка в певній мірі зберігалась, тому що ми маємо мажоритарну складову.

Правда, єдине, що в нас мажоритарники достатньо багаті. В цій ВР немає дуже багато бідних людей. Ми бачимо – ті, кого ми вважали бідними, виявились мільйонерами. Тому там грошові речі, про які розказує Онищенко, в основному, не ходять.

Купувати мажоритарника, який заплатив колись кілька мільйонів доларів на виборчу кампанію, за якихось 20, 30 чи 100 тисяч не виходить. Вони стараються домовитись про якісь преференції в бізнесі тощо. Можливо, їм голосування можуть розмінювати, не більше.

Але з Онищенком взагалі дуже цікава історія. Він заплатив шість мільйонів доларів, щоб він мав можливість балотуватись. Ви знаєте, де могли написати цю фразу? Не в Україні, лише в Росії, тому що російські технологи не вивчають матчастину.

Є стара звичка, я з цим стикався, коли в нас не було війни, контакти були нормальні, мені з російськими політтехнологами, політологами довелось трошки працювати. Вони, як правило, зверхньо ставляться до законів будь-якої країни і вважають, що "покатит". 

Вони не знають, що в Україні насправді ті обставини, що описує Онищенко, не є жодною перешкодою для балотування. Для цього потрібно було мати постійне проживання поза межами України, а не тимчасове перебування, яке було в Онищенка, причому тимчасове перебування навіть 3-4 місяці не є підставою для заборони балотування. 

Це знає будь-який, найостанніший юрист в Україні, тим більше, юрист  Онищенка, але цього можуть не знати люди, які, скажімо, готували матеріали для "Росія-1" чи, скажімо, для газети Лєбєдєва "The Independent". До речі, авторитетна англійська газета, вже не зовсім авторитетна, в 2010 році Лєбєдєв її купив, коли вона вже була банкротом, в неї скоротилось число читачів до 180, він її купив за один фунт стерлінгів.

На сьогоднішній день вона виставлена на продаж, її ніхто не хоче купувати, але в неї вкладають великі гроші. Вона постійно виходить, хоча тираж її скоротився, два роки назад був 60 тисяч, зараз, здається, 20 чи 30 тисяч примірників. Але через цю газету запускають сенсаційну інформацію. Це вже не перша історія. Тобто тут ми маємо, як на мене, типову добре організовану операцію. Вона трохи мудріша від деяких операцій, які робились до цього. Ці операції зацікавили людей.

Тобто, ви вважаєте, що в інформації, оприлюдненій Онищенком, немає правди?

— Скажімо, в інформації, яка була скинута, кожна фракція знайшла щось для себе цікаве, причому наслідків, як правило, не буде, тому що, з одного боку, "Народний фронт", який знає вартість свідчень Онищенка, я думаю, не вірить жодному слову, але він там знайшов хороший матеріал для того, щоб сьогодні дуже гарно пропіарити Яценюка, і ми всі чули, як на погоджувальній раді голова фракції Бурбак на цій темі акцентував, але акцентував так, щоб жодним словом не зачепити своїх колег по коаліції із БПП, тому що він розуміє, що їм працювати в одній коаліції, і БПП може піти на дострокові вибори, якщо вони посваряться і розійдуться, а "Народний фронт" не може.

В цих обставинах йому потрібен піар, без звинувачень. Та сама історія в Ляшка – трохи попіаритись, далеко не переступити. В Ляшка є ціль інша, є Юлія Володимирівна, яка з Онищенком, якби вона не намагалась відбілитись, замішана дуже щільно. Тому зараз відбувається багато шуму навколо Онищенка.

В цьому політикумі всі дуже добре розуміють, що це за людина, що вона не мала доступу ні до реальних фінансів, ні до реальних органів влади. Він особистий ворог президента, тому що він підгадив Порошенку в кінці 2014 року. Не міг Порошенко вирішувати через нього якісь свої питання, свої справи. Та сама ситуація з іншими: з ним не хотів хтось у ВР мати контакт, бо в нього образ типового стандартного мафіозі з 1990 років.

Ранее политический эксперт Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что если бы на то была политическая воля, то беглый народный депутат Александр Онищенко был бы давно задержан.

Самое читаемое
    Темы дня