наверх
25.04.202404:13
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

К чему приведет отмена моратория на экспорт леса

(обновлено: )91822
Депутат Киевского облсовета Юрий Опенько в эфире Голоса Столицы заявил, что вырезать гектары леса и эшелонами отправлять за границу – это варварство.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Совместная рабочая группа правительства и парламента приняла решение об отмене моратория на экспорт леса из Украины. В разработанном законопроекте незаконную вырубку леса планируют останавливать усиленными мерами контроля, какими именно пока не уточняли.

Мораторий перестанет действовать, если законопроект поддержат депутаты. После этого Еврокомиссия предоставит Украине транш в размере 600 миллионов евро.

Чем грозит отмена моратория на экспорт леса, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал  депутат Киевского областного совета, член комиссии по вопросам экологии, природопользования, водных ресурсов, ликвидации последствий аварии на ЧАЭС и других чрезвычайных ситуаций Юрий Опенько.

(текст публикуется на языке оригинала)

Наскільки виправдав себе мораторій, чи сталися в цьому разі якісь позитивні зміни?

— Мораторій, який був в Київській області, виправдав себе відсотків на 30 – не більше, тому що є кілька варіантів як рубають ліс, і насправді рубки тривали.

Зараз мораторій збираються скасувати. Чим це загрожує?

— Максимум, поставками лісу за кордон і вирубками. Є безліч варіантів як рубати ліс. Як недивно, найкраще, хто доглядає за лісом – це саме Держлісагентство, але користувачів лісу багато, і схем багато, і відомі схеми вирубки за суцільною санітарною рубкою, вибірковою санітарною рубкою, і мораторій – це збільшення попиту, відповідно, треба давати пропозицію.

Які найбільш поширені сьогодні в Україні схеми вирубки лісу?

— Санітарна рубка. Є поняття ще від комуністичного режиму – суцільна санітарна рубка дерев, тобто лісопатолог приходить на ділянку, визначає, дивиться відповідно по фахових показниках, і визначає цю ділянку під повну санітарну рубку. Як правило, до цього доходять. Початково назначають вибіркову санітарну рубку, тобто умовно ж у нас гектар лісу, вирубують одне, друге, п’яте, сьоме, дванадцяте дерево. Вирубують так, що спалюють рештки на ділянці, спалюють так, що пошкоджують поруч стоячі дерева. Вивозять так, що пошкоджують поряд стоячі дерева. Через певний час, як правило, на наступний рік, приходять і призначають суцільну санітарну рубку. І все — більше нема. Так працюють по Києво-Святошинському району, наприклад, у Київській області. Та сама Боярська лісо-дослідницька станція: повністю всі документи в порядку, на кожне дерево є відповідний лист, папір, але по факту зникає ліс, і об’єми наростають, а скасування мораторію – більший попит, відповідно, все це буде тільки збільшуватись.

Хто зараз відслідковує незаконну вирубку дерев і карає злочинців?

— Має це робити екологічна інспекція, поліція, прокуратура, але законодавство зроблено таким чином, що вони мають зафіксувати під час порушення. Для того щоб під час порушення зафіксувати, треба під час порушення зробити звернення, і поки все це приїде, поки все це відреагує, так як робиться звернення, наприклад, я – фізична особа, громадянин, роблю звернення – ось рубають. Бюрократична машина запустилась. Папірці пішли по колу, поки призначили перевірку — вже рубка закінчилась. Все.

Читайте также: Степанюк: снятие моратория с вырубки леса – предательство интересов страны

Скільки Україна втрачає через вирубку лісів?

— Я думаю, що офіційно ніхто не знає, скільки Україна втрачає через вирубку лісів. На сьогодні точно немає цифр, скільки лісів в Україні. Цієї цифри навіть немає. Тому що є таке поняття, як "самосіви". І, наприклад, по Київській області із загальної площі лісів приблизно 10-15% лісів — самосів, але це тільки приблизні цифри, ніхто не визначав до кінця.

"Лісова мафія" дійсно існує?

— Я впевнений, що є. Я не знаю її структуру, але впевнений, що є, тому що такі потоки, такі ресурси згідно з логікою мають контролюватись.

Поясніть ситуацію щодо експорту нашої деревини у ЄС. Виходить, що європейська спільнота зацікавлена в тому, щоб в нас був безлад на цьому ринку, правильно?

— Я думаю, що це виключно ринкові відносини. Їм потрібен ресурс, який вони готові за щось брати, в даному випадку це якийсь транш, при тому, що як на мене фізично не такі великі кошти на сьогоднішній день, за які потрібно підставляти під загрозу ресурс цінний, високоцінний, так – він відновлюваний, але він відновлюється століттями. І мені б хотілося бачити перед тим, як підписувати такі документи, такий "обмін", мені б хотілося бачити державницьке бачення по розвитку лісових насаджень, по розвитку заповідної справи, природо-заповідного фонду, мені б хотілось бачити розвиток лісо-переробної галузі у нас в країні, стратегію розвитку. Тобто, коли ми кажемо, що від нас будуть вивозити ресурс, питання – а що далі? Чому ми не можемо цей ресурс залишати в нас і переробляти? Так, ніхто не каже про те, що всі ліси не мають бути зрублені. Але тупо варварством вирізати масиви і одразу ешелонами за кордон відправляти – якось дико. І насправді емоцій більше, тому що присвячено вже багато часу. Щоб правильно вибудувати стратегію того, щоб захистити, і тут – за три хвилини, за півдня все робиться для того, що працю безлічі людей, які за це боліють і борються, просто зведено нанівець.

Народні депутати повинні проголосувати за скасування мораторію на експорт лісу з України. Як ви думаєте, проголосують за?

— Я впевнений, що історія нашого парламентаризму показує безліч різних варіантів, які можуть бути. Питання, що дійсно є домовленості. Я не вірю в те, що є домовленість, я думаю, що є щось інше, і це, відповідно, буде гратись.

Тобто ви вважаєте, що є інші умови, більш вигідні комусь особисто?

— Я думаю, так. Це якийсь просто абсурд. Ми чули, що півроку тому президент особисто літав на вертольоті, прем’єр-міністр затребував карту вирубок, сказав жорстким словом, що ми будем з цим боротись, і зараз вони відкривають просто двері. Відкривають двері тоді, коли менеджмент знає, що робити повністю, що в нього весь ресурс під контролем, він знає скільки його, він знає, хто є на ринку, за якими умовами він буде рубатись, він знає все, що відбувається в цій галузі, і тоді він може приймати якісь управлінські рішення — давати, не давати, продавати, квотувати, що завгодно робити, але зараз ми скасовуємо мораторій! Добре, а якщо за півроку виріжуть 30%, наприклад. Що далі?

Ранее в эфире радиостанции экономический эксперт Борис Кушнирук заявил, что мораторий на экспорт леса противоречит как требованиям ВТО, так и требованиям соглашения об ассоциации.

Самое читаемое
    Темы дня