наверх
19.04.202405:00
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Политтехнолог о роли Коломойского

(обновлено: )140402
Партия "УКРОП" для Игоря Коломойского является имиджевым проектом на будущее, прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы политтехнолог Олег Постернак.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Экс-глава Днепропетровской облгосадминистрации, бизнесмен Игорь Коломойский стал членом партии "УКРОП" и возглавил комиссию партийного контроля сроком на два года. Такое решение почти единогласно приняли на съезде "Украинской партии патриотов". 

Комиссия партийного контроля "УКРОП" имеет право отменять решения любых органов и руководителей политсилы, в том числе председателя партии. Поэтому комиссия имеет большое влияние на формирование позиции партии. Возглавив комиссию, Коломойский получил не только рычаги полного контроля над партийцами, а и право вето на любое решение "УКРОП".

Как новое назначение скажется на деятельности политсилы, в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал политтехнолог Олег Постернак.

(текст публикуется на языке оригинала)

Офіційне входження Ігоря Коломойського  до партії "УКРОП", його призначення головою комісію партійного контролю, яку ще називають партійним судом — про що це свідчить? 

— Це такий собі дрібний показник великого ланцюжку подій. Це підготовка до дострокових парламентських дій, і вона зараз триває майже в усіх політичних силах. І, власне, партія "УКРОП" стала тою політичною силою, яка спробувала навести лад в своїх партійних лавах, партійних документах, статуті. Ми знаємо, що у вересні на з’їзді був оновлений статут і зараз під ці зміни якраз увійшов відомий олігарх і колишній очільник Дніпропетровської області пан Коломойський. Це означає формалізацію двох речей. Перше – це безпосередньо впливу Коломойського на партійні процеси. Тобто він хоче тримати питання внутрішньопартійних подій під своєю увагою, а, по-друге, фактично Ігор Коломойський  на цій посаді спробує безпосередньо впливати на партійний список цієї політичної сили. Ми знаємо, що найскладніше для кожної партії чи блоку – створити партійний список на вибори так, щоб це задовольнило максимум спонсорів, гравців та політиків, які асоціюються з цією політичною силою. 

Съезд партии "УКРОП"

Коломойський і так перебуває в політиці. Чому він пішов на цю посаду з формальної точки зору?

— Це дуже неформальна посада. По-перше, не в усіх політичних силах є комісії з партійного контролю. Якщо чесно, це трішки дивно навіть. За статутними нормами це не є явищем масовим в інших силах. З іншого боку, Коломойський – це вже публічна фігура в порівнянні, наприклад, з тим же Пінчуком, Ахметовим, за яким закріпився трішки інший образ. Це образ бізнесмена, який максимально публічно не асоціюється з певними політичними проектами, хоча ми всі прекрасно знаємо, що вони вкладають гроші та ресурси. А Коломойський вже засвітився як губернатор, як людина, яка відстоювала корпоративні права в підприємствах, де він мав частку і було б дуже необережно для Ігоря Валерійовича витратити цей позитивний образ і позитивний багаж в нікуди, залишившись тіньовим менеджером або тіньовим сірим кардиналом якихось політичних партій. Ми ж знаємо, що мова йде не тільки про "УКРОП", а й про партію "Відродження" тощо. І тому для Коломойського це ще є власним іміджевим проектом і в майбутньому він, напевно, планує грати трішки більшу роль, ніж простий чи навіть сказати треба, не дуже простий бізнесмен в українському бізнесі та політичному середовищі. 

Читайте также: Зачем Коломойскому возглавлять "УКРОП"? Мнение эксперта

Іміджевим проектом саме як політика?

— Безпосередньо так. Він вже є політиком. Будучи на посаді губернатора, він довів, що здатен вирішувати складні суспільні, державні та економічні речі на користь України і збереження України та цілісності держави і електорат "УКРОПУ" асоціює цю партію з Ігорем Валерійовичем, тут нічого дивного немає. Інша справа, як бути з іншими політичними силами, в які він вкладав свої кошти. Тут, я думаю, треба буде дивитись на часі, чи будуть вони актуальними. 

Ставши головою комісії партійного контролю, Коломойський  отримав  право одноосібно  керувати  партією?

— Це формалізація. Насправді він і так міг впливати на будь-які процеси, хіба що до того моменту, як не виплила історія з колишнім очільником партії "УКРОП" і кандидатом в мери міста Києва паном Корбаном. І там також непрості відносини з Корбаном. Я думаю, що формалізація процесу ефективного партійного контролю не завадить для втримання єдності і для майбутньої електоральної стратегії тієї партії на потенційних дострокових парламентських виборах. 

"УКРОП" у зв’язку з цим може змінити свій політичний вектор?

— В "УКРОПа" вже є свій виборець. Це, можливо, і добре, що деякий час ця партія не фігурувала в політичних баталіях осіннього сезону нинішнього і цей виборець знаходиться частково в південній, в більшій мірі в центральній, на західній Україні. Це праволіберальний патріотичний проект і останні місцеві вибори 2015-го довели, що в деяких регіонах він мав надзвичайний успіх, я маю на увазі не лише Дніпропетровську область, а й Черкаську, Кіровоградську, Вінницьку, Київську, Полтавську область тощо. Це певний електоральний ланцюжок. І до всього, партія трішки змінить свій партійний  склад. До речі, сам Ігор Коломойський не увійшов до складу президії обраного на сьогоднішньому з’їзді, але тоді туди увійшли такі яскраві персони як Палиця тощо. Формально головним партійним менеджером є Ігор Палиця – керівник Волинської обласної ради. І саме розширення електоральної бази, запропонування суспільству нових цінностей, ідей може стати для партії доброю візитною карткою в наступній політичній боротьбі.

Кому  протистоятиме "УКРОП"  на  чолі  з Коломойським,  за  чий  електорат  змагатиметься?

— Це однозначно не популістський проект. "УКРОП" може засвітитись як конструктивна опозиція. До речі, на це є запит в українському середовищі. Явно це не буде електорат "Батьківщини" чи Радикальної партії Ляшка. Це буде колишній виборець "Народного фронту", який в 2014 році доволі активно підтримав партію Яценюка, Турчинова, але зараз ці партії не повезло. І саме це електоральне поле не заповнене. Це ті, які не визначились або не симпатизують однозначно ні Тимошенко, ні Ляшку і не можуть, не підтримують нинішнього президента України та його політичну партію БПП. Тому в "УКРОПа" є великий електоральний резерв і за умови правильної стратегії позиціонування на політичному ринку в цієї партії може бути значний успіх, і Коломойський хоче бути впевнений, що цей успіх буде капіталізований в певні відсотки і кількість депутатських мандатів. 

Ранее политолог Олег Лисный и эксперт в сфере безопасности Сергей Шабовта в эфире "ГС" спрогнозировали, чем закончатся акции протеста в Киеве, а также пояснили, почему добиться перевыборов таким путем не получится.

Самое читаемое
    Темы дня