наверх
19.04.202409:10
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Гаврилечко: 82% семей страны не в состоянии оплатить коммуналку

Шоковая терапия: тарифы, платежки, протесты. (478)

(обновлено: )201132
Экономист Юрий Гаврилечко в эфире "ГС" заявил, что шесть миллионов семей страны уже оформили субсидии, а еще 6,4 миллиона подали заявки, поскольку не в состоянии оплатить коммунальные услуги.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Субсидии в Украине — явление временное. Об этом заявил вице-премьер-министр Геннадий Зубко.

По его словам, параллельно в правительстве будут применять меры для повышения социальных стандартов и увеличения заработков граждан. Когда эти показатели вырастут, субсидии — как явление — исчезнут.

Читайте также: На крючке. Украинцев начнут штрафовать за долги по коммуналке

Заявление Зубко в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал экономист, эксперт Фонда общественной безопасности Юрий Гаврилечко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чи дійсно таке можливо, що в Україні колись відмовляться від субсидій, а люди зароблятимуть стільки, що зможуть адекватно сплачувати за комунальні послуги? 

— З одного боку – фантастика, с іншого – ні. Фантастикою буде те, коли наші виборці почнуть, перш ніж за когось віддавати свої голоси, трохи думати попередньо. А, відповідно, тоді в нас зміниться і парламент, і уряд, після цього вже можна сподіватися на інші зміни. Без цього нічого не буде, тому що будь-які зміни може здійснити лише влада, якій довіряє принаймні не менше, ніж половина народу.  

Великі зарплати – це наслідок економічної політики, яку проводить уряд, і наслідок довіри між найманими працівниками, роботодавцями і урядовцями. Кожен виконує свою частину суспільного договору, і всі знають, що один на одного можна в цьому покладатись. Безумовно, як і в будь-якому суспільстві, є люди, які ведуть девіантну поведінку – злочинці, але якщо їх меншість і вони не впливають на державну політику, тоді ситуація розвивається достатньо нормально. Ми бачимо безліч країн, де і заробітні плати вище, ніж в Україні, і умови для ведення бізнесу краще. Особливо зараз, коли Україна є найбіднішою країною в Європі. 

В Україні в принципі є передумови, якщо вести правильну економічну політику, щоб людина нормально заробляла? 

— Я, як соціолог, можу сказати, що в будь-якому суспільстві, де люди починають працювати на себе і кооперуються задля того, щоб рівень їхнього спільного добробуту зростав, відбуваються позитивні зміни. Можемо побачити приклад, в Японії, де майже немає корисних копалин — і це заважає їй існувати в набагато кращих умовах, ніж зараз Україна? Та ні, скоріш за все, і допомагає. Будь що, що в тебе є, може стати твоєю конкурентною перевагою, а може стати вадою. Це залежить від того, як цим користуються люди. 

Як діє механізм субсидій в Україні? Ці кошти від держави куди саме перераховуються?

— Спочатку потрібно зрозуміти, що в держави ніяких державних коштів немає. Це наші з вами податки. Навіть ті гроші, які можуть з’явитися в бюджеті через діяльність державних корпорацій, це все одно наші з вами гроші – не державні. Держава є лише розпорядником цих коштів. Відповідно, на даний чай, якщо взяти нещодавню заяву міністра соціальної політики, що шість мільйонів українських родин вже оформили субсидії, а ще 6,4 мільйони подали заявки. В Україні всього десь близько 15 мільйонів родин, тобто завдяки діяльності уряду, 82,5% українських родин не спроможні сплачувати за послуги ЖКГ без того, щоб через бюджет їх не підтримували. Навряд чи така ситуація може протриматися довго, тому що, якщо, наприклад, і ви, і я маємо сплачувати це за чотирьох родин, то це вже, мабуть, занадто, бо через певний час ми просто фізично будемо не в змозі стільки працювати. І можна було скільки завгодно веселитися з приводу "азарівських кровосісь", але, як не дивно, ті самі "кровосісі" є в нас зараз в парламенті і в уряді. 

За останні три роки економіка України скоротилася більш ніж в два рази. І ті 1,8%, що зараз подає Держстат і хизується цими даними в реальності, це не зростання, це падіння, бо ВВП всюди вимірюється виключно в доларах, навіть еквівалент, а в доларах ми продовжуємо падати. Відповідно, коли кажуть, що в нас люди отримують субсидії – це брехня. Жодна родина, яка оформила субсидії, не отримує їх. Вона є лише оформлювачем субсидії, і кошти, які йдуть на погашення заборгованості, тому що субсидія – це частина сплат чужого боргу. Кошти, які йдуть від бюджету до організацій, що надають послуги, проходять повз людей, люди не можуть ними розпоряджатись, вони їх не бачать в принципі. І тут виникає ще одна цікава проблема, що держава абсолютно не всім сплачує ці кошти, сплачує невчасно, тобто найбільшим боржником за послуги ЖКГ на даний час через систему субсидій. Відповідно, компанії, які надають послуги, не можуть вчасно розрахуватися з "Нафтогазом" за газ, а той на них подає судові позиви. 

Саме з цим пов’язане блокування рахунків енергокомпаній?

— Наскільки я знаю, на середину літа в нас десь дві третини теплокомуненерго були заблоковані через рішення судів рахунки, тому Україна зараз не готова до зими, бо підприємства не могли проводити ані поточний, ані капітальний ремонт. В Києві частина будівель без теплої води і опалення, періодично рвуться труби, їх ніхто не може замінити – це не через те, що не хочуть, а тому що з заблокованими рахунками це неможливо зробити. Ось такий, дуже цікавий ланцюжок.

Спочатку уряд підіймає ціну до рівня забаганок, бо ніякого відношення встановлення ринкової ціни до ринку газу немає, тому що в Україні немає ринку газу, і взагалі це унікальний випадок, коли в світі уряд встановлює ринкову ціну на щось. По-друге, в нас є національна комісія, яка займається нібито регуляцією тарифів, але вона ухвалює свої рішення щодо підвищення тарифів, взагалі не розбираючись що і як, лише ідучи за забаганками виробників. В такий спосіб в Україні на даний час ціна на газ і тарифи на ЖКГ, порівняно із можливістю сплати, десь в чотири рази вища, ніж в сусідніх країнах, то ми з вами за послуги ЖКГ сплачуємо десь в чотири рази більше, ніж всі сусіди по кордону. 

Що можна зараз зробити, щоб покращити ситуацію? 

— Нічого не можна, бо якщо ти не ліквідуєш причину, то боротися з наслідками можна постійно — аж до своєї смерті. Це все одно як з лікуванням. Якщо замість того, щоб лікувати хворобу, ти починаєш боротися з її симптомами, то через деяких час симптомів в тебе немає, ти вбиваєш власну імунну систему, а потім хвороба вбиває тебе.

Ранее эксперт энергетической группы реанимационного пакета реформ Святослав Павлюк в эфире "ГС" заявил, что большая сума в платежках будет до тех пор, пока мы не уменьшим потребление энергии.

А гендиректор Центра исследований энергетики Александр Харченко считает, что Украине нужно 10-15 лет, чтобы достигнуть средних показателей энергоэффективности Европы. По его словам, многоквартирные дома в этих мероприятиях являются главной целью.

Самое читаемое
    Темы дня