наверх
29.03.202404:20
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Возврат денег вкладчикам "Михайловского" пошатнет курс гривны – эксперт

Протесты. Профсоюзы шумели в Киеве (602)

(обновлено: )244623
Финансовый аналитик Александр Крамаренко в эфире "ГС" заявил, что действия НБУ на валютном рынке вызывают много вопросов, а также спрогнозировал курс гривны на ближайшие период.
Замглавы Нацбанка Олег Чурий

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Подорожание доллара и ажиотаж на наличном валютном рынке – такова тенденция в финансовой сфере с 14 ноября. В Нацбанке падение гривны на черном рынке связывают с внутриполитической ситуацией.

Заместитель председателя Нацбанка Олег Чурий заявил, что Украина и в дальнейшем получает значительные поступления валютной выручки от экспорта зерновых и масла, а цены на сталь и железную руду на международных рынках растут. Но политическая ситуация внутри страны нивелирует положительные внешние процессы.

Утром 16 ноября Нацбанк ослабил гривну еще на 26 копеек. По официальному курсу сто долларов стоят две тысячи шестьсот одну гривну и семнадцать копеек. В то же время в обменниках держится курс 27 гривен за доллар.

Подробнее о колебаниях курса доллара в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал главный редактор издания Деньги.ua Александр Крамаренко.

(публикуется на языке оригинала)

Чому гривня дешевшає?

– В мене є дві претензії до НБУ щодо цього. Перша претензія стосується заяви (главы НБУ – Ред.) Гонтаревої минулої середи, коли вона сказала, що ми вмиваємо руки і НБУ все зробив для того, щоб було позитивне рішення щодо грудневого траншу МВФ.

Наступного дня, 10 листопада, представник МВФ у Вашингтоні оголосив, що рішення буде залежати від результатів висновків місії, яка зараз працює в України. Тобто якщо перекладати з дипломатичної мови на звичайну, можливо, й буде, можливо, ні. Тобто, можливо, буде відтерміноване прийняття рішення щодо грудневого траншу.

Ще був один чинник – це зміна формату встановлення офіційного курсу валюти і допуску банків на міжбанківський валютний ринок. Обмежив певним чином НБУ коло цих банків, і ми отримали після цього дуже цікавий ефект, який зазвичай відбувається, коли НБУ вводить якісь обмеження.

Пішов розрив між курсами міжбанківського, тобто безготівкового ринку – з одного боку, і курсу на готівковому ринку – з іншого. Він, цей розрив, досяг однієї з чимось гривні. Я нагадаю, що це був такий же ефект, коли НБУ адміністративними засобами обмежував доступ імпортерів до купівлі валюти. Тобто ринок як робить? Якщо я не маю можливості купити так, я намагаюсь купити якось інакше.

Я хочу нагадати, що коли у 2014 році НБУ почав вводити обмеження восени, то дрібний, навіть трошки середній бізнес, імпортери почали переходити на сірий ринок, тобто купівля готівкової валюти, сірі імпортні операції і таке інше.

Коли почалась лібералізація цього ринку цього року, ситуація пом’якшилась, курси зблизились готівкового, безготівкового ринку і все більш-менш стабілізувалось. Зараз ми знову отримали розходження цих курсів. Це означає, що є обмеження і дрібний бізнес починає працювати через готівку. Це дуже поганий знак, і в мене щодо цього дуже великі претензії до НБУ. Це дестабілізуючий фактор.

Наскільки ще гривня може втратити в вартості?

– Я сподіваюсь, що вона не опуститься занадто, тому що, по-перше, в нас збільшились резерви, і цей чинник дуже важливий, дуже вагомий. Але я не погоджуюсь з трактовкою НБУ, коли вони кажуть, що це політичні чинники. Ніякі не політичні.

Гонтарева заявила і про масштабну кампанію проти неї.

– Маячня. Це просто неграмотні дії. Будь-які обмеження розхитують ринок. Все. Крапка. Будь-які недолугі висловлювання щодо "ой, МВФ може відтермінувати наш транш" – також.
Хлопці, ви вмієте робити словесні інтервенції. Робіть їх. Кажіть, що ми наполегливо працюємо з МВФ. Нам залишилось три пункти якісь, і ми з Кабміном працюємо над їх виконанням. Робіть щось.

Якщо зараз, припустимо, гривна послабиться, потім буде відкат назад, чи на тому рівні вона залишиться?

– Ми бачимо цього року, наприклад, відкат після серпневого послаблення.

Це просто спеціально кимось робиться, щоб заробити грошей, або просто така ситуація на ринку?

– Можливо, це робилось, щоб нерезиденти так звані, які вийшли з купівлею на початку цього тижня, трошки більше заплатили за валюту. Можливо, для цього. Хтось виводив гроші, і йому зробили ситуацію, щоб він не занадто комфортно їх виводив. Можливо і таке. Але висловлювання плюс адміністративні обмеження – це завжди погано.

Аби стабілізувався курс, гривня трохи знизилась, що треба робити?

– По-перше, потрібно зняти ці штучні обмеження на ринку, тому що є багато дрібних банків, які продавали валюту. Зараз їх обмежили. Що вони будуть намагатись робити? Вони будуть намагатись замикати торгівлю валютою всередині себе і не виходити з надлишками на ринок. Це по-перше.

По-друге, після цих заяв Гонтаревої і МВФ експортери подивились на ситуацію і кажуть: слухайте, це означає, що може курс гривні послабитись. Так навіщо я буду зараз продавати валюту? Я зачекаю тиждень-два. І що ми бачимо на ринку? Ми бачимо значне, майже в півтора рази, і навіть більше іноді, зниження  пропозиції валюти. Обсяг торгів знизився досить серйозно в порівнянні з кінцем жовтня, наприклад. І це завжди призводить до коливань курсу.

Чи буде традиційно передноворічний період впливати на курси гривні до відношенню до долара чи євро?

– Давайте подивимося спочатку на можливість отримання траншу від МВФ. Якщо встигнемо більш-менш оперативно обговорити у другому читанні і прийняти закон про державний бюджет на 2017 рік, де є певні проблеми, оскільки підняли ж мінімальну заробітну платню, то там був певний дисбаланс і по видатках на робітників бюджетної сфери, держчиновників, з одного боку, і певні є сумніви щодо дієвості цього кроку для податкових надходжень.

Взагалі ж очікували, що це вплине на податки. І хотілося б зрозуміти, чи зможуть переконати місію МВФ наші фінансові чільники про те, що бюджет збалансується, і на цьому рівні мінімальної зарплатні.

Це дуже велика проблема і дуже важлива, тому що там дефіцит держбюджету – це один з основних маяків. По-друге, є низка законів, законопроектів, точніше, яких мали прийняти до грудня, і до грудня навіть включно, але не прийняли. І я не впевнений, що встигнуть. Це й закон про обіг земель сільгосппризначення, і про фінансові послуги там дещо є, таке інше. Це досить серйозні такі перепони на шляху до траншів.

Транш на 1,3 міл'ярди доларів – це дуже потрібна штука для України. Але це ще не все, там є, як кажуть, вагончиками, потягом, йдуть інші кілька кредитів.

Ми сподіваємося на м'яку зиму, але якщо будуть сильні морози, це додатково кілька сотень мільйонів доларів на купівлю газу щомісяця. І це має тиснути також на курс. Це, одного боку, певний негатив, якісь очікування не дуже добрі. Але є сезонне зміцнення національної валюти перед Новим Роком, яке майже завжди відбувається, і ці два чинники будуть між собою змагатися. Але ми маємо ще розуміти, що якщо ми затягнемо і не отримаємо погодження чергового траншу в грудні, то ця ситуація відтерміновується на січень, і навіть на лютий, а там до кошику наших зобов'язань по Меморандуму додаються ті, що були у графіку на грудень, на січень і, можливо, на лютий. Тобто обсяг наших зобов'язань буде збільшуватися, і це буде як у студента, який накопичує відставання по здачі екзаменів і заліків.

Читайте также: Фактор Трампа. Блинов о гривне, курсе доллара, политике НБУ и влиянии МВФ

Ми бачили цю картину цього року, коли майже рік очікували чергового траншу, отримали його тільки в вересні. Це є досить великий ризик, і на нього наражається Кабмін з НБУ, якщо вони не встигнуть.

Ці гроші від МВФ знову підуть у золотовалютний резерв НБУ?

– Наскільки я знаю, так.

А яка зараз сума, що становить зараз золотовалютний резерв?

– Біля 15,5 міл'ярдів. Був звіт НБУ на початку листопада: у жовтні ми не мали збільшення, ми мали стабільні резерви. Це не дуже добре, оскільки хотілося стабільний курс.

Щодо бюджету на наступний рік: курс долара планувався на рівні 27,2-27,4 гривень за долар. В зв'язку з нинішнім подорожчанням долара курс може бути переглянуто?

– Якщо буде грамотна професійна політика грошово-кредитна, то чому ні? Але є такий чинник, як війна на Сході.

Якими можуть бути коливання  курсу гривні протягом наступного року?

– НБУ займає дуже цікаву позицію — ми не відповідаємо за курс. Хоча в нас інфляція на три чверті залежить від курсу, оскільки ми відкрита економіка, і падіння гривні відбивається майже на 100% на цінах. Політика НБУ викликає дуже багато запитань.

Коли Нацбанк цього року двічі радикально змінював валютне регулювання, ми отримували падіння гривні. Це було в середині літа, коли вони змінили режим продажу валютної виручки, і ми отримали падіння.

Я попереджав, що ми отримаємо в серпні падіння – отримали, окей. І це другий такий крок, дуже недолугий, з таким результатами. НБУ має бути дуже обережним.

Повернення грошей вкладникам банку "Михайлівський" може позначитись на курсі?

– Дуже високий рівень середнього розміру вкладу на 14 тисяч осіб, і приблизно там майже 1,5 міл'ярдів гривень. Це досить багато, це 100 тисяч приблизно на особу.

Це є проблемою, тому що там досить стислий термін відшкодування цих грошей. І це може на 10-30 копійок похитати курс. Ми пам'ятаємо, коли виплачували, наприклад, по вкладниках "Дельти", то там мінявся курс.

Гроші в бюджеті є на повернення цих коштів?

– Це ж через кредити робиться, тобто це порожня емісія грошей. Але там є, в цьому законопроекті, дуже серйозні норми, і вони стосуються  всього. Йде мова про те, що власники банків будуть відповідати не тільки майном, яке залишилося в банку, але і тим, яке належить власнику. Тобто відповідальність більш широка. І будуть ганятися за його активами по всьому світу, можливо. І це відкриває можливість певну переслідування і щодо власності на той же самий "Гулівер", про що казала ГПУ.

Ранее ситуацию в банковской сфере и с валютным курсом в эфире радиостанции прокомментировал эксперт по вопросам финансов, бывший член совета НБУ Василий Горбаль.

А эксперт по банковским вопросам Игорь Полховский отметил, что основная функция Нацбанка – это стабильность национальной валюты, при этом за время руководства Валерии Гонтаревой курс гривны упал больше чем в два раза.

Самое читаемое
    Темы дня