наверх
19.04.202402:02
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Патрульного Олейника вряд ли оправдают — адвокат

(обновлено: )34811
Полицейский Сергей Олейник, застреливший в погоне за BMW 17-летнего пассажира, не может в суде рассчитывать на оправдание, поскольку "человек погиб из-за его незаконных действий", прокомментировал в эфире "ГС" правозащитник Виктор Чевгуз.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Подозрение в умышленном убийстве, покушении на умышленное убийство, совершенное способом, опасным для жизни многих лиц, и превышение власти или служебных полномочий. Такие обвинения выдвигает прокуратура полицейскому Сергею Олейнику. Прокуратура уже завершила расследование и передала материалы уголовного дела для ознакомления подозреваемому, его защитникам и потерпевшим. После этого обвинительный акт будет направлен в суд.

По заключению следователей, 7 февраля этого года Олейник во время погони за BMW, в котором находились четыре человека, превысил служебные полномочия и выстрелил из табельного оружия. В результате погиб 17-летний пассажир автомобиля.

Перспективу судебного процесса прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы адвокат и правозащитник Виктор Чевгуз.

(материал публикуется на языке оригинала)

Скільки часу сторони мають на ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, і коли може розпочатися судовий процес? 

— Можна ознайомитися за один день, там, зараз дозволяється робити копіювання, фотографування, тому, як правило, один-два дні на ознайомлення і обвинувальний акт може бути скерований до суду.

Затягування можливе?

— Можливе затягування, але воно ж нічого не дає. Можливо не ходять на ознайомлення, все, але потім тоді слідчий подає подання до суду, щоб скоротити строк, обмежити строками суд, там є десять днів, наприклад, і на цьому все, якщо там багацько томів справи. Але воно не варто того.

Скільки може тривати сам судовий процес?

— Судовий процес, якщо органи досудового слідства обмежені тривати під вартою не більше одного року, то суду нема ніяких заборон. Може і рік, і два, і три тривати. Тобто от сьогодні закон Савченко, на який всі нарікають, але ж він не виконав свого призначення. Суди можуть продовжувати арешт людини роками. І нема ніякого закону, процесуального впливу на суд, щоби він закінчив швидше.

Читайте также: Новая дорожно-патрульная полиция бесполезна, считают эксперты

Наскільки підозрюваний Олійник може розраховувати на виправдувальний вирок суду? 

— Виправдувальний вирок — ніяк не може розраховувати. Оскільки людина загинула від його незаконних дій. Тому виправдувального вироку не може однозначно бути. Тим паче, вбитий не водій, який порушував ПДД, тікав і все. А вбитий  - пасажир, який сидів поруч, на правому сидінні і до керування автомобілем не має ніякого відношення.

Читайте также: Полтора месяца на уборку Авгиевых конюшен. Полиция объявила войну преступности

А звинувачення максимально жорстокими висувалися. Чи могла прокуратура кваліфікувати вбивство не як умисне, а з необережності? Чи ні? 

— Треба читати матеріали справи. Якщо машина вже стояла, і постріли були здійснені в машину, то, звичайно, там тільки умисні дії були.

Тобто, на вашу думку, як правозахисника, дії поліцейського були навмисними і було перевищення повноважень?

— Перевищення службових повноважень, це однозначно.

Взагалі без сумнівів зрозуміло, хто в цій історії постраждала особа?

— Так, і хто постраждав, і хто винуватий. Тут він може розраховувати лише на пом'якшуючі обставини. Якщо він повністю, наприклад, визнає вину, буде розкаюватися, буде відшкодована моральна і матеріальна шкода, якщо потерпілий, батьки чи хто там цього хлопця не будуть наполягати, щоб його покарали як можна суворо. Тоді він може розраховувати на пом'якшуюче щось таке. Тому що там же від 10 до 15 років і більше, і довічне передбачено. Тому там треба боротися.

Як має себе повести керівництво Нацполіції в цій ситуації? 

— Зараз вони ніяк не можуть вплинути на суд, тому що їх дії одразу будуть незаконним втручанням в судову діяльність. Ніяким чином. Вони можуть дати лише характеристику його, підготувати документи, що вони беруть його на поруки, хоча особливо тяжкий злочин, на поруки не передається, але як характеризуючі будуть документи в суді. Можуть тільки надати документи, які характеризують позитивно його чи там з позитивної сторони.

А якщо вину вже буде доведено?

— А це впливає, пом'якшуючі обставини незалежно від вини, вони впливають на міру покарання це. Характеристики позитивні. Наприклад, прокуратура попросить 15 років, умовно кажучи, а суд з урахуванням особи, що вперше притягнутий до кримінальної відповідальності, не судимий, там позитивно, відшкодована шкода, може дати 13 років. Це я так, наприклад говорю.

А чи може керівництво Нацполіції просити, щоб судовий процес в цій справі був закритим? І взагалі хтось зі сторін може наполягати на цьому?

— Є законні підстави, які передбачені КПК, в якому випадку судовий процес закритий. Це державна таємниця, де є статеві злочини, розголошення даних інтимних, де є неповнолітні обвинувачені, якщо на них може впливати негативно. Тобто це тут перелік. Тому в даному випадку органи Нацполіції, МВС, не можуть впливати… Взагалі поліція, МВС не є учасником процесу в даному випадку. Вони ніяким чином не можуть втручатися в судову діяльність.

Якщо навіть обвинувальний вирок буде пом'якшено, яким буде цей вирок? Що чекає на Олійника мінімум і максимум?

— Все залежить від його поведінки і поведінки його захисника, як вони. У них одна з таких складових елементів — не налаштувати проти себе потерпілу сторону, прокуратуру і суд. Тому що є випадки, де обвинувачений і захисник ведуть себе таким чином, що прокурор просить п'ять років, а суд дає сім років. У суді питаєш: чому так? Кажуть: довели. Тобто тут один з чинників довести об'єктивну сторону, суб'єктивну сторону, пом'якшуючі обставини, треба ще тактично вести себе правильно, щоб проти себе не налаштувати потерпілого, тому що потерпілий на рівні з прокурором буде, суд запитує його думку: як на вашу думку покарати обвинуваченого. А він скаже: максимально, я вимагаю довічного ув'язнення. І потім він може оскаржувати вирок аж до Верховного суду. Можна і так випросити, така поведінка. А можна де потерпілий скаже: ну що, він вибачився, вже покійного не піднімеш, відшкодував матеріальну шкоду, допомогли поховати, заплатили за всі ці похоронні послуги, так і будь, ми його прощаємо. Або на розсуд суду, або наполягаємо на максимальній мірі покарання. Розумієте, різні речі. Тому від 10 до 15 і там же є ще і замах на вбивство, там же не один епізод, там як мінімум три: вбивство, замах на вбивство і перевищення службових повноважень. І всі — тяжкі злочини. 

Ранее эксперт по вопросам правоохранительных органов Анатолий Онищук в эфире "ГС" заявил, что полицейские в ДТП нанесли ущерб на миллионы гривен, поскольку их выпустили на дороги неподготовленными. 

Самое читаемое
    Темы дня