наверх
25.04.202416:30
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Шум вокруг НАБУ. Может, дело в Сытнике?

Ситуация с НАБУ далека от разрешения (192)

(обновлено: )91814
Василий Вакаров считает, что противостояние между силовиками набирает все большие обороты, даже с учетом вмешательства США.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Соединенные Штаты Америки помогли НАБУ открыть 333 уголовных производства, вынести 207 сообщений о подозрении, а также 108 обвинений в коррупционных делах в Украине.

Также сообщается, что внешняя помощь Штатов в целом принесла Украине 1 млрд 300 млн долларов и способствовала возмещению тех убытков стране, которые были нанесены предыдущей властью. Речь идет о  возвращении украденных 3 миллиардов долларов.

О противостоянии антикоррупционных органов в Украине и перспективах их сотрудничества с заграничными коллегами, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал эксперт по антикоррупционной политике Василий Вакаров

(текст публикуется на языке оригинала)

Американці озвучили цифри. За час роботи НАБУ наскільки така співпраця виявилася ефективною?

— Зараз відбувається глобальний антикорупційний форум. Він був анонсований давно. На нього поїхали керівники НАБУ і САП від України, запрошувався також генпрокурор, але він не поїхав. Ці дані, які були озвучені, дійсно офіційно приведені Держдепом США. Вони звучали на цьому форумі.

А щодо конкретної співпраці?

— Що стосовно конкретної співпраці. Коли був анонсований конкурс на керівника НАБУ в кінці 2014 року, українському суспільству було відомо, що сам орган буде створюватись за матеріальної, фінансової, організаційної, методичної та іншої допомоги з боку США і Великої Британії. Новообраний керівник НАБУ пан Ситник свою першу офіційну поїздку у 2015 році здійснив до Великобританії. Уже тоді був скандал, оскільки він поїхав зі своєю дружиною, але британці його зам’яли. На мій погляд, у нас воюють між собою НАБУ і СБУ з одного боку, НАБУ і НАЗК з другого боку, а з третього боку НАБУ і САП проти ГПУ. Вся ця боротьба і ці війни і між органами, і між керівниками, заважають боротись з корупцією. На мій погляд, вся ця боротьба не призвела в Україні до того, щоб хоча б рівень корупції зменшився. Щоб для суспільства було очевидно, що такі-то, такі-то корупціонери посаджені, стільки-то грошей у бюджет країни надійшло. Наразі нам не відомі факти притягнення до відповідальності корупціонерів, і щоб від цього притягнення суспільство отримало якийсь зиск у вигляді, скажімо, залучення від злочинців коштів до бюджету. 

Ви маєте на увазі війни між агентствами?

— Так, війни між агентствами, абсолютно правильно. Пан Луценко, на моє здивування, проінформував парламент, проінформував суспільство про те, що НАБУ незаконно долучає до своїх розслідувань ФБР, друге – незаконно прослуховує і депутатів, і політиків в країні. Він, зокрема, навів цифру, що, за його даними, суд дав дозвіл на прослуховування тільки 17 осіб, а НАБУ прослуховувало більше 114 осіб. Тобто, з кожним днем суспільству надається все більше і більше інформації, яка свідчить про незаконну діяльність, а чи вона дійсно незаконна, ми не можемо знати. Очевидно, що це протистояння між правоохоронними і силовими органами не закінчується, а, навпаки, набуває більших обертів. 

Читайте также: Антикоррупционер — это коррупционер, который первым добежал до посольства США

Ще й вплітають ФБР. 

— Щодо ФБР. Як правоохоронний орган ФБР абсолютно має право взаємодіяти з будь-яким правоохоронним органом будь-якої країни у рамках співпраці, в тому числі, і в Україні. Якщо є така потреба, і чи ГПУ, чи НАБУ, чи СБУ хоче співпрацювати з ФБР, ніяких заперечень з боку українського законодавства немає. Але ця співпраця повинна бути виключно в межах національного законодавства України. Пригадаємо, той же Луценко повідомляв, що ФБР було задіяно в рамках кримінального провадження щодо бурштинової справи, щодо вбивства журналіста Шеремета. Але було офіційне запрошення, є офіційні угоди, в рамках яких ФБР може надавати допомогу правоохоронним органам України. Луценко ж говорить про те, що НАБУ співпрацює з ФБР, і воно надало своїх агентів, які працюють на території України в рамках невідомо яких кримінальних проваджень, це якась дикість. З моєї точки зору, це не що інше, як незаконна діяльність контррозвідувального чи розвідувального органу на території України, я це інакше не можу назвати.

У ВР запросили всіх керівників силових відомств. Представників НАБУ та САП не було, тому що вони в США. Чому вони там знаходяться?

— На цей глобальний форум, про який ми говорили, запрошувались представники правоохоронних органів. Пан Луценко позвонив і сказав Ситнику, що, будь ласка, приїдьте на засідання парламенту. На що Ситник відповів наступне: я не можу приїхати в Україну, бо маю низку важливих зустрічей з керівником ФБР, з керівниками інших правоохоронних органів, з керівником Держдепу, а також керівником Світового банку. Вибачте, але для мене це виглядає так, ніби пан Ситник розпочав свою передвиборчу програму. І він каже генпрокурору: вибачте, я не можу приїхати, бо в мене низка важливих справ наразі в США.

Представники НАБУ та САП, мабуть,  втомились від протистояння.

— Хлопці хочуть відпочити. Я думаю, що так воно виглядає вже давно. Пан Ситник замість того, щоб займатись роботою, вибудовувати нормальні стосунки зі своїми колегами з інших правоохоронних органів, займається власним піаром, займається особистою рекламою. Його підтримують, дійсно, і в США, і Великобританії. Виглядає, що він, дійсно, розпочав свою передвиборчу кампанію в якості кандидата в президенти України.

В якості кандидата в президенти?

— Так. Він має такі амбіції, він підходить на цю роль. Зараз ми маємо співака Вакарчука, давайте буде ще в нас казкар Ситник, бо на роль реального керівника правоохоронного органа він не тягнув, не тягне і не буде тягнути. А ось на роль казкаря, який обіцяє щось у майбутньому – принаймні, нам буде весело.

Напомним, генпрокурор Юрий Луценко заявил, что директору Национального антикоррупционного бюро Артему Сытнику грозит уголовная ответственность за нарушение правил работы ведомства.

Политтехнолог Екатерина Одарченко считает, что противостояние ГПУ и НАБУ — естественный процесс.

Самое читаемое
    Темы дня