наверх
19.04.202422:28
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Медицинская реформа: есть мифы, а есть и реальность

Медреформа или медицинский геноцид? (352)

(обновлено: )143602
Лишь когда будет разработана вся подзаконная база и создана национальная служба здоровья, медицинская реформа сможет заработать, а это произойдет не раньше лета, сообщила Ольга Стефанишина.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Почти два месяца назад парламент проголосовал за медреформу. А стартует она с 1 января 2018 года.

Медицинская реформа будет внедряться в несколько этапов. Руководитель Минздрава Ульяна Супрун обещает, что в новой медицинской системе каждый украинец будет иметь свободный доступ и государственные гарантии финансирования качественных медицинских услуг.

Итак, бесплатными для пациентов будут экстренная медицинская помощь, паллиативная помощь для тяжелобольных, лечение детей до 16 лет, роды и медицинская реабилитация.

Тариф на каждого пациента остается неизменным: базовая ставка на человека возрастной категории 18-39 лет — это 370 гривен. Для других категорий будут действовать различные коэффициенты.

Как в идеале выглядит реформирование первичного звена медицинской помощи, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказала советник исполняющей обязанности министра здравоохранения Ольга Стефанишина.

(текст публикуется на языке оригинала)

Майже два місяці тому парламент проголосував медреформу. Що відбувається зараз, які зміни впроваджуються, а які запрацюють з 1 січня?

— Насправді, навряд чи з 1 січня запрацюють ці зміни, оскільки треба час, і, на жаль, півроку зайняло у ВРУ проголосувати за законопроекти, щоб вони стали законами. Зараз перше, що ми очікуємо, це підписання законів президентом, і лише після цього вони вступлять в дію. МОЗ зараз готує підзаконні акти, щоб реалізовувати цю реформу, очікується, що приписна кампанія, це якраз те, коли пацієнт з лікарем підписує так звану угоду, замовляє собі лікаря, так би мовити, вона буде припадати на квітень 2018 року. Насправді, технічно реформа зможе працювати з літа, коли вже буде розроблена вся підзаконна база і створена національна служба здоров'я.

А що буде до літа? Процес переходу на нові стандарти?

— Так. Процес написання взагалі підзаконних актів і затвердження їх на рівні Кабміну потребує кілька місяців. Тому весь цей час буде готуватися база, щоб все правильно запрацювало, буде створюватися національна служба здоров'я, набиратися люди, які будуть над цим працювати. Це на рівні держави. А на рівні пацієнта і лікаря важливо обрати собі лікаря. Зараз вже є дуже багато випадків, наприклад, у Харкові був випадок, коли розвішують оголошення: прийдіть в лікарню терміново, підпишіть угоду з нашим лікарем. Насправді це відбувається зараз по всій Україні, і ми закликаємо пацієнтів відповідально до цього ставитися, не вірити чуткам, міфам і страшилкам, які зараз існують в суспільстві. Лікаря пацієнт обирає того, якого він захоче, а не того, якого йому диктує держава, лікарні, і так далі.

А де знайти? Є якісь реєстри з цими лікарями?

— Зараз є система e-health, електронного здоров'я, де вже є реєстр лікарів, пацієнтів, лікарень.

І вона вже працює? Можна знайти в інтернеті?

— Можна знайти в інтернеті, їх там поки що небагато, але вони поповнюються. Сподіваємося, наступного року вже буде ця база більшою, і там вже можна буде обирати лікаря.

Одна з функцій — це надання невідкладної допомоги. І тут ми пригадуємо одразу чутки про те, що тепер швидка не рятуватиме, так як вона рятувала, тепер треба шукати лікаря. Як це функціонуватиме? 

— Реформа почнеться з первинної ланки, і до швидкої не має ніякого стосунку. Швидка працюватиме, як раніше вона працювала, і кожен зможе викликати швидку як і раніше. Це все міфи, що зараз у людини відберуть право швидкої допомоги. Ні, навпаки, пацієнти зможуть користуватися цією послугою і надалі.

Читайте также: Лукаш о законе о сельской медицине: "приняли идиотизм"

Є така думка, що на вторинному етапі медичної допомоги також позбутися корупції просто неможливо з огляду на стан медицини в Україні і на стан медичних закладів. Це теж міф?

— Корупція зараз існує в системі медицини в усіх напрямках і в усіх сферах. Важливо розуміти, що в усьому світі до лікаря вторинної, третинної ланки неможливо потрапити без висновку лікаря первинної ланки. Якщо пацієнт хоче якусь додаткову послугу і самостійно вирішує, що вона йому потрібна, він йде сам, і сам за це платить. Так в усьому світі, це нормально, вас повинен подивитися лікар первинної ланки, щоб зрозуміти, чи реально вам потрібна ця допомога.

Який перелік безкоштовних послуг?

— Немає послуг, які щось коштуватимуть пацієнту зараз. Послуги медичні будуть продовжувати бути безоплатними. Тому що держава платить за утримання лікарень, а не платить за послуги. Суть реформи була дуже простою – зробити так, щоб держава платила за конкретну послугу. Вартість цієї послуги буде виставлятись державі, а не пацієнту. Всі ці дані, рахунки, які оприлюднюють різноманітні нардепи і т.д. не мають нічого спільного до дійсності. Ці рахунки не стосуються навіть державних тарифів. Вони розроблялись для різних медичних установ не в рамках реформи. Тому просимо ставитись до них як до міфів. Тарифи будуть стосуватись лише держави на первинній медичній допомозі, і всі послуги для пацієнта будуть безоплатними.

Що буде платним? Поки що переліку цього немає, тому що вторинна і третинна допомога буде реформуватись через два-три роки. Перший рік стосується реформи лише первинної медичної допомоги, там, де все буде безоплатно, так, як я сказала. На вторинній і третинній медичній допомозі точно безоплатним будуть ті послуги, які пройшли через первинну ланку, тобто якщо у вас є направлення лікаря, значить, це вже знак того, що ця послуга повинна бути безоплатною для вас у разі, якщо вона не є, так би мовити, надлишковою. Це пластичні операції різні, стоматологія, яка в усьому світі є оплачуваною пацієнтом. Якщо ви самі вирішили, що вам потрібна якась діагностика, МРТ або послуги окуліста чи якась операція, але у вас немає направлення від лікаря первинної ланки, це також буде платно, і це нормально працює в усьому світі. 

Напомним, ранее заместитель министра здравоохранения Роман Илык заявил, что Украина внедряет государственное страхование здоровья за счет тех налогов, которые уже каждый гражданин оплачивает.

Самое читаемое
    Темы дня