наверх
19.04.202422:26
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Из Рады ждем "договорняк" по конфликту ГПУ с НАБУ - эксперт

Ситуация с НАБУ далека от разрешения (192)

(обновлено: )50630
Общественный эксперт Валентин Гладких считает, что в разборе полетов правоохранителей в правовом поле власти не заинтересованы.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Генеральный прокурор Юрий Луценко ранее рассекретил информацию о тайных сотрудниках НАБУ. В ведомстве считают, что таким образом Генпрокуратура и СБУ сознательно подвергли сотрудников бюро опасности и сорвали несколько спецопераций под прикрытием. 

Данный конфликт не остался без внимания международных партнеров Украины. В частности, Государственный департамент США осудил срыв ГПУ спецоперации НАБУ. В США расценили эти  действия как часть усилий по подрыву независимых антикоррупционных институтов, которым оказали помощь США и другие страны.

Чем могут закончится слушания в Раде по факту конфликта между правоохранителями в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал политический эксперт общественной организации "Слово и Дело" Валентин Гладких.

(текст публикуется на языке оригинала)

Після реакції з боку Вашингтона чи варто чекати, що градус напруги буде знижуватися?

— Градус напруги може і зменшуватися, але мені б хотілося, щоб фундаментом, на основі якого буде подолано цей конфлікт, було б правове поле України і законодавство України. Інакше я буду розглядати це просто як чергову змову. Є закон України про НАБУ. Є закон України про ГПУ. Є закон України про оперативно-розшукову діяльність. Є КПК, є ККУ, якими визначається, що можна робити правоохоронним органам, що не можна робити правоохоронним органам. В який спосіб можна збирати доказову базу, а в який спосіб — не можна. Що є цією доказовою базою. Мені б не хотілося, щоб це завершилося просто черговою такою "мировою". Мусять бути встановлені винуватці. Якщо дійсно хтось перетнув межі закону, їх повинні притягнути до відповідальності і покарати у встановлений законом спосіб. Безвідносно того, яка там буде політична позиція. Тому що правоохоронні органи мусять діяти в межах правового поля, а не робити що завгодно. Бо інакше ми дійдемо до того, що повернемося в 90-ті, будемо підкидати наркотики, зброю і т.д. Мені не хотілося б, щоб ми повернулися до цього вже пройденого етапу.

Сьогоднішні слухання у Раді чимось завершаться? 

— Чим вони можуть завершитися? Є Конституція України, де прописані повноваження ВРУ. Якщо ми говоримо про правову державу, якщо ми говоримо про те, що ці органи є незалежними і політично незаангажованими, то мені не зовсім зрозуміло, перед ким вони там будуть звітувати і що ті, перед ким вони відзвітують, потім будуть робити. Якщо ці слухання будуть закритими, це означає, що буде заслухана інформація з обмеженим доступом. Мені цікаво, як депутати будуть потім виносити цю інформацію за межі ВРУ. Це ж може також розцінюватися як злочин щодо поширення відомостей, які охороняються законом про державну таємницю. Я підтримую позицію, що треба у Раду викликати керівників всіх правоохоронних органів. І щоб вони доповіли суспільству у відкритому режимі про стан справ щодо криміногенної ситуації в Україні. Ну а ці слухання… буде знову ж таки якийсь кулуарний договорнячок, вони там щось за лаштунками зберуться, покричать один на одного.

Читайте также: Революция без денег? Не бывает такой 

А які можуть бути правові механізми вирішення цього конфлітку? 

— Звісно, що цей конфлікт мусив би розглядатися і розв'язуватися у правовому полі. Причому це дуже просто зробити, тому що є закони, є процедури. Ну а є просто демагогія суто політична. Все суспільство зараз поділилося. Хтось — на симпатиків НАБУ, які вважають що НАБУ за будь-яких обставин праве. Ті, хто є симпатиками ГПУ, вважають що ГПУ за будь-яких обставин права. Симпатики СБУ, якщо такі є, вважають що СБУ завжди права. Але ж є закони. У них чітко прописано, в який спосіб можна здійснювати негласні слідчі дії. Просто беремо і дивимося, чи дії, які робили детективи НАБУ, були здійснені в межах цього закону, чи ні. Якщо в межах цього закону — то одна реакція. Якщо поза межами цього закону —  інша реакція. Далі, ця претензія з приводу апаратури, яку використовували для негласних слідчих дій. Чи вона дійсно ліцензована в Україні, чи ні. Чи її розмитнювали, чи не розмитнювали. Це ж все по документам перевіряється.

Як ви прокоментуєте заяву генпрокурора, що усі агенти НАБУ — поза правовим полем?

— Хотів би звернути увагу на один момент, з приводу якого у нас зараз так багато спекуляцій. І раніше були всі ці секретні співробітники, агенти. Вони були і в лавах СБУ, вони є і серед працівників МВС. І їхня діяльність також визначається нормативно-правовою базою. Тобто, як їх вербують, який статус вони мають, яку винагороду отримують, в якому статусі перебувають. А нам сьогодні розказують, що це все — щось таке трансцендентне, що у нас агенти — це щось таке, що взагалі перебуває поза правовим полем. Так не буває. Мені хотілося б, щоб все-таки менше було цих політичних спекуляцій, а більше суто правового розбору польотів. Але боюсь, що правовий розбір польотів нікому не вигідний. Тому що, якщо почнуть насправді з'ясовувати, наскільки дії цих органів відбувалися у правовому полі і відповідають нормам чинного законодавства, то виявиться, що у всіх рильце буде в пушку. І боюсь, що ніхто не зацікавлений, щоб суспільство побачило це рильце в пушку.

К слову, член правления Центра противодействия коррупции Александра Устинова высказала мнение, что срыв спецоперации НАБУ — не конфликт с ГПУ и СБУ, а международный скандал.

Политолог Олег Саакян считает, что верить в нормальные отношения между ГПУ и НАБУ — тешить себя иллюзиями.

Самое читаемое
    Темы дня