наверх
25.04.202407:19
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Закончатся торги, и в ВР определятся с голосами за Бюджет-2018 - политолог

Бюджет-2018: в закромах гуляет ветер (210)

(обновлено: )18010
Директор центра общественно-информационных технологий "Форум" Валерий Дымов обратил внимание, что правительство Владимира Гройсмана всегда аргументы, чтобы заслужить благосклонность депутатов.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Проект госбюджета на 2018 год, усиление ответственности за нарушение правил дорожного движения и изменение законодательства о доступе к информации Нацагентства по предотвращению коррупции — таковы предварительные планы народных депутатов на следующую пленарную неделю. Окончательно повестка дня на неделю будет сформирована по результатам согласительного совета в понедельник. Примечательно, что в обнародованном расписании заседаний на сайте парламента нет планов рассмотреть законопроект о реинтеграции Донбасса, как намеревались ранее.

Насколько эффективной будет новая пленарная неделя, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал политолог, директор центра общественно-информационных технологий "Форум" Валерий Дымов.

(текст публикуется на языке оригинала)

Зараз в оприлюдненому розкладі засідань на сайті парламенту в планах депутатів — розглянути проект держбюджету на 2018 рік, зміни щодо посилення відповідальності за порушення ПДР та зміни законодавства стосовно доступу до інформації Нацагентства із запобігання корупції. Наскільки ці всі питання наразі актуальні для суспільства?

— Я думаю, що вони актуальні для нашого суспільства. Там ще буде друге читання закону про бюджет, наскільки я пам'ятаю. Думаю, що ці питання — дуже важливі, і бюджет, і ми пам'ятаємо ті трагедії, знаємо чисельність, кількість жертв на наших дорогах… Думаю, що ці питання — актуальні. Актуальним є питання щодо Національного агентства з питань запобігання корупції, яке я називаю давно, НАЗК, як не запобігання корупції, а "національне агентство за корупцію", враховуючи ситуацію, яка складається з повною ліквідацією цієї агенції, і на це вже навіть вказує нам Захід — Україна не отримала 600 мільйонів євро макродопомоги від ЄС, в тому числі через те, що НАЗК так і не спромоглося запровадити електронну перевірку за нашими електронними деклараціями, вірніше не нашими, а наших обранців, які працюють більше на свої статки, аніж на державу. Те, що там в порядку денному, не так буде, як ми зараз бачимо, це також очевидно, оскільки для голів фракцій, які представляють практично олігархічні клани в Україні, зрозуміло, що для них найкращий день — це понеділок. Вони будуть там піаритися, «ярмарок марнославства» ми побачимо завтра, коли вони будуть показувати, як вони люблять українських громадян, український народ, а народу, зрозуміло, коли його дуже люблять його обранці, треба триматися за свої кишені. Немає там законопроекту щодо реінтеграції Донбасу поки що, але на це є також, очевидно, свої причини, але я думаю, що ці питання все одно розглядатимуться так чи інакше. 

Читайте также: Что бюджет грядущий не учел? Курс доллара, инфляция, госдолг

В будь-якому випадку треба чекати на понеділок, на погоджувальну раду, чи внесуть це питання?

— По-перше, погоджувальну раду давно вже треба, як радять нам експерти, зробити робочим органом, а не "ярмарком марнославства". Це має бути порядок денний громадян, а не наші обранці будуть показувати і використовувати це як трибуну для своїх популістичних заяв. Тому там будуть говорити про цей, очевидно, законопроект про реінтеграцію Донбасу, але поки що його немає в порядку денному, і, скажімо так, будуть говорити одні депутати, що треба вносити, оскільки це обов'язково треба вносити. Інші будуть говорити, що ми не можемо поки що вносити, очевидно, також шукаючи аргументацію. На мою думку, зараз іде синхронізація, скажімо так, категоріального апарату, термінів, які у цьому законопроекті запроваджуються, з тими паралельними зусиллями на інших майданчиках, зокрема, зустрічах Владислава Суркова та Курта Волкера, на "нормандських" майданчиках. Ми маємо називати речі своїми іменами, давно уже мали б називати всі речі своїми іменами, що це ніяке не АТО, оскільки не можна, наприклад, отримати від американців в зону АТО "Джевеліни", оскільки якщо це — антитерористична операція, то які можуть бути протитанкові ракети. Зрозуміло, що треба називати речі своїми іменами… Але ми маємо синхронізовувати і вводити ці речі поступово. З іншого боку, ми не маємо собі вже дозволити того, аби бути заручниками внутрішньополітичних ігор наших союзників і партнерів. Я говорю, наприклад, про те, що Барак Обама перед виборами не хотів втручатися, не міг називати речі своїми іменами, хотів мати успішні кейси, і ми стали заручниками, в тому числі, внутрішньополітичних процесів Америки, коли не відповіли вчасно і адекватно на ситуацію в Криму та інших наших територіях, які зараз вже є окупованими. Але встановлення суб'єктності не може відриватися від порядку денного наших партнерів, і думаю, тут синхронізація цих зусиль і є певною причиною того, що ми не відкладаємо в довгу шухляду, тобто на порядку денному він існує вже, цей законопроект, але, скажімо так, поки що відкладаємо, оскільки ми, скажімо так, погоджуємо наші зусилля з нашими союзниками і партнерами на Заході. 

Читайте также: Из Сум: бюджет-2018 — бесплатный сыр закончился, остались мышеловки

Чи приймуть депутати в другому читанні проект держбюджету на 2018 рік? І коли можна чекати його остаточного прийняття?

— Мене важко запідозрити в позитивних сентенціях до уряду, але, з іншого боку, ми не можемо не відзначити, що Володимир Гройсман він подає вчасно законопроекти — до 15 вересня був поданий в парламент, і розглядається. І ми бачимо, що і знаходить аргументи уряд Гройсмана, і навіть ті фракції, які в минулому році — пам'ятаєте Олега Ляшка, він в минулому році казав, що скоріше Дунай потече в іншу сторону, аніж ми проголосуємо —  але зіграли роль, можливо, як кажуть, пожежні машини на Чернігівщині. Я думаю, що і питання кадрових незаповнень — ми зараз чуємо риторику щодо Антимонопольного комітету, ми знаємо, що у нас немає голови Національного банку, ми знаємо ситуацію в Рахунковій палаті, ми знаємо ситуацію з двома вакансіями міністерств, тобто чим, очевидно, торгуватися, якщо можна казати. Тому думаю, що голоси будуть знайдені, і з політичної сторони уряд демонструє свою спроможність вчасно вносити і набирати голоси. Щодо суті самого закону про бюджет, думаю, що формат нашої передачі і мого коментаря не дозволить якісно обговорити ці цифри, але і наші західні партнери говорять про те, що більш-менш збалансований бюджет, а якщо Гройсман каже, що він може знайти голоси, то думаю, що вони будуть проголосовані. Я не думаю, що це буде дуже от зараз прямо, але точно він буде, як раніше казали, не під олів'є і не під Новий рік, думаю, що торги триватимуть, і за кулісами зараз голоси, очевидно, набираються. 

На 3 грудня "Рух нових сил" анонсував масштабний мітинг з вимогою імпічменту, причому листівки із запрошенням на цей захід було надруковано з картою України без Криму. Як вважаєте, скільки людей відвернула така агітпродукція від участі у мітингу? 

— Принаймні погода сприяє цьому мітингу — це також важливо, коли мітинги організовуються "зверху". Коли протести — знизу, то ми бачили події чотири роки тому — жодна погода не може зупинити народ, який повстає проти цинізму влади і проти того свавілля, яке вона чинить. Але погода зараз сприяє, тому думаю, що людей буде достатньо, аби принаймні організаторам мітингу говорити про те, що от вони розпочали народний імпічмент. Що стосується листівок — в мене немає зараз інформації щодо криміналістичних якихось таких речей, але не думаю, що Михайло Саакашвілі і інші організатори, щоб вони випускали листівки там, де на мапі України немає Криму. В даному випадку це є паралельні процеси — хтось чинить опір, хтось незацікавлений в тому, щоб Саакашвілі, я не кажу, до речі, що це — влада, Ви розумієте, ті конкуренти по ніші Саакашвілі, вони також не хотіли би, аби він був перший серед рівних в опозиції, тому зверніть увагу, що переважна більшість тих прізвищ, яких ми бачимо як кандидатів в президенти, а у нас будуть президентські вибори перед парламентськими, тому кожна політична сила має мати своїх кандидатів в президенти, так от вони не дуже зацікавлені в тому, щоб Саакашвілі перебирав цю пальму першенства в своїх руках.

К слову, экономический эксперт Борис Кушнирук в эфире "ГС" заявил, что получить необходимые голоса за госбюджет-2018 поможет "заначка" Кабмина. По его словам, значительных правок в главную смету страны ожидать не стоит, поскольку второе чтение — это техническая процедура. 

Самое читаемое
    Темы дня