наверх
13.05.202422:32
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Молчанов: арест добробатов – реакция на протесты под ВР

(обновлено: )85811
Дело Виногродского власть держала как козырь, в случае перехода батальона "Донбасс" в оппозицию, отметил политолог.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В Киеве полиция задержала бывшего второго командира батальона "Донбасс" Анатолия Виногродского. Об этом на своей странице в Facebook сообщает общественная организация "Движение Освобождения".

Как утверждают в организации, параллельно в Житомирской области также был задержан доброволец батальона "ОУН" Леонид Литвиненко. В департаменте коммуникации Национальной полиции заявили, что один из бывших руководителей батальона "Донбасс" и экс-доброволец вооруженного формирования были задержаны за нападение на охранника одного из предприятий в Кировоградской области.

Мотивы арестов прояснил в эфире радиостанции Голос Столицы политолог Кирилл Молчанов.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чи ймовірно, що на фоні таких затримань ми побачимо активізацію добробатів та їхні протести?

— Справа ж в тому, що хоча для затримання і є юридичні підстави, але вони носять політичний характер. Оскільки в принципі представники цих батальйонів, ці діячі, сам "Донбас" є активною рушійною силою акцій протесту під Верховною радою. Тому я  розцінюю це саме як такий превентивний захід з боку силовиків, з боку влади, щоби якось змусити припинити ті акції протесту, які ми зараз бачимо. Але насправді одного об’єднання добробатів не буде, оскільки немає єдиного руху добробатів. Є різні батальйони, у них, можливо, у деяких навіть зовсім різні шляхи пішли після того, як вони звільнилися з зони проведення АТО. Тому вони ніколи не виступали єдиною силою, і навряд чи вони зможуть. Тому що тут ще і зіграє фактор лідерства – не зрозуміло під керівництвом якого батальйону чи якого хоча би командира батальйону можливе це об’єднання. Тому я вважаю, що в принципі на це сподіватися не варто, і відповідно силовики діють таким чином, тому що вони розуміють, що якогось силового опору єдиним фронтом вони не отримають навздогін.

Не спровокує це більш активні дії під Радою?

— Розумієте, якщо досить довго закручувати гайки, то можна і зірвати, оскільки ми бачимо, що діяльність того ж Саакашвілі продовжується, він постійно якісь там проводить акції, постійно щось анонсує, народні імпічменти і якісь акції на друге грудня. Це все, зрозуміло, не досить подобається українській владі, і тому вони намагаються якось все ж таки теж діяти у відповідь, і ось потроху починають. Спочатку відсилали деяких грузинів, зараз почали арешти представників батальйону «Донбас» та інших добробатів. Напевно будуть і подальші кроки в цьому напрямку, щоб якось змусити тих мітингарів якось свої апетити приборкати і можливо навіть звернути цю акцію. Тому що в принципі ми бачимо, що жодна із сторін у нас зараз не готова іти в ва-банк.

Є політологи, які кажуть, що Саакашвілі зараз Банковій не цікавий, тому що рейтинги його падають. Розглядається кілька версій, зокрема про те, чи був Саакашвілі ставленцем Банкової, щоб відтягати на себе голоси опонентів Порошенка, але зараз, мовляв, він вже не представляє такого інтересу. Що скажете з цього приводу? 

Розумієте, він не є для Банкової саме політиком, який може якусь конкуренцію скласти, оскільки він не має громадянства, тому в принципі він взагалі перебуває майже не в правовому полі. Але він таким є фактором-подразником. Подразником, який працює на дискредитацію влади і це їй не подобається. Також Саакашвілі може бути фактором теорії чорного лебедя, оскільки він може спровокувати якусь ситуацію на кшталт тої, з чого почався Майдан. Якусь там бійку, ще якесь захоплення, яке може призвести до того, що дійсно можуть виявитись якісь події, що можуть змусити вийти велику кількість людей на вулицю. Тобто він є таким професійним, я вважаю, авантюристом, який може привести до того, що ситуація нинішня дійсно може стати повністю неконтрольованою. Тому в ідеалі влада б бажала його депортувати з України, але напевне зараз в них немає таких важелів. 

Читайте также: Если у радикалов нет "крыши", их дом — тюрьма

Якщо повертатися до ситуації із затриманням Виногродського і Литвиненка – як буде розвиватися ситуація?  

— Те, що я казав, що затримання є політичними, чому? Тому що справи, за якими затримали Виногродського стосуються суперечки з приводу захоплення одного аграрного холдингу ще влітку цього року. Тобто, в принципі, якщо б слідство дійсно хотіло займатися цією справою, воно би вже давно його затримало. Але напевно вони приберегли це на цей випадок, коли дійсно батальйон "Донбас", наприклад, перейде в опозицію до влади і підтримає того ж Саакашвілі. І тому зараз дістали цю папочку, і вирішили його для початку заарештувати. Це є такий дзвіночок для інших представників сил АТО, добробатів, якщо вони мали колись з законом не дуже добрі стосунки, то теж до них будуть застосовуватися такі міри, навіть по справам, які були вже досить давно. Також я вважаю, що якщо Виногродський є людиною Семенченка дуже близькою, то це в першу чергу удар по ньому. Оскільки Семенченко є активним ідеологом різних блокад і в майбутньому він не зможе щось блокувати, оскільки в нього вже не буде людей, якими щось блокувати. 

До речі, щодо блокування. Паралельну активізацію інших рухів бачимо. Наприклад, блокування паливного терміналу у Новоград-Волинському, що скажете про цю акцію і чому її проводити почали саме зараз? 

— Чому саме зараз? Тому що наближається опалювальний сезон, як було, коли була блокада вугілля Донбасу – це було теж в розпал опалювального сезону. Мені здається, що тут, крім гасла, що вони там блокують якийсь скраплений газ чи термінал, який належить якимось російським структурам, є напевно якісь інші ще мотиви. Я вважаю, що це, можливо, буде в інтересах, наприклад, того ж олігарха Коломойського, який просто хоче монополізувати цей ринок під себе. Тобто я не виключаю, що під гаслами національної безпеки, ми маємо таке класичне рейдерство. І дійсно влада буде якось на це реагувати, але ми теж не знаємо, наскільки сил є у тих осіб, які хочуть блокувати, і відповідно незрозуміло які будуть відповідні дії. Проте вже є така негативна тенденція, оскільки, наприклад, ціни на бензин у нас найвищі на сьогодні у цьому році, і один із факторів, що вони такого рівня – це як раз і є блокування от подібних НПЗ. 

Смотрите также: После визита к Порошенко. Протестующие подожгли шины под зданием АП

Яка, на вашу думку, складова політики у високих цінах на бензин? 

— Маємо цінову політику. Плюс ми ж розуміємо, що, якщо, наприклад, Семенченко захоче блокувати поставки того ж бензину з РФ, то вони вимушені будуть їх завозити якось реверс, як і газ, як і вугілля, через інші країни. Цей транзит теж буде впливати на кінцеву ціну для наших автолюбителів. Тому всі ці фактори теж впливають. Плюс паніка на ринку, що, наприклад, завтра може і не бути, може привести до скачка цін. Тому я вважаю, що тут не тільки економічні фактори, тут є і дуже велика політична складова дійсно.

Ранее политолог Андрей Миселюк заявлял, что протестующие под ВР были фокус-группой Саакашвили.

В свою очередь политический эксперт Светлана Кушнир высказал мнение, что это протестное движение не было рассчитано на массы.

Самое читаемое
    Темы дня