наверх
25.04.202417:57
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Украина будет вынуждена импортировать уголь из РФ и ОРДЛО - эксперт

Зима на носу: новый отопсезон, проблемы старые (213)

(обновлено: )1338123
Учитывая, что большая часть угля в Украину импортируется с неподконтрольных территорий Донбасса, цена "Роттердам +" - не оправдана, считает Мария Яковлева.
Уголь

РИА Новости Украина — радиостанция Голос Столицы 

Оптовые тарифы на уголь могут вырасти на 25%. Такие планы на следующий год  у Нацкомиссии государственного регулирования энергетики и коммунальных услуг. 

Решение могут принять уже на заседании регулятора в четверг, 23 ноября. Об этом на своей странице Facebook сообщила Ассоциация потребителей энергетики и коммунальных услуг. Там говорят, что цена угля может возрасти с 66 долларов до 82 долларов четырех центов за 1 тонну. Цену транспортировки угля предложено определить на основании средней стоимости доставки угля из портов Амстердам — Роттердам — Антверпен в украинские порты. 

Читайте также: Создание угольной нацкомпании прикроет многие "кормушки" — Бондарь

А средняя ставка фрахта в следующем году может подорожать почти на  29 % по сравнению с этим годом. 

Что все эти цифры значат для конечного потребителя, рассказала в эфире радиостанции Голос Столицы эксперт по вопросам энергетики Мария Яковлева.

Мария Яковлева

(текст публикуется на языке оригинала)

Якщо НКРУ дійсно підвищить фіксовану ціну на вугілля в складовій тарифу, як це може відобразитися на платіжках українців? 

— Ми будемо відповідати на це питання трохи пізніше. А давайте взагалі подивимося, чи потрібно. В нас — перше, баланс вугілля. Ми розуміємо, що мова йде про антрацитову групу, яка на сьогодні недоступна Україні через війну. В рік ми споживаємо десь близько 25 млн тонн вугілля антрацитової групи. В нас на сьогодні відомі тільки два джерела надходження такого вугілля. Це 1 млн тонн з США, і десь близько 1 млн тонн з ПАР. А все решта — звідки воно прийде? Тобто я думаю, що треба було б отримати відповідь на питання — звідки воно прийде. І після того вирішувати, чи потрібно взагалі встановлювати ціну "Роттердам +". Бо якщо ми не імпортуємо вугілля з порту Роттердама, то навіщо ми встановлюємо таку прив'язку до ціни? Якщо це вугілля видобуваєтся на неконтрольованих територіях і буде завозитися якимось іншим шляхом в Україну, до чого тут "Роттердам +"? І чому саме цим переймається український регулятор? Оце велике питання.

У вас є відповідь на це питання? 

— Відповіді немає. Бо ми не чуємо, окрім того, що наш регулятор напередодні передостанній ротації, коли він втратить кворум і не зможе вже приймати ніякі рішення, він вирішив це зробити. Я думаю, що треба було б якраз завтра відповідати на питання, до чого така прив'язка, а не піднімати ціни. А стосовно того, чи зможе, чи не зможе прийняти, будемо сподіватися, що він не зможе зробити таку шкоду нашій країні, що хворіє один член комісії, і ми йому бажаємо здоров'я, але в даному випадку його хвороба рятує багатьох людей, які в принципі, не мають грошей на чергове підвищення тарифів. А в бюджеті, я так думаю, що не має грошей на підвищення бюджету субсидій. 

Взагалі як казали в уряді, як казали в НКРЕКП, це зобов'язання України перед іноземними партнерами, іноземними кредиторами — зафіксувати ціну вугілля на рівні імпортного паритету. Чи дійсно є такі зобов'язання в нас перед МВФ та іншими західними кредиторами? 

— Перед МВФ у нас зобов'язань немає. В нас є зобов'язання повернути гроші. Якщо ми піднімемо меморандум з МВФ, то ми там прочитаємо дуже цікаву річ, що уряд України вибирає в першу чергу економічну політику, яка дозволить повернути кредитні кошти. Це питання до нашого уряду і до нашої влади. Будь ласка, обирайте таку економічну політику, щоб вона могла і гроші повертати, і не виймати останнє з кишень людей. От і все. Я думаю, що це питання вибору нашої економічної політики.

Якщо все ж таки таке рішення буде прийняте, відповідно, це підвищує автоматично тарифи на електроенергію для населення, і на опалення. Якщо це буде зроблено за рік до виборів, для уряду і діючої влади це не вигідно. Такі політичні аргументи можуть вплинути на рішення НКРЕКП, щоб не підвищувати ціну на вугілля в складовій тарифу? 

— У нас взагалі найболючіша тема з нашим регулятором. Тому що він не був обраний на прозорому конкурсі. Люди, які поприходили, вони не професійні, ми бачимо, що наш голова регулятора — Вовк, на жаль, не працював в галузі, він не має такого досвіду. І це зовсім молода людина, яка не має ні досвіду, ні фаховості. І сьогодні вона очолила найголовніший, найсерйозніший орган в країні, який повинен регулювати галузь, яка є бюджетоутворюючою. Тому хочу вважати, що за декілька днів вже ситуація зміниться, відбудеться ротація, і збереться конкурсна комісія, і нарешті почнеться нормальний процес. Стосовно політичних аргументів, нашій владі хотілося б одне тільки порадити — треба робити реформи, не говорити про них, не робити вигляд, що вони відбуваються, а треба їх реально робити.

Щодо поставок з РФ, зараз вугілля ми купуємо там?

— В нас, я думаю, що практично вся решта вугілля іде з РФ. Це іде і російське вугілля, і з неконтрольованих територій, яке потім робиться російським.

В обсягах, в загальних цифрах скільки? 

— Якщо ми споживаємо 25 млн тонн, в нас тільки два джерела імпортованих — це 2 млн тонн, то все решта — це буде російське вугілля. Російське і з неконтрольованих територій.

Це ви маєте на увазі саме антрацитове вугілля? 

— Так. Ми говоримо про те, що це практично 98%.

А вугілля, яке видобувається на підконтрольній Україні території, яку частку складає? 

— В нас видобувається газова група. В нас антрацитового вугілля знаходиться на сьогоднішні весь видобуток на неконтрольованих територіях. 

Читайте также: Рост тарифов не гарантирует никому роста качества услуг — Гаврилечко

Але в нас намагалися блоки ТЕЦ і ТЕС переводити на газову групу вугілля? 

— Співвідношення десь приблизно 40-60, якщо ми говоримо по енергетичному балансу. Газова група складає 40. Хоча декларують про те, що ця частка збільшується, але ми ж розуміємо, що це процес, повинен мати певний час, це не відбудеться за один рік.

Зараз більше 50% загальної генерації приходиться саме на АЕС, це допоможе втримати кінцевий тариф для споживача? 

— Мені хочеться вам так само такі питання поставити і нашим всім слухачам — хтось з нас за ці 3,5 роки побачив хоч один раз зниження ціни на електроенергію або на опалення? Тому ми розуміємо, що відсоток атомної генерації збільшився, ціна на таку енергію не сьогоднішні найнижча. Хоча я вважаю, що необґрунтовано низька. Тому що нам треба будувати нові блоки, а будувати їх сьогодні насправді буде ні за що. Цих грошей немає, вони не накопичені на рахунках "Енергоатома". Кожний блок коштує десь близько 2 млрд доларів. В нас 15 блоків. І практично переважна більшість вже працює поза межами проекту.

Читайте также: Что бюджет грядущий не учел? Курс доллара, инфляция, госдолг

Ранее, комментируя угольный кризис в стране, эксперт по энергетическим вопросам Сергей Дяченко заявил, что Украина платит деньги за ресурс, который могла бы продавать.

В свою очередь член наблюдательного совета Института энергетических стратегий Юрий Корольчук подчеркнул, что Украина будет зависеть от угля России, пока жива ее металлургия.

Самое читаемое
    Темы дня