наверх
20.04.202416:03
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Куликов: запреты не спасут, Украине нужно создавать свой информпродукт

Найдется все: обыски в офисах IT-компаний (737)

(обновлено: )67701
Председатель Комиссии по журналистской этике Андрей Куликов подчеркнул, что пока не будет создан качественный украинский контент, к которому люди будут обращаться по собственной воле, до тех пор запрет ресурсов РФ не будет эффективен.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Указ президента Петра Порошенко о блокировании социальных сетей и программного обеспечения вызвал большой резонанс. В частности украинцы возмущаются продолжением работы некоторых антигосударственных сайтов. 

При этом вице-спикер парламента, уполномоченный президента по мирному урегулированию ситуации в Донбассе Ирина Геращенко считает, что Совет национальной безопасности и обороны должен рассмотреть вопрос введения запрета на доступ пользователей Интернета к информационным ресурсам незаконных самопровозглашенных формирований Л/ДНР.

Сложившуюся ситуацию в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал председатель Комиссии по журналистской этике Андрей Куликов.

(публикуется на языке оригинала)

Ще у березні у міністерстві інформаційної політики заявляли про підготовку списку антиукраїнських сайтів для ініціювання процедури їх закриття. Чи є вже цей перелік?

— Так.

Скільки там сайтів опинилося? Які критерії?

— Чому це запитання до мене? Це запитання, очевидно, до Мінінформполітики. Наскільки мені відомо, там 10-12 сайтів. Критерії – це поширення антиукраїнської, антидержавницької інформації. 

Як вони закриватимуться? Чи потрібно на це рішення суду?

— Знову-таки, яке відношення це має до мене, як до голови Комісії з журналістської етики? А щодо рішення суду, бажано, звісно, його мати. 

Взагалі моє ставлення до цієї проблеми таке, що поки не буде створено відповідного українського змісту і українських засобів, до яких люди з власної волі будуть звертатися, поки не відбудеться заміщення цих інформаційних ресурсів, доти заборонені заходи не матимуть цієї ефективності, на яку розраховують їх ініціатори. 

Смотрите также: У Администрации президента студенты требовали отменить запрет "ВКонтакте"

Тобто ви вважаєте, що якщо навіть технічно перекрити доступ до цих сайтів, люди все одно будуть обходити цю заборону? 

— Звичайно. Є ж маса способів, як це зробити. Наприклад, на території Росії заблоковано чимало українських сайтів, як і в окупованому Криму, але люди знаходять шляхи їх дивитися. Те саме відбувається, наскільки мені відомо, і зараз в Україні, коли дехто намагається заблокувати або блокує відповідні сайти. 

В який спосіб треба боротися з інформацією, яку несуть ці сайти? 

— Так я ж кажу, створювати таку українську інформацію, яку люди захочуть читати, створювати таке українське радіо, щоби слухали його, а не з-за кордону чи з окупованих територій. Так само і на телебаченні, і де завгодно. Це дуже проста і дуже ефективна технологія заміщення продукту. 

Мінінформполітики працює в цьому напрямку? 

— Ні. Це не питання відповідальності Мінінформполітики. Це наша з вами відповідальність. Тому що ми виходимо в ефір, ми пишемо статті і створюємо інтернет-сайти. Мінінформполітики може проаналізувати якийсь там вміст, справді, скажімо, позиватися до суду проти певних інтернет-ресурсів або інших ЗМІ, але Мінінформполітики не здатне і не функція його – створити те, що українці би слухали, дивилися і читали. Це ми з вами. І я думаю, що радіо "Голос Столиці" працює саме в цьому напрямку. Ви ж не чекаєте вказівок від Мінінформполітики. Ви вирішуєте, ми будемо сьогодні так тему розглядати, таким людям зателефонуємо. І це так, як ми з вами маємо діяти. 

Комісія з журналістської етики якимось чином причетна до формування цієї системи, про яку ви кажете? 

— До формування системи заборон і обмежень – жодним чином не причетна. Тому що це не наша функція. 

Наша функція – розглядати скарги і заяви користувачів на те, що в тому чи іншому журналістському матеріалі або в діяльності тієї чи іншої редакції порушено принципи журналістської етики. 

От хтось відстежить впродовж місяця ефір якоїсь радіостанції, скаже: вони постійно порушують журналістську етику, треба з цим щось робити. Але це все одно не питання Мінінформполітики, а радше питання журналістських організацій, які здійснюють самоконтроль у нашій галузі. 

Ранее эксперт в банковской отрасли Игорь Шевченко заявил, что игры с санкциями закончатся еще одной большой дыркой государственном бюджете Украины.

Коммерческий директор международной рекламной сети Аdwisе Кирилл Сигида заявил в эфире "ГС", что власти поставили страну перед фактом, не учитывая интересы бизнеса и народа по поводу доступа к российским соцсетям и сайтам.

Самое читаемое
    Темы дня