наверх
26.04.202422:42
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Закон о спецконфискации и дешевый популизм

(обновлено: )35420
Юрист-международник Борис Бабин в эфире "ГС" заявил, что без решения суда конфисковывать имущество Азарова — противозаконно, в противном случает он может уверенно выиграть в ЕСПЧ.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Найденное имущество экс-премьер-министра Николая Азарова может пойти в доход государства. Об этом заявил глава департамента специальных расследований Генпрокуратуры Сергей Горбатюк. По его словам, для этого сейчас Генеральная прокуратура направила запросы в Национальную полицию, чтобы получить имущество Николая Азарова, найденное в одной из квартир в Киеве. Если это имущество получит Генпрокуратура, на него можно будет наложить арест, после чего оно будет подлежать конфискации.

Ранее в Киеве полицейские обнаружили квартиру-склад Николая Азарова. В ней были найдены старинные сокровища, дорогие произведения искусства и наградное оружие, стоимость которых, по предварительной оценке, составляет около 5 миллионов долларов.

Сам же Николай Азаров признал, что найденные ценные вещи могут принадлежать ему и обещал бороться за их возвращение.

Чем может завершиться эта история и что будет с найденным имуществом Николая Азарова, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал юрист-международник Борис Бабин.

(текст публикуется на языке оригинала)

А у нас всі крапки над "і" розставлені стосовно майна Віктора Януковича?

— Ні, ніяких крапок не розставлено, ніхто навіть не збирається це робити. Бо знову-таки, якщо ми є цивілізованою країною і взагалі якось там хочемо дотримуватися певних міжнародних стандартів, зокрема в сфері захисту права власності, ми маємо довести спочатку вину відповідної особи в судовому порядку, а потім через суд застосувати, вже після того як буде певний вирок, механізми конфіскації. Всі інші варіанти є, вибачте…  дешевим популізмом і призведуть, на жаль, до того, що Україна опиниться в міжнародних судах, куди, безумовно, звернуться законні власники незаконно відчуженого у них державою Україна майна. І відповідно ключовим питанням є те, чи є вироки, а наше законодавство дозволяє проводити судову процедуру заочно, зокрема, і чому ми маємо вже три роки, коли нібито йдуть відповідні розслідування, а по факту ми бачимо, що або не хочеться це робити, або нема відповідних, скажімо так, фахівців, які можуть це зробити. На сьогодні ГПУ може заявляти що завгодно, але її завдання не конфісковувати незрозуміло як певне майно, а доводити справу до суду, і суд вже це буде робити. А це, знаєте, абсолютно радянська позиція: ми все заберемо, тому що нам так дуже хочеться — це, вибачте, призведе до того, що ми програємо купу міжнародних справ.

Згідно із законодавством є якісь можливості конфіскувати ГПУ це майно Азарова, накласти на нього арешт, враховуючи те, що Миколи Азарова в Україні немає?

— Уявіть собі: людина виїхала кудись за кордон, приходить дядько із ГПУ і арештовує чи конфісковує її майно без суду. Вам би це сподобалося, якщо б було це з вашим майном, наприклад? Азаров чи хтось інший — потрібно мати рішення суду. При всій повазі до ГПУ, її єдиний шлях — це рішення суду, скажемо так, забезпечення доказів, звинувачувальних актів і т.п.

У Генпрокуратурі кажуть, що знайдені у квартирі речі можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальних провадженнях, в яких фігурує Микола Азаров.

— Давайте побачимо ці кримінальні провадження не на устах генпрокурора, а в судовому засіданні. Ніяких судових справ ще нема — є кримінальні розслідування. Але ці кримінальні провадження стануть реальністю, коли ми побачимо їх у суді. Якщо їх у суді немає, очевидно, їх в суд не несуть тому, що вони в суді або розваляться, або немає політичного бажання на те, щоб вони дійшли до суду. Тобто знову-таки побачити щирість позицій ГПУ — це побачити справу на судовому засіданні.

І треба ще враховувати, що у нас досі не прийнятий закон про спецконфіскацію.

— На жаль, закон про спецконфіскацію є. Конфіскувати майно знову-таки через політичні примхи, а не через закон. Бо якщо є злочинець — будь-ласка, доведіть це в суді, у нас є процедура заочного звинувачення, заочного засудження. Будь-ласочка, засудіть людину і конфіскуйте скільки завгодно. Але якщо ви не можете її засудити, то вибачите, є така штука, як презумпція невинуватості. І якщо сьогодні за законом конфіскують у когось, знайте, що завтра конфіскують за законом у вас. Бо це нехтування засадами взагалі цивілізованого суспільства, і тут справа не в тому, чиє це майно, справа в тому, що це не державне майно, це майно приватних осіб. Якщо завтра за законом можна буде конфіскувати майно у приватної особи без рішення суду, це означає що? Соціалізм. Це означає навіть не 1937 рік, це 1919 — продрозверстка. Приходить людина з мандатом, якась шановна народна депутатка, дуже відома, і каже: а от ось ці злочинці, от у нас є закон, ми все у вас відберемо, тому що нам так захотілося, тому що ми наколядували 226 голосів у ВР. Вибачте, це за межами взагалі будь-якої цивілізованості. Якщо ми таке проведемо, ніхто нашу країну всерйоз сприймати не буде. Навіть як країну другого світу, навіть країни третього світу собі таке не дозволяють, на жаль.

Наскільки можливо, що Микола Азаров поверне собі всі ці речі назад у власність?

— Якщо в Україні не буде рішення суду, якщо в суді вина цієї особи не доведена і якщо він доведе, що це його власність. Або він отримає просто від органів України, або, якщо йому це віддавати не будуть, він, наприклад, виграє ЄСПЛ, бо тут стовідсотково виграшна справа. Є незаконне відчуження його майна. Тобто прокуратура може його арештувати, вона може його певний час його тримати, але до вироку суду, який має бути. І всі спроби конфіскувати майно без вироку суду означають, що на такий вирок вже ніхто не сподівається. Бо якщо б сподівалися, то не позорилися б.

На якому етапі перебувають справи стосовно майна багатьох посадовців часів Януковича?

— Я не знаю жодної людини, яка була засуджена за певні злочини, скажемо так, рівня міністра, заступника міністра часів Януковича. У нас нема жодного вироку. Для мене показником є вирок суду, а не розмови генпрокурора чи начальника поліції. Якщо немає вироку суду — ці люди невинні, і ми маємо це визнавати, і визнавати їх право, зокрема, на мирне володіння майном. І виникає інше питання, а чому таких вироків немає, чому немає навіть спроби їх організувати?

Читайте также: Перспективы дела против отца и сына Азаровых. Опрос экспертов

Чому?

— Я не хочу висловлювати свою думку, але я думаю, що тут все доволі очевидно: якби було бажання, повірте, це було б вже давно реалізовано.

Ранее политтехнолог Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что активизация деятельности беглых топ-чиновников Украины направлена на создание так называемого правительства в изгнании.

Самое читаемое
    Темы дня