наверх
28.03.202423:06
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Допрос Шуляка: процесс становится уже политическим - эксперт

Суд о госизмене: Порошенко дал показания по делу Януковича (772)

(обновлено: )141331
Политолог Николай Мельник в эфире "ГС" прокомментировал, смогут ли показания экс-командующего ВВУ Станислава Шуляка повлиять на ход расследования расстрелов на Майдане в 2014-м году.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Святошинский районный суд в Киеве в пятницу, 2 декабря, продолжил рассмотрение дела по обвинению экс-сотрудников спецподразделения МВД "Беркут" в причастности к массовым убийствам во время акция протеста на Майдане Незалежности в Киеве в феврале 2014 года. 

В рамках заседания проходит допрос в режиме видеосвязи экс-командующего Внутренними войсками Украины Станислава Шуляка. Шуляк прибыл на допрос в Ростовский областной суд.

Смотрите также: Видеодопрос Януковича придумали на Банковой для электората — Павлив

Смогут ли показания экс-руководителя ВВ повлиять на ход расследования смертей на Майдане, спрогнозировал в эфире радиостанции Голос Столицы политолог, эксперт аналитической группы "Левиафан" Николай Мельник.

(текст публикуется на языке оригинала)

Станіслав Шуляк заявив, що після перших смертей п’яти бійців внутрішніх військ 18 лютого, він задіяв підрозділ "Омега", який мав при собі вогнепальну зброю і не потребував окремого наказу на її застосування. Це свідчення може вплинути на вирок суду для звинувачених в розстрілах екс-беркутівців? 

— Наскільки я зрозумів з його слів, він звичайно прийняв рішення щодо застосування підрозділу "Омега", але він знаходився все ж таки позаду ВВ і так і не був задіяний. І більш цікавою є інформація щодо того, що підрозділ "Альфа", співробітники СБУ подзвонили йому і попросили дати можливість підрозділу "Альфа" вийти на позиції. Ця інформація більш цікава. Зі слів Шуляка, підрозділ "Омега" був зі зброєю, так, але він мав повноваження щодо відкриття вогню в разі необхідності, але він все ж таки знаходився за лінією ВВ.

Фактично він звинувачує бійців спецпідрозділу "Омега"?

— Він нікого не звинувачує. Він говорить відповідно до тих повноважень, які у нього були. Підрозділ "Омега" створив коридор для підрозділу "Альфа" пройти, вийти на Інститутську в бік Майдану. Це все, що він сказав.

Шуляк заявив, що письмового наказу на посилену службу від вищого керівництва не було. Сказав, що не доповідав Януковичу. І не отримував ніяких наказів. Що це означає?

— Зрозуміло, що є певна координація сил захисту, між його захисниками та захисниками Януковича, які направлені на те, щоби відбілити імідж як одного, так і другого, і як я вже казав, просто перетворити цей процес з юридично-кримінального на політичний. І дійсно він не говорить нічого такого, що могло б йому зашкодити. Накази не давав, ВВ не застосовувалися, перевищення повноважень з боку підрозділів ВВ мною не побачено, рапорту щодо застосування вогнепальної зброї переді мною не було. 

Шуляк заявив, що не може сказати, хто були люди в чорному на Інститутській, які стріляли в протестувальників. Що ці свідчення означатимуть для суду і слідства?

— Це абсолютно не відповідає дійсності, тому що якщо прослідкувати те, що він сказав до 20 числа, він обмовився, що дав коридор для підрозділів… Він мав контакт зі співробітниками СБУ та дав коридор на проходження підрозділу "Альфа". Все. Далі, я думаю, логіка слідства має йти на перехресний допит. 

Чи буде перехресний допит?

— Він би був необхідний. Хоча знову ж таки, я думаю, що пана Шуляка треба більше питати не про 20 число, а про 18, коли ВВ разом з беркутівцями доволі таки активно застосовували вогнепальну зброю, а також вибухові пристрої. Я думаю, про це було б більш цікаво допитати, він просто міг би сказати більше, ніж сказав зараз.

На вашу думку, суд може виправдати екс-беркутівців за якихось причин? Чи через очікуване обурення суспільства цього може не статися?

— Я думаю, тут дійсно вже не стільки будуть важливі правові аспекти, як будуть важливі саме аспекти моральні, як би то не прикро звучало. І беркутівців навряд чи виправдають, або, можливо, вони підуть на згоду зі слідством. У цьому випадку їх дійсно можуть виправдати, якщо вони дадуть свідчення проти своїх безпосередніх керівників. Бо треба десь взяти зброю, взяти кулі, відповідно, це все хтось давав і організовував. Якщо слідству вдасться знайти одного-двох-трьох беркутівців, які будуть давати свідчення проти свого керівництва, цього буде достатньо, щоб пан Шуляк знайшов відповідальність за свої дії.

Шуляк розповів, що в лютому 2014-го йому телефонував чоловік, який представився Віталієм Кличком і пропонував гроші, якщо він перейде на бік протестувальників…

— Якщо це дійсно правда, то все-таки логіка в діях Кличка зустрічається, тому що дійсно, коли йде такий доволі напружений конфлікт, коли гинуть люди, то одна зі сторін буде завжди намагатися підкупити іншу. З іншого боку, якщо це неправда, то просто пан Шуляк намагається піти шляхом не кримінальним, а політичним, і всі події що відбувалися на Майдані не мають жодного відношення до кримінального права, і є суто політичними розборками двох політичних структур.

Ранее политтехнолог Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что без разрешения сверху Януковича не привлекли бы к суду, поэтому продолжение "театра" допроса выгодно и украинским властям, и российским. 

Самое читаемое
    Темы дня