наверх
29.03.202412:36
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Допрос Януковича. Прокуратура непрофессиональная – Власенко

Суд о госизмене: Порошенко дал показания по делу Януковича (772)

(обновлено: )165912
Юрист Сергей Власенко в эфире Голоса Столицы заявил, что у прокуроров во время допроса была возможность "додавить" Виктора Януковича, однако этот процесс свелся к пиару.
Виктор Янукович

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Перенесенный допрос экс-президента Виктора Януковича в качестве свидетеля по делу "беркутовцев", обвиняемых в расстреле майдановцев, состоялся. В перерыве заседания, проходившего в формате видеоконференции, генпрокурор Юрий Луценко объявил подозрение Януковичу в государственной измене.

Допрос беглого экс-президента должен был состояться в режиме видеоконференции еще 25 ноября. Однако тогда подозреваемых не смогли доставить из Лукьяновского СИЗО в Святошинский суд Киева из-за блокирования активистами "Правого сектора".

Какие последствия будет иметь объявление Януковичу подозрения, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал юрист, народный депутат Сергей Власенко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Як ви сприйняли оголошення Януковичу підозри у державній зраді?

— Я достатньо ретельно спостерігав за подіями, що відбувалися в Святошинському райсуді, за відеоконференцією. На жаль, все це — як і з боку обвинувачення, так і з боку захисту, так і з боку Януковича — нагадували якусь піарну акцію, аніж професійну роботу по допиту свідка. Янукович довго розповідав про якісь свої політичні переконання, про те, як він діяв як президент в 2013 році, що він діяв після подій 20 лютого 2014 року, але я хочу нагадати, що Януковича допитували лише по подіям 20 лютого 2014 року. На жаль, ані прокурори, ані захисники, ані представники потерпілих здебільшого не задавали питання саме про ці трагічні дні, а питали про все що завгодно. Це, на мій погляд, не має жодного відношення до того допиту, який сьогодні мав відбутися.

Те, як озвучувалося повідомлення про підозру, тому що воно не було вручено, викликає у мене сумну посмішку, тому що це все дуже сумнівно з точки зору КПК України. Чомусь генпрокурор почав озвучувати повідомлення про підозру, коли зв'язку з Ростовом не було. Вручення копій повідомлення про підозру адвокатам не дорівнює врученню повідомлення про підозру. Тому це все питання. На всі ці порушення, звичайно, українські суди можуть закрити очі, але проблема не в тому, щоб отримати просто вирок в українському суді. Проблема в тому, щоб в цей вирок повірило українське суспільство і щоб не було розкритиковано європейськими судовими інституціями. Генпрокурор ще зробив якийсь політичний виступ від себе, як від людини, що ставить під сумнів його неупередженість, що теж є дуже-дуже поганим.

Тобто Луценко не мав висловлюватися, як громадянин?

— Він — генпрокурор, який за Конституцією і законами України, за європейськими документами, які регламентують статус прокурора, за рішеннями Європейського суду повинен бути неупередженим і політично не заангажованим. На щастя для обвинувачення, і захист Януковича працював непрофесійно. Я не побачив професійної роботи, у обвинувачення, як мінімум.

Чи допускаються інші процесуальні дії в рамках конкретного процесуального дійства?

— Дуже багато було порушень процедури, я не хочу підказувати адвокатам Януковича весь їхній перелік. Але мене здивувало трошки інше — в одній з перерв представники прокуратури, представники обвинувачення робили коментарі, що нібито Янукович надавав якісь неправдиві свідчення під час цього допиту, але за це його не можна притягти до відповідальності. На жаль це сьогоднішній рівень наших представників прокуратури. Я хочу нагадати, що, незважаючи ні на що, немає у Януковича ніякого подвійного статусу. В цій справі його було допитано в якості свідка, він добровільно пішов на цей допит, його повідомили, він не відмовлявся давати покази, і якщо він надавав сьогодні неправдиві покази, і це буде підтверджено, то щодо цього факту треба порушувати кримінальну справу. І розслідувати її, і доводити до суду якнайшвидше. А не так, як сказали прокурори, що у нього якийсь невідомий подвійний статус, і це надає йому можливість уникнути кримінальної відповідальності, навіть якщо він сказав неправду. Це повні нісенітниці і відсутність професіоналізму в роботі прокуратури.

Саме відсутність професіоналізму, або була якась заява, що має подвійний зміст?

— Я не маю доказів подвійного змісту. Я бачу, на жаль, бажання кожен раз замінити реальну роботу піарними акціями. Я вам скажу, як людина, яка має досвід допиту свідків, що це чорна робота. Цим прокурорам треба було готуватися дуже ретельно, ставити чіткі, конкретні питання, щоб загнати Януковича в глухий кут і витягти з нього ті реальні дані, які він знає. А замість цього прокурори займалися якимись іншими речами, прокурори задавали якісь питання, посилалися на якісь матеріали справи, на які було дуже легко сказати: я не знаю, я не знайомий. Там був момент, щоб бути об'єктивним, коли прокурори почали ефективно працювати, задаючи питання Януковичу достатньо просте. Він перебував насправді в певній вилці, його почали питати: що ви, як президент, зробили, щоб зупинити кровопролиття. А він був запрограмований щоб сказати, що я не надавав нікому ніяких вказівок. Так от це давало можливість принаймні довести злочинну бездіяльність Януковича. Але це треба було додавлювати юридичними методами, питаннями. Прокуратура це замінила просто відвертим піаром і непрофесіоналізмом.

Ранее политтехнолог Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что без разрешения сверху Януковича не привлекли бы к суду, поэтому продолжение "театра" допроса выгодно и украинским властям, и российским.

А спецкор "ГС" Александр Ивасивка рассказал, какая обстановка наблюдалась около здания Святошинского районного суда накануне заседания, во время которого должен был состоятся видеодопрос экс-президента.

Самое читаемое
    Темы дня