наверх
25.04.202419:18
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Экономика растет только в воспаленном сознании чиновников – эксперт

Тотальная нищета, рост цен и тарифов (1004)

(обновлено: )152671
Эксперты Тарас Загородний и Сергей Доротич в эфире "ГС" прокомментировали заявление Госстата о росте прибыли предприятий и заявили, что рост экономики невозможен из-за отсутствия инвестиций.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

По данным Госстата, прибыль крупных и средних предприятий за девять месяцев 2016 года выросла на 16%. При этом убытки уменьшились более чем в два раза.

Прибыль отечественных предприятий составила 270,5 миллиардов гривен.

Рост прибыли украинских предприятий за девять месяцев 2016 года в эфире "ГС" прокомментировал управляющий партнер Национальной антикризисной группы Тарас Загородний.

(Публикуется на языке оригинала)

Прибуток компаній пов'язаний з попитом напряму? Чи допомагало росту прибутку наших підприємств те, що вони вийшли на європейський ринок?

– По-перше, коли я побачив повідомлення Держкомстату, мені згадався старий жарт, що є брехня, є велика брехня, а є статистика.

Чесно кажучи, я не зрозумів взагалі, за яким критерієм вони виділяли підприємства, тобто великі… які великі, які середні, що вони вважають за це, в якому розрізі вони брали? Можливо так, що середні – збиткові, а великі, наприклад, монополісти, як НАК "Нафтогаз", так, вони мають величезні прибутки, через те що фактично обклали монопольною рентою всю країну через надвисокі ціни на газ.

Тому в даному випадку я досить скептично ставлюся до цієї статистики, тим більше що  економіка як була збитковою, так і залишається збитковою.

Що стосується ЄС, я поки що не бачу особливого ефекту для України, більше негативу. Тому говорити, що це напряму пов'язано з ЄС, чи скорочення… важко говорити з тих цифр, бо невідомо за рахунок чого зріс прибуток. А він міг, якщо йдеться, наприклад, про НАК "Нафтогаз", зрости за рахунок суто монопольної ренти, як говорив, вони обклали країну, за рахунок зростання інфляції, тому що просто зросли ціни на сировину, зросли ціни на продукцію ЖКХ, тому в даному випадку це може бути суто інфляційне підвищення так званого прибутку. Тому говорити про те, що це якісь адекватні цифри і говорити про те, що це є оздоровленням економіки, я б дуже поостерігся.

Тобто ви не очікуєте, що за цією статистикою ми побачимо обіцяне урядом зростання взагалі української економіки?

– Так, його не існує, воно існує тільки в такій запаленій свідомості наших чиновників, вони говорять про якийсь 1,8 в третьому кварталі, тобто вони беруть просто квартальну частину зростання пожвавлення попиту за рахунок сільського господарства, який завжди у нас відбувався десь в 3-4 кварталі, і говорять що це зростання економіки.

Не зростання це економіки, тому що економіка переживає шок через високі ціни на газ, скорочення попиту з боку населення, тому що населення стає біднішим і фактично жебракує, і говорити про те, що ринки збуту для нашої експортної продукції не зростають реально, тому я просто не бачу, а звідки зростання можливо?

Тим більше, реформи не проводяться, інвестиції не залучаються. Зростання було б зараз можливо, якщо б ще рік тому нашу економіку вже було проінвестовано вітчизняними або зарубіжними інвесторами, десь на 20-30% більше ніж вони це зробили минулого року.

Валерія Гонтарева заявила, що Україна може втратити зовнішнє кредитування. Це якось принципово відобразиться на українській економіці?

– Я б сказав, і слава Богу. Бо умови МВФ і кредити, які від нас вимагають, вони фактично вбивають нашу економіку, руйнують експорт, руйнують взагалі промисловість, ведуть до деіндустріалізації. Тому в даному випадку – слава богу, якщо не буде.

Ми сильно вже не потребуємо кредиту від МВФ, дякуємо МВФ, що він допоміг на якомусь етапі, а далі не треба нам ніяких кредитів, тому що сильно скоротився попит на імпортні товари, тобто нам непотрібно такої кількості валюти, щоб оплачувати імпортні товари, в тому числі через девальвацію і зубожіння населення.

Тому і все ж таки ознаки стабілізації економіки існують, як би так я не скептично ставився до статистики, все ж таки стабілізація десь відбувається, тому в даному випадку говорити, що нам так потрібні гроші МВФ і інших кредиторів… кредитори, так, ЄС від нас вимагає, щоб ми скасувати експортне мито на експорт лісу.

Тобто вирубайте свої ліси, а ми вам ще кредити дамо. Вибачте, ви такі кредити можете самі собі залишити і не розповідати нам, що це велика допомога.

Чи дійсно підприємства збільшили прибутки, в ефірі "ГС" проаналізував також голова Всеукраїнської громадської організації "Союз захисту підприємництва" Сергій Доротич.

Доходы предприятий действительно растут?

– Нема сенсу не довіряти Держкомстату, але я хотів би звернути увагу не на те, що ми живемо в такий надгарний період, а в те що він трошки кращий ніж попередній.

Читайте также: Дерегуляция бизнеса: плюсы и опасности. Мнение Бортника

Якщо проаналізувати попередній рік, то він був найбільш катастрофічним для бізнесу, це саме в 2015 році були надзвичайні коливання національної валюти, зріс долар від 15 до 35 гривень, потім пішов вниз, і всі ці коливання, в тому числі була така череда банкрутства банків… оці всі негаразди негативно вплинули на бізнес в 2015 році.

Справді, 2016 рік дещо рівніший, дещо спокійніший у фінансовому стані, і покращилися результати прибутку підприємств. Але це здебільшого великі підприємства, такі підприємства, обіг яких складає більше 50 мільйонів євро на рік.

Тобто де-факто ми просто відновлюємо ті позиції, які були втрачені минулого, позаминулого року тощо?

– На рівень 2010 року ми ще навіть не вийшли, нам до нього як до Києва рачки. І до 2013 не дійшли. Вийшли на рівень 2014.

Ця тенденція буде збережена чи ні?

– Я думаю, якщо не буде різких коливань на валютному ринку, якщо не буде чергових потрясінь, то в принципі тенденція повинна бути збережена, і ми повинні повертатися на ті точки, які втратили.

Але хочу звернути увагу, що якщо проаналізувати цей прибуток, який задекларований Держкомстатом, 82 мільярди, який отримали, то лише 25 мільярдів – це прибуток "Нафтогазу", тобто це якраз отакі підприємства, прибуток яких для мене не те що сумнівний, він під питанням, тому що він отримується за рахунок населення.

Замість того щоб дешевше продавати енергоносії, "Нафтогаз" акумулює прибутки, і ще раз підтверджую, його прибутки за дев'ять місяців склали більше 25 мільярдів гривень, із загальної цифри в 82.

Те, що наступного року підприємствам доведеться піднімати офіційну мінімальну зарплату до 3200 гривень, відповідно зростатимуть податки, витрати на зарплати тощо – це все якось вплине на статистику щодо прибутків підприємств чи ні?

– Звісно, прибутки можуть бути зменшені, але на цю цифру, думаю, навряд чи вплинуть. Тому що тут мова йде про прибуток великих і середніх підприємств, це ті підприємства – від 10 мільйонів євро на рік, це середні, а великі – це 50 мільйонів євро на рік обігу.

Мінімальна зарплата за оцінкою нашою та інших експертів найбільше вдарить по малому та мікробізнесу, який найбільш незахищений, тому що саме там зарплата складає більшу частину доходу.

У великих підприємств зарплата у відсотку, це незначна частина, і вона не впливає на прибуток – там є інші статті.

Напомним, эксперт по вопросам экономики Евгений Невмержицкий в эфире "ГС" заявил, что уровень бедности в стране – критический, и если власти не обеспечат необходимые условия для привлечения инвесторов, Украина и дальше будет побираться.

Самое читаемое
    Темы дня