наверх
20.04.202400:50
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Экспертные итоги работы миссии МВФ в Киеве

Новый транш: в ожидании чуда от МВФ (666)

(обновлено: )158733
Эксперт в сфере экономики Евгений Невмержицкий в эфире "ГС" заявил, что падение доверия к главе Нацбанка Валерии Гонтаревой достигло антирекордной отметки.
Международный валютный фонд

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Миссия Международного валютного фонда до 20 ноября завершит свою работу в Украине. После этого будут опубликованы результаты ее работы.

 

Специалисты МВФ начали свою работу в Украине 3 ноября. В течение этого времени была проведена плодотворная работа с Нацбанком. Заместитель председателя НБУ Олег Чурий заявил, что к регулятору вопросов нет, однако он считает, что риск неполучения следующего транша намного выше, чем раньше.

Чурий подчеркнул, что Украина, скорее всего, не получит четвертый транш МВФ, однако не исключил, что Совет директоров Фонда может перенести вопрос выделения очередного транша на следующий год.

Читайте также: Dagbladet: миллионы Гройсмана и удручающая борьба с коррупцией в Украине

Противоположные ожидания у премьер-министра Владимира Гройсмана. Он считает, что у Украины есть шанс получить очередной транш МВФ в размере чуть более миллиарда долларов до конца 2016 года.

Четырехлетняя программа расширенного финансирования МВФ предусматривает предоставление Украине 17,5 млрд долларов. На сегодня страна получила по этой программе не более семи миллиардов долларов. Для того, чтобы получить четвертый кредитный транш в размере чуть более миллиарда долларов, Украина должна будет представить модель реформы пенсионной системы, которую следует начать уже в следующем году, модель запуска рынка земли и модель налоговых изменений, включая отмену спецрежима уплаты НДС для агропредприятий и упрощенной системы налогообложения для юридических лиц.

Стоит ли ждать очередного транша от МВФ, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал кандидат экономических наук, управляющий партнер Консалтинговой компании "Финансовая студия" Евгений Невмержицкий.

(текст публикуется на языке оригинала)

Підбийте невеликі підсумки роботи місії МВФ в Україні. Що було зроблено?

— Перш за все те, що місія продовжує будь-яку роботу, це вже хоч маленький, але добрий знак, що в нас є хоч якась надія на те, щоб отримати цей транш. Це майже все. Щодо підсумків, то вони не дуже гарні, скоріше, вони дуже погані.

В НБУ повідомили, що у Фонду до регулятора питань немає. Це дійсно так?

— Якщо б питань не було, то була б зовсім інша ситуація з виділенням цього траншу. Давайте розглянемо, перш за все, розміри цього траншу. Мова йде про 1,3 мільярди доларів США, тобто це зовсім невелика сума для такої держави, як наша, з такою банківською системою, з такою економікою і таким населенням. В порівнянні, наприклад, більше 300 мільярдів євро має Греція, яка має дуже потужні проблеми. Тут в сто разів менше, тобто відношення до нашої країни дуже і дуже негативне. Безумовно, транш потрібен, тому що відносини з МВФ і його бажання або небажання кредитувати державу – це серйозний сигнал для інвестиційного ринку. І навіть цього сигналу ми не можемо отримати від Фонду.

Коли буде відомо остаточно, чи дадуть Україні кредит МВФ?

— Я все ж таки сподіваюсь, що дадуть, тому що економіку України треба підтримувати, і це так само певною мірою і інтереси Європи, щоб вона зовсім не розвалилась. В мене, як громадянина, як фахівця, є питання, перш за все це критичне зниження довіри до банківської системи, і це є прямий обов’язок Центрального банку. Завдяки своїй наглядовій політиці Центральний банк має всі важелі для підтримання цієї стабільності на певному рівні.

На превеликий жаль, завдяки бездіяльності Центрального банку цього не відбувається, і тут справді біда, справді проблема, тому що вже у відкритому доступі є навіть кримінальні справи з доказами, але ці справи не розглядаються щодо керівництва Центрального банку. І ця бездіяльність саме і призвела до тієї ситуації в банківській системі. Зрозуміло, що поряд з іншими органами, які також не сприяють розвитку держави, але, перш за все, це відповідальність Центрального банку і це записано в законодавстві, стаття №99 Конституції. Тобто щодо стабільності банківської системи — тут є великі проблеми. І тут можна ще конкретизувати певні речі щодо, наприклад, пов’язаних осіб, і це одна з вимог МВФ.

В нас більшість банків є фіктивними, були закриті більше 80 з них. Але, на жаль, саме акціонери і не постраждали, а постраждали клієнти, і це також бачить МВФ, і це є головною проблемою, коли страждають кредитні портфелі, банківські активи, які продаються непрофільним організаціям. На превеликий жаль, на посаді НБУ залишається голова, яка втратила вже довіру. Не було такої низької довіри в історії незалежності України до голови Центрального банку.

Що відбувається з кредитним реєстром?

— Невідома доля цього кредитного реєстру. До речі, як коментує пані Рожкова, цей реєстр мав би забезпечити консолідовану інформацію щодо позичальників, і це б збільшило, скажімо, стабільність кредитної системи. Але в нас є три професійних кредитних бюро, які мають десятки мільйонів кредитних історій, перш за все по індивідуальним суб’єктам, а також по юридичним особам. Вони, я підкреслюю, дуже професійні, на рівні міжнародних стандартів. Але Центральний банк майже не звертає увагу у своїй регуляторній діяльності щодо інформаційного забезпечення банків при кредитуванні і використання бюро кредитних історій. Дуже і дуже слабке в цьому аспекті регулювання. Якщо казати про Центральний банк, вони навіть не розбираються глибоко в цьому питанні. Неможливо створити при НБУ, при Центральному банку повноцінний так званий реєстр. Це потужні структури, які мають програмне забезпечення, які мають відповідні технології.

При Центральному банку може діяти реєстр поганих позичальників як по юридичним особам, так і по індивідуальним позичальникам. І цей реєстр може бути налагоджений ефективно, і банки можуть його використовувати шляхом безкоштовного доступу, щоб вони не кредитували цих осіб і подавалась інформація згідно певних правил. Не повернув борг протягом певного часу — ти потрапляєш до цього реєстру, і банк зобов’язаний звертатись до цього реєстру і не кредитувати цю особу, або кредитувати за відповідними умовами з певними обмеженнями. Ось все, що може зробити Центральний банк.

Україна отримає транш, за вашими прогнозами, до кінця цього року?

— Я сподіваюсь, що так. Я налаштований на позитив. Це зовсім невеличка сума, а в нас не зовсім погана ситуація. Досягнуто певної стабільності гривні, хоча тут дуже велика кількість питань. Але все ж таки певним чином економіка ще може виживати. Я сподіваюсь, на цю суму надасть МВФ нам кредити. Це буде маленьким позитивним сигналом.

Напомним, что Запад устал предоставлять Украине кредиты, финансовую помощь, инвестиции, которые в результате просто разворовываются коррупционерами. Об этом заявил ранее в эфире Голоса Столицы политолог Николай Давыдюк.

 

Самое читаемое
    Темы дня