наверх
19.04.202406:19
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Чем закончится допрос Януковича в Ростове

Суд о госизмене: Порошенко дал показания по делу Януковича (772)

(обновлено: )104111
Политэксперт Вячеслав Чорновил в эфире Голоса Столицы заявил, что допрос в Ростове может быть использован Виктором Януковичем для вывода из-под ареста его активов, а также снятия с него санкций.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Четвертого президента Украины Виктора Януковича допросят по делу об убийствах активистов Майдана. Этот допрос пройдет в режиме видеоконференции. Соответствующее сообщение пришло от Ростовского областного суда России в Святошинский районный суд Киева.

Допрос Виктора Януковича в режиме видеоконференции можно будет провести 25 ноября. Четвертого президента Украины допросят как свидетеля по делу по обвинению пяти бывших сотрудников спецподразделения "Беркут" в убийствах 48 активистов Майдана. Об этом сообщил адвокат Виктора Януковича Виталий Сердюк.

Подробнее о том, как допрос Виктора Януковича повлияет на дальнейший ход расследования дел Майдана, в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал политический эксперт Тарас Чорновил.

Читайте также: План "Шатун" живет и побеждает: власть готовится к годовщине Майдана

(текст публикуется на языке оригинала)

Як ви прокоментуєте інформацію про анонсований допит Віктора Януковича?

— Я зараз якраз дуже обережно ставлюсь до цього повідомлення. Тому що я добре пригадую певні норми КПК, який був прийнятий під час самого якраз найбільшого апофеозу діяльності Януковича в нашій внутрішній політиці як президента, весною 2012 року. І якраз зараз я перелистую весь КПК і шукаю особливості, які визначають можливість проведення допиту в рамках так званої міжнародної правової допомоги в режимі відеоконференції. І я наскакую на те, що, випливаючи з тих норм, такого допиту проведено бути не може. Тому що є дуже чіткі норми, які виписують всі особливості проведення відеоконференції при допиті будь-якої особи, незалежно від процесуального статусу, чи свідка, чи звинувачуваного в межах України, тоді, коли неможливо це провести безпосередньо на місці, і які там особи мають бути, які мають вручити йому, повідомити його права і т.д. Присутність таких осіб там обов'язкова, але це виписано для території України.

Ці норми поширюються і на міжнародний досвід?

— А в міжнародній частині це дев'ятий розділ КПК, є цілий ряд норм, які дуже чітко виписують правову допомогу. І там, наприклад, є пункти, які визначають тих осіб, які мають брати участь під час виконання певних слідчих дій. Список доведення необхідності їх. Але нема жодного слова про можливість проведення саме дистанційного допиту. Причина в тому, що під час того як відбувається допит, мусять бути певні забезпечені норми. Відсутність осіб, які можуть впливати на свідчення Януковича. Він може користуватися своїм адвокатом і бути з адвокатом. Але біля нього не має права бути будь-яка інша стороння особа, в тому числі агенти ФСБ, агенти ГРУ, якісь російські представники, які будуть керувати цим процесом і керувати його відповідями. Це є основа, в іншому випадку його будь-які свідчення будуть юридично нікчемними, і вони не можуть мати потім результату в суді, не можуть бути застосовані в ньому.

В режимі відеоконференції, яка буде проходити за умов, що з того боку буде невідомо хто, неможливо офіційно встановити особу Віктора Януковича. Його мають встановити і це мають підтвердити наші компетентні органи. Це можуть бути дипломатичні представники, які можуть отримати таке право, або слідчі, які можуть бути надіслані у відрядження туди, для виконання цих функцій, в Ростов. Цього не відбудеться, і його свідчення можуть в такому випадку фактично нівелювати цілий пласт досліджень, процесів. Тому я думаю, що тут є певний провокативний момент. Україна, згідно з КПК, подала запит на здійснення певних слідчих дій, в тому числі допит Януковича. Але офіційно він може відбутися або на території, якщо відеоконференції, то на території дипломатичного представництва України. Це є консульство України, а не ростовський суд, або має бути здійснений слідчими, які приїдуть до Ростова у відрядження з ГПУ.

В тому випадку, якщо ми підемо на варіант такого допиту, перше — можуть бути нівельовані у майбутньому в суді його покази. Але момент другий — ми цим фактично підписуємося, що ми встановили місцезнаходження Януковича. Якщо його місцезнаходження є відомим і ми визнаємо, що це Ростов, воно фіксується, він називає оцю фіктивну адресу, що за цим йде в наслідку? За цим ми мусимо його зняти з міжнародного розшуку, тому що його місцезнаходження згідно з таким допитом офіційно встановлено, і далі вже не може цим займатися жодна міжнародна організація, а цим маємо займатися виключно ми з Росією.

Читайте также: При Януковиче такого не было! О платежках и справедливом протесте

Яким чином україна має владнати це питання з РФ?

— Ми маємо Росії подавати запити на екстрадицію, на іншу правову допомогу, але з міжнародного розшуку він знімається, і проведення далі процесу щодо нього в Україні дуже серйозно ускладнюється. Я думаю, рішення ростовського суду спрямоване саме на такий провокативний момент. Тобто фактично на запит юридичний про міжнародну допомогу, який надала Україна з вимогами нашого КПК, була відповідь, яка насправді не є відповіддю на наш запит, а була зовсім інша пропозиція. Ми не могли подавати відеоконференцію, тому що вона у нас не передбачена. Ми могли подавати прохання про те, щоб його або надали в Україну на тимчасовий в'їзд з гарантіями повернення, що дуже проблемно, або на доступ до нього українських слідчих — і там проведення його допиту.

Як буде діяти українська правоохоронна і судова система в цьому випадку?

— Можуть бути відповідні запобіжники, тоді українська сторона піде на такий допит. Я думаю, все ж таки такий допит навряд чи відбудеться, тому що він випадає за рамки нашого КПК.

Янукович навряд чи зайде до української дипустанови?

— Його вхід в українську дипустанову не тягне за собою для нього ніяких небезпек. Нема вже таких речей, як ми бачили колись там у відповідному фільмі "Акваріум", коли з радянських дипустанов під наркотиками вели тихенько попід руки до літака і транспортували в СРСР. Зрозуміло, що якщо він зайде на межі української дипустанови, він з неї так само і вийде, його ніхто не зможе там затримати. У нас в КПК зокрема визначено тільки один випадок можливості затримання на 48 годин українських громадян в українських представництвах: якщо вони здійснили злочин безпосередньо на території такого диппредставництва. Його вхід до диппредставництва не становитиме загрози для його свободи і свободи пересування, але становитиме загрозу, що тоді не зможуть контролювати його відповіді відповідні інші структури, і він муситиме на території диппредставництва в присутності українських диппредставників надавати повноцінні свідчення. Бо його свідчення будуть визнані недостатніми, і це буде підставою звинувачень проти нього.

Чи є якась вірогідність того, що найближчим часом активізується президент-втікач і ми почуємо нові заяви?

Я думаю, зараз певна активізація буде, це є спроби вивести його — з-під удару правового, а його активи — з-під арешту. Януковичу важливо, я думаю, щоб були якимось чином хоча б призупинені юридичні санкції проти нього. Методом навіть, по суті, руйнування процедури заочного засудження. В даній ситуації трошечки маргінальний підтекст, ця справа стосується того його випадку, де він проходить тільки як свідок, а як не безпосередній звинувачуваний. Це дуже стороння справа. Але я думаю, що серйозніші дії, щоб вивести його з-під удару, юридично будуть проводитися по іншим напрямкам. Там, де він вже виступає звинувачуваним, в цілому ряді справ, які провалив спецпідрозділ ГПУ Сергія Горбатюка, який зараз виведений в інше відомство, яким займається вже інший спецпідрозділ, там де йдуть звинувачення безпосередньо проти Януковича, а не тільки по справі Майдану.

Ранее адвокат Егор Штокалов в эфире "ГС" заявил, что закон о спецконфискации хотят принять только для того, чтобы вернуть активы, незаконно выведенные экс-президентом Виктором Януковичем.

А начальник департамента спецрасследований ГПУ Сергей Горбатюк в эфире "ГС" сообщил, что пока в законодательстве о специальном досудебном расследовании не устранены недостатки, направлять дела экс-президента и его окружения в суд, это заведомо их разрушать.

Самое читаемое
    Темы дня