наверх
29.03.202417:27
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Снос киосков под покровом ночи и слабость власти

Стрельба в Киеве. Разборки с участием нардепа (220)

(обновлено: )61815
Председатель общественной организации "Барви життя" Лидия Гончаренко считает, что если процесс сноса МАФов в столице не перевести в правовое русло, то стычки между предпринимателями и коммунальщиками станут более масштабными и жестокими.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

Ночью, 22 декабря, в Киеве возле станции метро "Политехнический институт" сносили МАФы. Как отмечают активисты и предприниматели, которые пытались противостоять сносу, коммунальщики прибыли в плотном окружении сотрудников полиции.

При демонтаже произошло несколько столкновений между полицией и сотрудниками коммунальных служб с одной стороны и владельцами киосков и активистами — с другой. Есть пострадавшие.

Ночной снос киосков в столице в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировала председатель общественной организации "Барви життя", активист против незаконных застроек Лидия Гончаренко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Що відбулось біля станції метро "Політехнічний інститут"?

— Річ у тім, що журналісти із нашої організації чергували там не одну ніч, підтримуючи підприємців, оскільки вважаємо, що те, що зараз робиться, не можна назвати правовими методами. Особи, які нападають вночі, не мають ніяких підстав, не мають ніякої документації, ніяких рішень суду. Журналісти ту ніч чергували, а в цю ніч тблизько другої години ночі побачили, що в парку біля "Політеху" сконцентровано десь 40 людей поліції. Коли туди підійшли члени організації і журналісти і запитали, що вони тут роблять, то поліцейські почали відходити, нічого не пояснюючи. В цей час з іншого боку почали надходити якісь спецзагони. Вони були повністю в екіпіровці. Ці спецзагони відтісняли людей, які протестували проти того, щоб зносили МАФи і трощили майно. За ними, за цими спецзагонами, йшли ті особи, які ми в народі називаємо тітушками, із закритими обличчями. Потім тітушки вже кинулись на людей. Першою жінка постраждала, тобто її дуже штовхнули, їй зламали ключицю, вона дуже кричала. Так вийшло, що людям накипіло, вони згуртувались і, в принципі, не дали зносити ці всі МАФи і потім о третій годині приєднались батальйони "Донбас" і "Айдар", деякі члени цих батальйонів. Вони сказали, що будуть виступати за правове вирішення питання, тому що ви бачите, що це як система по всьому місту. Ми так не побудуємо правової держави.

Навіть представники влади міста заявляють, що ухвали суду немає на те, щоби зносити, тому ми знесемо, а далі вже як буде. Якщо ці МАФи незаконні, оскаржіть в суді, покажіть громаді і киянам, що от рішення суду. Але коли на ринку "Оболонь" зносяться всі МАФи, і ми знаємо, що там будуть муруватись висотки, така сама ситуація на Ревуцького, 40, де зноситься радіоринок і будуть муруватись висотки, довіри в якісь благі наміри влади, наприклад, у мене як в громадської активістки, яка бореться з незаконними забудовами, немає. Ми бачимо, що просто цинічно знищується малий і середній бізнес. Не робиться це так. Треба все переводити в правове русло, а зараз дуже це схоже на такий мінімайдан, коли на людей кидають, при цьому коли журналісти звертаються до цих осіб, які називаються чи правоохоронними органами, вони не показують ні посвідчень, вони не називаються, хто вони, хто у них старший. Коли люди викликали поліцію, слідчу групу на те, щоби вона хоча б описала, що жінку побили, то декілька годин ніхто не їхав. Уже коли ранок настав, вже більше журналістів зібралось, тільки тоді виїхала слідча група. Тому це все, що зараз робиться, можна назвати тільки беззаконням, причому тотальним.

Як саме хочуть вирішити власники МАФів конфлікт? Можливо, будуть влаштовувати пікети біля КМДА?

— Звичайно. Пікет був позавчора. Власники МАФів об'єднались. По-перше, у них є і асоціація підприємців малого і середнього бізнесу, і є також вільні профспілки. Валентина Коробка постійно на цих акціях, і от були позавчора. Вони приносили уламки МАФів до мера, вони надавали не перше звернення з проханням просто повернутись в правове поле, щоб не було зіткнень, щоб не було таких ситуацій, але ми бачимо, що наразі і громада, яка виступає за збереження історичного Києва, і підприємці, які зараз виступають за те, щоби не трощили МАФи, навіть за те, щоб не було забудов, тому що це не вихід із положення, коли на місті ринку "Оболонь" зараз виростуть висотки. Це неправильно. Все-таки треба, щоби влада міста дослухалась, інакше буде кровопролиття. Уже вчора пролилась кров, куди далі? Знову будуть тітушки, буде більше людей протистояти. Треба ж усвідомлювати, що у людей накипіло і вони, коли вибирали цю владу, думали, що якось буде правильно все і по закону вирішуватись, а не такими методами, коли вночі приходять правоохоронці, не показують посвідчень і приводять за собою якихось хлопців.

Як би ви оцінили ситуацію із захаращенням міського простору МАФами на ділянці станції метро «Політехнічний інститут»?

— Для того, щоби подивитись на те захаращення, треба виїхати туди і поспілкуватись з людьми. Я виїжджала, говорила з людьми. По-перше, ті МАФи, які трощать, вони ні проходу, нічому не заважають. Але, я поки що починаю вивчати всю документацію, немає рішення суду з їхнього знесення. Це саме основне — за яким рішенням ми повинні зносити. Завтра комусь не сподобається, що якийсь борг з квартири, ті самі тітушки прийдуть викидати киянина з квартири, це буде те саме. Тобто треба повертатись в правове поле. Якщо в людини немає документів законних на МАФ, то, звичайно, треба реагувати відповідним чином — це рішення суду, це виконавча служба і це далі вже демонтаж законний.

Смотрите также: Владельцы столичных МАФов устроили "мусорный" протест под КГГА

Якщо цього немає, то треба знаходити якісь інші шляхи, треба говорити з громадою, треба пояснювати тим же киянам, що тут буде, як буде, а просто маніпулювати на тому, що ми знесемо і побудуємо тут сквер, ніхто навіть цьому не вірить. Дуже багато дійсно територій, де МАФи наліплені бозна як. Якщо немає документації, рішення суду — зносимо. Але коли люди, як мені розповідають, працюють по 20 років, коли є пакет документів, коли вони сплачують податки, коли вони кормлять свої сім'ї, це не вихід з положення — приходити вночі і їх гамселити. Але влада не хоче говорити, вона не хоче говорити з позиції сили, причому сили невиправданої в даній ситуації. Це не бандити, це прості українці, які захищають своє майно. В цій ситуації треба детально розібратись, але діяти такими методами, ломачи жінкам ключиці, з цього нічого не буде, тобто люди в цій ситуації відстоять, а влада показує свою слабкість.

Ранее специальный корреспондент Александр Ивасивка в эфире радиостанции Голос Столицы сообщил, что предприниматели требуют ВР создать временную следственную комиссию, которая будет исследовать факты грубого давления на их бизнес.

Самое читаемое
    Темы дня