наверх
24.04.202414:34
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Грипп в Киеве: к медикам обращается 10 тысяч человек ежесуточно - Рубан

Грипп: новая эпидемия, новые жертвы (97)

(обновлено: )30710
Глава Госпродпотребслужбы Олег Рубан в эфире "ГС" пояснил, как избежать заражения гриппом, а также спрогнозировал, продолжится ли рост заболеваемости в ближайший период.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

В Киеве количество больных гриппом и острыми респираторными вирусными заболеваниями увеличивается, особенно среди детей. Поэтому уже около 70 школ закрыли на карантин. Об этом сообщил заместитель главы Киевской гор- гос администрации Николай Поворозник.

Поворозник подчеркнул, что поскольку в школах отсутствуют более 20% учеников из-за заболевания гриппом и ОРВИ, то руководители школ приняли решение о закрытии учебных заведений. Также в 32 школах частично приостановлены занятия.

О количестве больных гриппом и ОРВИ на данный момент в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал исполняющий обязанности начальника главного управления Государственной службы Украины по вопросам безопасности пищевых продуктов и защиты потребителей города Киева Олег Рубан.

Читайте также: Грипп в Украине: первые смерти

Якою є ситуація з захворюванністю грипом на даний момент?

— Ми зареєстрували на цьому тижні підвищення епідпорогу на 33%, і така тенденція буде простежуватись до кінця року. Ми фіксуємо також благополучну ситуацію щодо поступового зменшення показників через впровадження посилених профілактичних протиепідемічних заходів в організованих колективах, де спостерігаємо деяке зниження. Але буде спостерігатись напружена ситуація до кінця тижня. Тому я ще раз наголошую, що делеговане право адміністраціям, школам приймати рішення при відсутності дітей через хвороби грив та ГРВІ припиняти навчально-виховний процес на сім діб, що дуже ефективно і корисно впливає на передачу повітряно-крапельної інфекції в закритих приміщеннях. І ще раз наголошую батькам: прошу контролювати даний процес, тому що це ефективно, корисно і на користь не лише здоров’ю ваших дітей.

Більше хворих на грип і ГРВІ саме серед дітей?

— Так, дійсно, це є природний фактор. Перш за все, ми можемо сказати, що збудник, який циркулює сьогодні на теренах України і в місті Києві – це грип АН3N2 "Гонконг", який ще не зустрічався українцям та киянам, і лише раніше, десять років тому, циркулював подібний збудник, який має перехресний імунітет у дорослого населення, тому ми фіксуємо сьогодні захворювання перш за все серед дитячого населення до 14 років та серед молоді до 20 років. І, по-друге, як новий збудник, реєструється вплив на організм, впливає перш за все в організованих колективах: дитячі, загальноосвітні заклади від 7 до 14 років, де ми фіксуємо перевищення показників. Тому саме серед цих контингентів необхідно проводити профілактичні заходи.

Які заходи профілактики потрібно вживати?

— Батькам, адміністраціям шкіл дотримуватись буквально трьох позицій. Перше – це не допускати хворих людей до роботи, хворих дітей — до навчання. При виявленні ймовірного хворого проводити заходи по ізоляції та можливої госпіталізації, проводити медичний огляд щоденний. Це визначено рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я та МОЗ. По-друге, це дотримання температурного режиму з провітрювання. Це також визначено в наказах і юридично зафіксована відповідальність за адміністрацією загальноосвітніх закладів. Це температура 18-20 градусів по Цельсію, 40-60 вологості, а також обов’язкове провітрювання на перервах в класах при зайняттях та в коридорах та рекреаційних зонах. І третє – це дотримання респіраторного етикету та респіраторної гігієни. Це користування масками при необхідності, два рази миття рук, правильне миття обличчя, також дотримання правил чихання. Це елементарні правила, які знижують ризик повітряно-крапельної передачі в закритих приміщеннях.

Чи багато людей перебувають на лікуванні в медичних закладах?

— Ми фіксуємо сьогодні звернення за медичною допомогою порядку 10 тисяч осіб на добу. Це вказує на новий збудник, який циркулює на території України та міста Києва. Але, на щастя, не зареєстровано в місті Києві жодного важкого випадку, важкого ступеню важкості. Але слід пам’ятати, що циркулює вірус грипу АН1N1 (пандемічний каліфорнійський або свинячий), який циркулює на теренах України з 2009 року, і лише минулого сезону він забрав 62 життя. Тому групам ризику необхідно звертатись за медичною допомогою з метою своєчасного встановлення діагнозу та призначення лікування. Групи ризику – це літні люди старші 65 років, вагітні, люди з надмірною вагою, з цукровим діабетом, а також люди з хронічними захворюваннями, перш за все легень.

В Україні зафіксований четвертий випадок смерті від грипу. Чи в Києві зафіксовані випадки важкої, середньої тяжкості?

— Зареєстровані випадки середньої тяжкості. Летальних випадків, пов’язаних з грипом, не було, медичну допомогу надають своєчасно. При грипі актуально звертатись при перших появах захворювання – це лихоманка, висока температура більше 39 градусів, тому що противірусна терапія ефективна в перші 24-48 годин.

Ранее начальник Главного управления Госпродпотребслужбы в Киеве Олег Рубан в эфире "ГС" заявил, что показатель необязательной вакцинации и профилактики гриппа в развитых странах на уровне 40%, в Украине же — менее 1%.

Напомним маркетолог, директор маркетингового агентства Дмитрий Розенфельд в эфире "ГС" заявил, что украинцы не доверяют не самой вакцинации, а тому, каким образом она проводится в стране.

Самое читаемое
    Темы дня