наверх
19.04.202414:27
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

"Газпром" ссорит Украину с ЕС - Плачков

Дело - труба! В Украине кризис с газом (916)

(обновлено: )267537
"Газпром" подталкивает Украину к несанкционированному отбору газа, что послужило бы аргументом перед европейцами в пользу строительства "Северного потока-2". Об этом заявил экс-министр топлива и энергетики Иван Плачков.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

Министр энергетики Игорь Насалик сообщил, что из-за холодов и снижения давления в газотранспортной системе со стороны России, в Украине возник дисбаланс газа в размере около 15-20 млн кубометров. В связи с этим в четверг состоялось заседание кризисного штаба, по итогам которого со 2 марта был введен 5-дневный национальный план действий для экономии газа, предусматривающий перевод генерирующих компаний с газа на мазут и приостановку занятий в учебных заведениях.

В то же время НАК "Нафтогаз Украины" просит тех, у кого есть газовые котлы, снизить температуру в помещениях, и это позволит сократить потребность в топливе на 8-9%. В "Нафтогазе" отмечают, что в таком режиме Украине нужно продержаться всего 3-4 дня.

Читайте также: НБУ повышает ставку и… хоронит экономику

Удастся ли предложенными мерами преодолеть дисбаланс газа в стране, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал экс-министр топлива и энергетики, глава наблюдательного совета "Киевэнерго" Иван Плачков.

(текст публикуется на языке оригинала)

Президент заявив, що контракт "Нафтогазу" з "Газпромом" не передбачає розірвання в односторонньому порядку. Це відповідає дійсності?

— Дійсно, "Газпром" не може в односторонньому порядку зупинити дію контактів. Якщо це "Газпром" зробить, це привід для звернення до Стокгольмського суду.

Ніхто платити не збирається і просто затримує виплати? Чи є якась інша мета?

— Я думаю, що на сьогодні ця ситуація, яка склалась після того, як був знижений тиск в магістральних газопроводах з 60 атмосфер до 50, "Газпром" повернув гроші, які "Нафтогаз" перерахував як передоплату за газ, це для того, щоб в тих погодних умовах, які зараз в Україні, щоб Україна почала несанкціонований відбір газу магістральний, щоб скоротила транзит газу в Європу і щоб це був привід "Газпрому" звинуватити Україну, що вона не виконує свої зобов'язання і потрібно будувати "Північний потік-2" і відмовлятись європейським партнерам від газотранспортної системи України. Я думаю, що це — основна мета, і ці всі дії направлені тільки для цього, і я підтримую всі заходи уряду і теж звертаюсь до підприємств, що нам потрібно зосередитись зараз і, дійсно, скоротити споживання газу. Я скажу, це 15-20 мільйонів, ми можемо впоратись з цим обсягом, але до цього треба ще підключити голів обласних, районних адміністрацій, щоб вони почали ту потужну роботу по економії газу. Тільки звернення, я думаю, що буде недостатньо для них, щоб вони склали графіки по кожному населеному пункту — скільки споживається, на скільки вони скоротять, і щоб ця робота проводилась в режимі онлайн, через кожні 2-3 години.

Читайте также: Рост цен уже не остановить: новое за март

Представники уряду, НАК "Нафтогаз" запевняли в тому, що в газосховищах — достатньо газу, щоб пройти опалювальний сезон, а тепер закривають школи, садки. Росія зменшила тиск і у нас з'явились проблеми, чому так сталося?

— Для того, щоб ми себе надійно почували, у нас в сховищах повинно бути не менше 17-18 мільярдів кубів, це по-перше. Якщо ми закачуємо 14 мільярдів, то це ми розраховуємо на те, що у нас буде тепла зима, і розраховуємо на те, що у нас будуть постійно якісь постачання газу з Європи реверсом, і по цим потужностям з реверсу цю групу ми зараз можемо збільшити, я так думаю, бо, на жаль, сьогодні і в Європі холодно, і там є потреба в газі, по-перше. По-друге, цей газ — дуже дорогий зараз, і тому нам краще зараз зосередитись і ті заходи виконати, щоб ми не купували наддорогий газ в Європі і для того, щоб залишків у сховищах було достатньо. Я багато років казав, що нам потрібно не менше 17-18 мільярдів.

"Нафтогаз" підписав контракт з польською компанією на купівлю понад 60 мільйонів газу, і вже постачання сьогодні розпочалось. Наскільки цей обсяг може врятувати?

— Я думаю, що "Нафтогаз" дуже уважно дивиться на баланс газу. Вони розраховують до кожного мільйона кубів і вони цей контракт підписали. Я думаю, що вони діють дуже чітко і виважено при тих умовах, які сьогодні склались.

Петро Порошенко запевняє, що транзиту російського газу через Україну в країни ЄС нічого не загрожує і контракт на транзит не буде розірваний. Ви розділяєте таку впевненість?

— Ні. Я Вам скажу, що якщо є заява керівника "Газпрому", що всі контракти з Україною будуть розірвані, це мається на увазі контракт і на транспортування газу, і ми знаємо, що цей контракт закінчиться і нас очікують дуже важкі такі переговори з російською стороною, з європейськими партнерами, для того, щоб ми забезпечили транзит цього обсягу газу, всього біля 100 мільярдів кубів, які дає нашій країні близько 2,5 мільярдів доларів на рік.

Читайте также: Устенко: Европа решает свои проблемы за счет рабочих рук украинцев

Представник російської компанії Сергій Купріянов каже, що ближчим часом транзит російського газу через Україну продовжиться, не дивлячись на рішення "Газпрому" розірвати контракти.

— Я Вам скажу, що вони зараз не можуть зупинити транзит, тому що це зобов'язання перед європейськими партнерами, і в цих угодах там передбачено: цей газ купується в Росії, він транспортується газотранспортною системою України. Я думаю, що це підготовча робота для переговорів по газотранспортній системі після закінчення угоди в 2019 році. Це вже така підготовка, я б сказав, потужна.

Напомним, по словам сопредседателя Фонда энергетических стратегий Дмитрия Марунича, в расторжении контрактов с "Нафтогазом" "Газпром" пойдет до конца. В эфире "ГС" эксперт отметил, что целью обращения российского газового монополиста в Стокгольмский арбитраж является "обнуление" истории его взаимоотношений с "Нафтогазом".

Самое читаемое
    Темы дня