наверх
04.05.202402:57
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Политолог: сторонники Саакашвили представляют угрозу для Порошенко

Жесткая депортация Саакашвили: что дальше? (963)

(обновлено: )74211
По мнению Ярослава Макитры, статью, которая инкриминируется Саакашвили, выбрали специально, чтобы посеять панику и деморализовать его сторонников.

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В пятницу, 8 декабря, задержали лидера "Движения новых сил" Михаила Саакашвили. Задержание состоялось в рамках действующего законодательства, так утверждает генпрокурор Юрий Луценко.

Сейчас Саакашвили в изоляторе временного содержания СБУ, сам он объявил голодовку. В течение 72 часов ему должна быть избрана мера пресечения.

Как будет развиваться дело Саакашвили, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал политический эксперт Ярослав Макитра.

Читайте также: МихоМайдан на пределе: в ожидании суда над Саакашвили

(текст публикуется на языке оригинала)

На вашу думку, як розвиватимуться події далі і взагалі, чи дійде справа Саакашвілі до логічного завершення?

— Очевидно, що так, як розгортаються події, влада вибрала технологію, скажемо так, унеможливлення створення перешкод для діяльності Міхеіла Саакашвілі і створення умов для того, щоб він добровільно покинув, по суті, Україну – це був би найкращий, очевидно, сценарій розвитку подій для влади.

Так довго чекали саме на те, щоб він добровільно залишив Україну?

— Створюються умови ж, багато людей з його оточення депортовано, затримано і так далі, тобто створюються перешкоди для життєдіяльності фактично тут. Але щодо вчорашнього затримання досить дивно виглядає ситуація, тому що звинувачення лунали, ми чули там, замаху на органи влади, державному перевороті і так далі, з уст генпрокурора, авторитетного, засідання Верховної Ради, з різними фільмами, як у нас вже останнім часом поширено — без кіно немає справи. А коли прийшлось до факту, до юридичного факту, то інкримінується Саакашвілі укривання злочинної організації. Тобто і стаття вже, і санкція вже — домашній арешт. Буде Саакашвілі вести прес-конференції там, я не знаю, у своїй квартирі, там з балкону чи з даху, не порушуючи домашнього арешту, тобто воно мало що змінить. Але це свідчить про те, що, очевидно, немає доказової бази, необхідної для того, щоб інкримінувати іншу статтю. Тобто ось і вся картина. Тому можете скільки завгодно показувати різні фільми, навіть, якщо там і правда показана, там дуже складно з юридичної точки зору, любий юрист-практик, думаю, підтвердить, інкримінувати конкретну статтю, тому що немає там конкретних закликів, конкретної там організації. Тобто це, повторюсь, навіть, якщо там і правда, то дуже складно це з натяжкою можна відносити до якогось державного там заколоту і так далі.

Ситуация под судом, где будет избираться мера пресечения Михаилу Саакашвили

Немає доказів, значить, немає суду, так би мовити? Судові засідання просто триватимуть, триватимуть, і справу затягуватимуть?

— Так, так очевидно, і тут уже справа в тому, якщо інкримінується стаття, ще побачимо в розвитку подій, можуть інкримінувати в подальшому, що завгодно – це може бути приманка, тут варіантів і межі всьому цьому абсурду немає, але на даний момент з того, що можна бачити і коментувати, в принципі, якщо ця стаття, яка зараз інкримінується, під неї доказову базу в принципі знайти можна, тому що справді там є втеча від слідства, там є прорив кордону і так далі. Але цікаво інше, що навіть в рамках цього Саакашвілі не звинувачують як організатора, а як того, хто замовчував про організатора. Для чого це робиться? Очевидно, щоб посіяти там в рядах паніку і так далі, щоб виглядало все, що Саакашвілі в стороні, щоб деморалізувати його прихильників.

Скільки загалом прихильників у Міхеїла Саакашвілі, і на скільки це потужна на сьогоднішній день політична сила чи рух, взагалі на що він може розраховувати?

— Та навряд чи можна говорити про якусь серйозну підтримку чи велику кількість прихильників, там ціла низка причин, тут радше просто ті, хто проти діючої влади і не сприймає її дії, він десь схильний, не те, щоб симпатизує, але притягується до Саакашвілі, до його політичної сили, бо, по суті, це єдиний політик, який зараз настільки яскраво, безапеляційно звертається до влади. Тому, звичайно, що тих, хто проти, а протест в суспільстві великий, звичайно, що частина з них починає орієнтуватися на нього, на його дії, але говорити зараз про якусь велику критичну масу як прихильників безпосередньо Саакашвілі навряд чи можна. Але як критично масу противників влади Порошенка, то тут є загроза справді для діючої влади.

Сторонники Саакашвили разбили витрину магазина Roshen возле следственного изолятора СБУ в Киеве

Під час першого затримання, так би мовити, Саакашвілі, силовики дуже активно не втрутилися в ситуацію, щоб не було постраждалих?

— Треба дивиться взагалі, чому так вибраний час і все робилось так швидко. Коли робляться, як правило, помилки? Тоді, коли пришвидшений час, і потрібно дуже швидко все робити і спланувати все в деталях просто неможливо фізично, фізично по суті.

Чому поспішали силовики?

— Я думаю, що цю історію з Саакашвілі треба розглядати в комплексі з НАБУ історією і в комплексі з блокуванням на Західній Україні нафтової труби, причетність до якої закидають куму президента пану Медведчуку. І тут треба дивиться все в комплексі, тому що частина батальйону "Донбас" там перебуває на Заході і так далі. Очевидно, що можна говорити про певну спробу нав’язання всім, хто проти влади, руку Москви, співпрацю на Росію для того, щоб, коли будуть факти озвучуватись проти президента з боку НАБУ і інших правоохоронних органів, проти нього чи проти його оточення, хоча зараз ми вже і так достатньо бачимо кримінальних справ навколо оточення президента, щоби це фактично вже така привичка, і це дія на випередження, потім ця інформація по-іншому лягатиме.

От можемо уявити, так, як зараз там будуть "викидувати" справді документи вже проти президента, яка буде істерика про те, що це захист, це не напад і так далі, з боку маю на увазі цієї команди. От тому десь в такому ключі, я думаю, можна шукати відповідь на це питання. Тобто просто потрібно, якщо гра по-крупному, то це очевидно і зрозуміло, це велика політика, особливо геополітика замішана зараз, і тому тут потрібно не відкидати жодної версії, жодного варіанту розвитку подій, тому що дуже часто там, де нам намагаються пояснити, нам, я маю на увазі, тим, хто не бере участь в тих операціях, що там проблема і там питання, 99% що воно не там. Коли суспільству пояснюють, що нашому ворогу потрібен хаос, не факт, що нашому ворогу потрібен хаос. Ворогу потрібен контроль над Україною, а хаос – це просто технологія встановлення контролю. Іде нав’язування, іде ця гра смислів, і різні сценарії варто розглядати. Більше того, навіть організатори, я не певен, що зможуть це до кінця проконтролювати і передбачити.

 Смотрите также: Адвокат Саакашвили о претензиях прокуратуры

Напомним, по словам Дмитрия Разумкова, если дело против экс-президента Грузии в суде развалится, то вопрос его экстрадиции будет отложен на неопределенный срок.

Самое читаемое
    Темы дня