наверх
28.03.202412:05
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Юрист: судебная реформа – очередная показуха

Судебная и конституционная реформы в Украине (543)

(обновлено: )28420
Количество поданных украинцами заявлений в Европейский суд констатирует полный коллапс в правоохранительно-судебной системе, отметил Ярослав Гришин.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"

Украина находится на пятом месте по количеству поданных заявлений в Европейский суд. Об этом сообщил заместитель министра юстиции Украины Иван Лищина. И также он добавил, что новый Уголовный процессуальный кодекс получил положительные отзывы Совета Европы. 

Стоит добавить, что в целом, по состоянию на июль, в секретариате Европейского суда находилось почти 19 тысяч жалоб и в секретариате констатировали, что каждый пятый иск на рассмотрении суда касался Украины.

Эту информацию проанализировал адвокат, управляющий партнер "Международной юридической фирмы "Ярослав Гришин и партнеры" Ярослав Гришин в эфире радиостанции Голос Столицы.

(текст публикуется на языке оригинала)

Чим пояснити те, що ми перебуваємо у топ-5 за кількістю справ, які розглядає Європейський суд?

— Насправді ситуація ще гірше, тому що Мінюст надає ту інформацію, яка їм вигідна. Тобто ми на п’ятому місці перебуваємо загалом за кількістю тих справ, що розглядаються, але це за тією інформацією, що вони надають. А по моїй інформації, ми в тому році були на другому місці по кількості поданих скарг, а цього року – на першому, навіть Росію обігнали. І це дійсно дуже велика проблема і ганьба, як наша перед міжнародними партнерами, так і це в принципі чергове підтвердження того, що у нас повний колапс правоохоронно-судової системи. І людям в Україні захиститися і добитися справедливості на сьогодні вкрай важко, а дуже часто, що й неможливо.

І питання тут не тільки в тому, що важко виграти суд, а й питання в тому, що дуже важко його потім виконати. І саме на першому місці – кількість скарг, пов’язана з неможливістю виконання рішень суду, тому що виконавча служба у нас працює важко. Існує дуже багато способів, як ухилитися від виконання рішення суду. Так от останній такий приклад резонансний – це як мер міста Запоріжжя Володимир Буряк фактично не виконує декілька рішень суду, коли виграні були найвищі судові інстанції. І власне така посада, як міський голова, знаходить всілякі можливості для того, щоб не виконувати рішень суду, і таких прикладів дуже багато, їх безліч. 

Який зазвичай зміст позовів в Європейський суд?

— Перше місце – це невиконання рішення суду. Це категорія така. Друге місце пов’язане з порушеннями в кримінальному провадженні, що справи розглядаються вкрай довго, що порушується право на захист. Також окрема категорія – це майнові спори щодо порушень прав власності. В Україні люди не можуть захистити посягань на своє майно. Оце три самі найбільш розповсюджені проблеми. І також дуже тривалий розгляд, як і цивільних, так і кримінальних справ, що всі норми добросовісності, розумності, справедливості не відповідають взагалі ніяким міжнародним стандартам. 

Читайте также: Кравец: судебная реформа закончится развалом Украины

В Європейському суді з прав людини також достатньо важко якісно скласти скаргу для того, щоб воно було прийнято Європейським судом, для того, щоб потім було розглянуто – це дуже тривалий час займає. І обов’язкова умова для звернення в цей суд – треба пройти всі судові інстанції вже в Україні, тобто коли люди вже вичерпали всі можливі способи захисту в Україні. І наша сьогодні система правоохоронна, судова, треба констатувати, що вона абсолютно неефективна, абсолютно не може захисти порушене, не визнане або оспорюване право.

На теперішній час відбувається повний колапс судової системи, ми бачимо, що 113) суддів Верховного суду зараз там пленум буде, дай бог, щоб суд розпочав роботу. Але ж ніхто не каже про те, що у нас, наприклад, якщо взяти Запорізьку область, апеляційний суд – працює 20 суддів з 74, як має бути, тобто в 4 рази менше. Районні суди – дуже багато випадків, коли взагалі залишається один-два судді з 10-20 суддів і звичайно при такій ситуації взагалі неможливо виграти суд і поновити свої права. Окрім того ж багато є проблем, в тому числі щодо виконавчої служби і таким чином важко не тільки виграти суд, але й ще потім його виконати. 

Нам так багато розповідають про судову реформу в Україні. Невже нічого не робиться?

— Процес реформування має бути системним, він мав бути стратегічно, комплексно розпочатий ще в 2014 році владою. Взагалі незрозуміло, чим можна було займатися, щоб у 2017 ми всі зараз багато чули про судову реформу. Але це знову ж таки якийсь елемент. От Верховний суд набрали, апеляційні суди і суди першої інстанції – працювати нема кому. Кодекси прийняли тишком-нишком, швидко, ніхто з серйозних адвокатських об’єднань, правозахисних, не встиг їх дослідити, дати свої пропозиції, кнопкодавство було суцільне. Тобто це більше на показуху схоже. Новий закон про адвокатуру зараз в Раду Європи наш уряд подав, який зовсім не був погоджений з Національною асоціацією адвокатів. Тобто це зараз до виборів залишається мало часу і таке враження, що просто намагаються швиденько-швиденько щось приймати, щоб сказати – от ми судову реформу провели. Ці процеси зараз не можна назвати комплексною дієвою судовою реформою, якою вона має бути.

Чого не вистачає – фахівців, досвіду чи бажання?

— Насправді найбільша проблема – це брак політичної волі і реального бажання щось реформувати. Тобто дуже легко поїхати в Грузію, Естонію, Литву, Польщу, Німеччину, дослідити їх досвід і тут всі ці реформи реалізовувати. Насправді важкості взагалі ніякої нема, оскільки це вже все проведено багато-багато разів. Але ж дуже комусь вигідна ситуація такої турбулентності, ситуація невизначеності, ситуація корупційної складової, тому в принципі це ж повна відповідальність нашого уряду, що за весь час влади все можна було зробити і зробити якісно і ефективно. 

Ранее эксперт общественной организации "Слово и дело" Александр Москалюк заявлял, что судебная реформа усилит позиции Порошенко.

В свою очередь директор Украинской политконсалтинговой группы Дмитрий Разумков высказал мнение, что судебная реформа только усугубит пороки системы.

Самое читаемое
    Темы дня