наверх
18.04.202412:00
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Летальное оружие для Украины: больше политики, чем военной необходимости

Привет, оружие! Поставки из Канады и США (188)

66803
Вероятность того, что Украина до конца года получит от США противотанковые ракеты Javelin, а также средства ПВО, очень высокая, прогнозирует военный эксперт Сергей Ковтун.

РИА Новости Украина — радиостанция Голос столицы

В Белом доме рассматривают варианты предоставления Украине летального оружия. Об этом в интервью телеканалу MSNBC сообщил советник президента США по национальной безопасности Герберт Макмастер

По словам советника, американская сторона заинтересована в повышении обороноспособности Украины с целью "предотвратить дальнейшие вторжением на ее территорию". 

Также он добавил, что администрация США рассматривает различные варианты оказания поддержки, не уточнив какие именно. 

Ранее в американских СМИ появилась информация, что Пентагон и Госдеп США разработали план поставок в Украину противотанковых установок Javelin и другого вооружения и добиваются одобрения со стороны Белого дома. 

Перспективы и последствия предоставления Украине вооружения прокомментировал в эфире радиостанции Голос Столицы военный эксперт, полковник запаса Сергей Ковтун.

(текст публикуется на языке оригинала)

Наскільки реалістичною є постачання Україні американської зброї? Нам збираються надати зброю захисту чи зброю нападу?

— Однозначно, зброю захисту. І це в першу чергу, як ви вже згадали, протитанкові ракети Javelin, а також засоби ППО. Тому що як відомо, у разі повномасштабної війни буде застосовуватися авіацію. Тому йдеться про те, щоб надати Україні засоби ППО. Це по-перше. По-друге, вірогідність, з моєї оцінки, дуже велика, і я згоден зі словами Парубія, голови ВРУ, що до кінця цього року Україна може отримати від США летальну зброю. Ви зверніть увагу на те, що спочатку санкцій посилення, зустріч одного міністра закордонних справ з держсекретарем, і оця заява, що РФ готова до певних переговорів, свідчить про те, що Росія починає обережніше діяти. По-третє, зараз надання зброї летальної для України має більш політичні мотиви, ніж суто військові. Військові мотиви були в 2014-му році, в 2015-му роках. А зараз, звичайно що, все це нам потрібно, але це вже більш політично: зараз США чекає реакції Росії, як вона до цього може ставитися. Треба ще згадати про те, що в цьому році 350 мільйонів вже в бюджеті США закладено на надання військової допомоги, чи як вони написали: в сфері безпеки. Не розшифровуючи, куди і на які цілі. Але сфера безпеки, це в першу чергу оборонна сфера. І хотілося б нагадати, що ще в лютому командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав переконував уряд США в необхідності надати Україні летальну зброю.

Читайте также: США помогают Украине, тогда как ее руководители вредят ей

Ми говоримо про безоплатні подарунки? Які фінансові інструменти будуть застосовуватися?

— Це дуже цікаве питання. І якщо до Трампа мова йшла, і більшість сенаторів і конгресменів заявляли про те, що це просто допомога, то зараз написано за всіма документам американським, що це допомога, а якщо це допомога, то це не за рахунок виплати з нашого боку якихось там кредитів тощо. В оточенні Трампа вже були такі обережні заяви, що Україна може купувати зброю в Америки, як це роблять інші. Треба ще сказати, що ту ж саму летальну зброю ми можемо отримати не лише від США, а і від інших членів НАТО. Це дуже таке непублічне питання, і повну інформацію відносно цього має дуже і дуже обмежене коло осіб. І це правильно.

Военный эксперт Сергей Ковтун

Чи треба узгоджувати постачання зброї з країнами-сусідами України?

— Абсолютно непотрібно. Ніяких міжнародних законів, ніяких інструкцій, домовленостей ніхто ні з ким не має. Кожна держава має право, якщо постачання зброї не обмежене ООН і не накладені санкції. То ми, як Україна, як держава, не повинні ні з ким ні про що узгоджувати. Тим більше, що і наші найближчі сусіди, про яких ви згадали, особливо Польща, вони зацікавлені в тому, щоб ми, як держава, і наша армія, стали більш-більш міцніше, в тому числі шляхом отримання летальної зброї.

Читайте также — Корнейчук: реальная "партия мира" в Украине — это Трамп

Напомним, эксперт аналитической группы "Левиафан" Николай Мельник заявил в эфире "ГС", что для проведения референдума о вступлении Украины в НАТО надо внести изменения в Конституцию и разрешить размещение военных баз в Украине, а для для этого не наберутся голоса в ВР.

Ранее военный эксперт Олег Стариков в эфире "ГС" прояснил, кто виноват в блокировании военно-технического сотрудничества Украины с другими странами. 

Самое читаемое
    Темы дня