наверх
29.03.202412:45
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Анатолий Гриценко – большое интервью о наболевшем

Онищенко: новая партия компромата (410)

(обновлено: )268374
Скандальные пленки Александра Онищенко и перспективу получения Украиной безвизового режима с ЕС в эфире Голоса Столицы прокомментировал экс-министр обороны Украины Анатолий Гриценко.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Европарламент проголосовал за законопроект о введении механизма приостановления безвизового режима ЕС с третьими странами. Это в Брюсселе называли главным техническим условием для предоставления Украине безвизового режима. 

Также Европарламент перенес рассмотрение вопроса о безвизе с 18 января на 1 февраля. Когда проголосуют предоставление Украине безвиза, не уточняют, зато за аналогичный режим для Грузии Европарламент будет голосовать уже в январе.

А экс-депутат Александр Онищенко заявляет о том, что коррупция — в парламенте, признается в том, что ее курировал отчасти, занимался посреднической деятельностью. Так, по ряду вопросов оплачивались голоса народных депутатов: по назначениям и отстранения генпрокуроров, глав СБУ. При этом Онищенко отмечает наличие записей соответствующих разговоров с президентом Петром Порошенко.

Эксперты отмечают, что в виду новогодних праздников новой информации на этот счет не поступит. Но уже после Нового Года появятся новые аудио- и видеоматериалы от Онищенко.

Эти и другие ключевые темы в эфире радиостанции Голос Столицы прокомментировал экс-министр обороны Украины Анатолий Гриценко.

(текст публикуется на языке оригинала)

ПРО САМІТ УКРАЇНА-ЄС

Як ви прокоментуєте рішення, прийняті на саміті Україна-ЄС?

— Попри той, скажімо делікатно, демократичний демарш Нідерландів на референдумі, який ускладнив ратифікацію угоди, все-таки знайдено якійсь компроміс, який відкриває можливості для різних держав і членів ЄС співпрацювати з нами так  глибоко, як вони того хочуть, не обмежуючи їх щире бажання. Що стосується безвізу: інколи така думка виникає – може, ну його в баню, той безвіз? Пригадаємо, скільки було обіцянок з їх боку, я вже не кажу про обіцянки з боку наших керманичів. Петро Порошенко казав у 2012 році, що буде безвіз. Уже на вулиці завершується 2016-й. Я хочу нагадати, що Україна встановила безвізовий режим для європейців в 2005 році. Тому тягти в режимі фактично зневаги, приниження — чому Україна повинна бути жертвою чи заручником ваших проблем, які створені в сфері міграції, недовіри один до одного, якихось своїх негараздів в зоні євро, ще чогось іншого? 

Читайте также: Безвиз для Украины и кот Бегемот для мозгов

Я думаю, що українській владі вже потрібно перестати обіцяти, бо ці обіцянки тільки підривають довіру. По-друге, я б не докладав особливих зусиль. Краще докладати зусиль тут, всередині країни для того, щоб, коли безвіз відкриється, в нас було більше економічних можливостей туди їхати, бо поки йшли ці переговори, гривню опустили втричі, навіть більше. Плюс без права на роботу, щоб ні в кого так само не було ілюзій. Тому якогось прориву я не очікую в кількості людей, які зможуть їздити, через внутрішні економічні негаразди. А психологчно — ви знаєте, от є навіть в нас група міжфракційна єврооптимістів в парламенті. От мені здається, це вже звучить як сарказм. Люди, які бували в Європі не тільки як туристи, вивчали їхню систему прийняття рішень, внутрішні взаємовідносини, пропорції розподілу бюджетів  тощо — у них ніколи не було ілюзій, що все там в гармонії. 

От офшорний скандали виник, і прем'єр пішов в Ісландії. Тобто оці речі треба приймати. Але я хотів би, щоб єврореалізм дав можливість нам позбутись патерналізму і інфантилізму, що хтось нас кудись буде тягти за вухо, хтось намалює дорожні карти реформ, хтось нас буде вести через етапи і робити тут, в Україні, за соціальними стандартами Швецію, Польщу чи Британію. Не буде цього. У них свій є, часом шкурний, часом цинічний, прагматичний  інтерес, який може не співпадати з нашим. Тому треба позбутись ілюзій. 

Те, як саме були враховані вимоги Нідерландів — це все ж перемога України?

— Я не можу назвати це перемогою. Це позитивний сигнал, що не дав ЄС зруйнувати самого себе одній країні. Ми ж зараз говоримо не тільки про Нідерланди, а в пам'яті тримаємо і весь переговорний процес по підготовці Угоди про асоціацію. Це була робота багатьох урядів і кількох президентів, ця ж проблема не виникла тільки зараз. Так от, на всіх етапах тоді, коли Україна наполягала якимось чином зафіксувати перспективу колись майбутнього членства, всі європейці, не тільки Нідерланди, як зараз, практично були проти, крім кількох таких  найближчих друзів України. Тобто вони не хочуть нас там бачити. 

З іншого боку, нам важливо підняти свої стандарти життя, я не виключаю, що ЄС, якщо він залишиться таким аморфним, не буде задовольняти самі країни-члени, і зараз євроскептицизм нарощується в усіх країнах без виключення. Якби провести зараз такий референдум, як провели в Нідерландах, в інших державах ЄС, як вони б підтримали угоду про асоціацію, люди, то не через ставлення до України, лише частково, а до недовіри до Брюсселю, невдоволення мігрантами, багатьма іншими факторами, я думаю, що не було б жодної країни ЄС,  де був би позитивний результат.

ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ЗВІЛЬНЕННЯ НАСІРОВА З ПОСАДИ ГОЛОВИ ДФС

У парламенті зареєстровано постанову про звільнення з посади голови ДФС Романа Насірова. Претензія — корупція і контрабанда на митниці. Чи вистачить голосів для того, щоб звільнити його з посади?

— Це приниження для країни, ріже слух, коли на будь-якій міжнародній зустрічі, без виключення, завжди звучить слово "корупція". Була корупція, були проблеми, але навіть в часи Кучми, Ющенка, Януковича не було такого, щоб от так от прямо в лоб записували в такі документи стратегічної важливості вимогу. Тобто характерна риса цієї влади — корупція. Хочу нагадати, що прем'єр Володимир Гройсман, коли його призначили, і я собі це зафіксував зразу, сказав, що буде вичищена митниця протягом трьох місяців.  Скільки вже місяців пройшло? Ні, не чисто. Значить, прем'єр, третя посадова особа в Україні, говорить неправду, попросту бреше. Він же говорив нам, що він покаже, як керувати державою. Ну, то почніть з таких, як Насіров, з таких, як Гонтарева.

Це повноваження Гройсмана — звільнити Насірова? 

— В цій ситуації це рішення уряду. Тому що міністрів затверджує парламент. А це рішення урядові. Але ж ми прекрасно знаємо, звідки взявся Насіров, за списком якої політичної сили прийшов — БПП. То питання не до Насірова, і за великим рахунком не до Гройсмана, він просто там обіцяє те, що не може зробити, а до першого офісу України — до Петра Олексійовича Порошенка. Насіров його влаштовує. Коли Гройсман робив цю заяву, то він говорив про цифри недоплат до бюджету з митниці, які, за його оцінками, складають 50 мільярдів гривень на рік. Я хотів би побачити ці мільярди.

ПРО СПРАВИ ГПУ СТОСОВНО ВИСОКОПОСАДОВЦІВ

Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що буде розслідування по високопоставленим чиновникам, включаючи керівників НБУ та комерційних банків. Як вважаєте, стосуватиметься воно Валерії Гонтаревої?

— По Станіславському: "Не верю!". І не раджу прокурорам, бо це, на жаль, іде від найпершого прокурора, від Луценка, робити пусті заяви. Ви передайте матеріали в суд, посадіть, поверніть вкрадене і визначте термін, скільки треба буде сидіти за ґратами. Тоді я зрозумію. От пішли виплати банк "Михайлівський". В мене питання: а хіба було справедливе рішення? Президент злякався, що прийшли на мітинг, президент вніс законопроект чисто популістський. Причому сам, будучи економістом, будучи фінансистом тощо, за рахунок держави, тобто нас з вами, покрити ті неподобства, які творили власники банку — раз, люди, які ризикували — два, і НБУ, який не контролював по ключовим параметрам банк і дозволив йому стати якоюсь там пральною машиною. А завтра решта 70 банків, які закрили, прийдуть. Ми теж будемо розраховуватися? Це чисто популістичне рішення, страх влади перед майданами, а насправді бездіяльність її в даному випадку в фінансовому секторі.

Смотрите также: Активисты пикетировали НБУ, требуя отставки Гонтаревой

Гонтарева, коли їй так прищемили трошки хвіст і викликали в парламент для звіту, назвала цифру, яку до того називав я, що в період 2008-2010 року, коли була криза, коли йшли шалені обсяги рефінансування, не повернуто тоді наданих грошей 77 мільярдів гривень. За тодішнім середнім курсом це близько 7-11 мільярдів доларів хтось вкрав. Чому цим не займеться прокуратура? Це не питання Гонтаревої, це не питання Насірова, це не питання Гелетея, Муженка чи кого завгодно. Одне прізвище значиме, тому що воно стоїть за всім. Це Порошенко. Гонтареву на момент призначення ніхто не знав. Вона сама, коли її призначали, сказала: це величезний аванс. Просто вихопили людину, яка, до речі, не займалася банківською справою, тому що вона інвестиційний банкір. А це як в медицині, є різні спеціальності. Хтось ЛОР, хтось гінеколог, хтось проктолог, дитячий лікар тощо. І не кожен може одне одного замістити. Тому це кадрова політика однієї людини — Петра Олексійовича Порошенка. Якби він хотів, він знає всі ті факти по Гонтраевій, по Насірову, по всім банкам.

Яким буде продовження історії із компроматом Онищенка на Порошенка? 

— Розділю на дві частини ваше питання: змістовно-моральну частину та наслідки, медійне висвітлення, можливі дії. Змістовно-моральна частина: корупція — це не просто якесь негативне явище загального характеру, скажімо так, як захоплення дітей гаджетами, що впливає на їх зір чи, можливо, на розвиток, чи алкоголізм, чи щось інше. Корупція — це вбивство людей. І це не я придумав, так кваліфікує ООН. І тому Ониіщенко, будучи сам злочинцем, це визнав, він визнав, що він став незаконно депутатом, він не мав права, але заплатив, як він стверджує, через Жванію, президентові, президент дав команду Охендовському, його зареєстрували. Він сам був поряд з президентом і протягом тривалого часу, більше року точно, був співорганізатором злочину. Він розносив гроші, називає цифри, щоб впливати на голосування: кого зняти, кого призначити, як бюджет розподілити тощо. Він, як він стверджує, був свідком розмов президента з бізнесом, коли президент вимагав собі долі. І ці долі вимірювалися, за його даними, сотнями мільйонів в доларах. Тобто визнаючи, що він сам злочинець, і він не викликає поваги як людина, але факти його не можна залишити без реагування. Тому що ці факти він вже передав американській стороні, детективам, прокурорам, і тепер уже президент України, як посадова особа, на гачку чужої спецслужби — можливо, не однієї.

Наскільки обгрунтованими є такі обвинувачення?

— Є речі, які документально підтверджені. І колись ми дізнаємося, скільки саме доплатив Ахметов, скільки Коломойський, скільки хтось інший тощо. Тому що це все правда. І люди, які в тому крутяться, вони це знають. Просто тут Оніщенко, якого відторгли від корита, почали посягати на його власність. Він вже пішов з того корабля, бо якби залишили, він би був і далі там. Він розкрив ці всі цифри, він розкрив ці факти. Я оприлюднив, коли колишній перс-секретар президента Ірина Фриз, зараз вона депутат БПП, минулої п'ятниці прямо пише в закритий чат своїм депутатам, що треба йти в ефір і переключати увагу на крадіжки авто, на нерозкриті злочини. Я не депутат. Мені здали люди, які в тій категорії, яким це видно. І вона пише, що той, хто піде, той отримає "карт-бланш до другого читання бюджету". Державного бюджету. І тим не менше, жоден не прийшов до того ж Савіка Шустера. Уже пацюки починають бігти звідти. Але проблема в тому, що Банкова тисне на медійний простір і намагається його форматувати. Вона навіть пішла на таку дурницю, яку було важко уявити. Спустили юридичну кампанію, як зробив Порошенко, і вона офіційно захищає блок БПП, його керівництво і уряд, і розсилає всім листи в ЗМІ, публічно говорить не тільки в Україні, в усьому світі, в Британії, що ми вам забороняємо поширювати цю всю інформацію. Не можна залишити без уваги таку подію, коли розкрадають мільярдами, коли вища посадова особа на гачку іноземних спецслужб.

Читайте также: Скандал с Онищенко продолжается — в центре внимания мандат

У НАБУ оголошено підозру в отриманні хабарів у великих та особливо великих розмірах голові ЦВК. Його прізвище фігурувало в "чорній бухгалтері" Партії Регіонів. Як ви це прокоментуєте?

— Я бачу, як важко притягти до відповідальності чиновників, які отримали благословення з першого крісла, і як вони намагаються використати будь-які лазійки юридичні і інші, ці всі експертизи поставити під сумнів. Більше того, він же в ефір виходить і говорить, що проти нього розвернулася кампанія, організована в іншій державі. Тобто він знову ховається за "шатунів", а шатуни не ті, хто крадуть чи приймають незаконні рішення, чи вбивають, а шатуни ті, хто піднімає ці питання. Виборча комісія — чисто технічний орган, який повинен щось фіксувати. У нас з нього зробили монстра, який вирішує долі виборів президентських, парламентських, реєструвати, не реєструвати. І ясна річ, що Охендовський там поводився не гідно. Онищенко не мав права балотуватися в депутати, бо він не жив в Україні певний час. Про це написали журналісти, це читав Охендовський. Тим не менш, по факту він його реєструє. Люди ж вже поїхали, побачили, навіть дронами зняли згори той величезний маєток у Охендовського. Він, здається, більший, ніж у Порошенка, і більше, ніж Білий Дім в Америці. Звідки це все у державного чиновника?

Як ви прокоментуєте ситуацію з Надією Савченко, її переговори із представниками так званих республік? 

— Мені здається, що їй краще повернутися зараз до офіцерського життя. І робити те, що вона вчилася робити професійно. Вона льотчик військового вертольоту, армійської авіації. От мені здається, їй треба цим займатися. Те, що її включили в список для того, щоб отримати статус депутата, делегація в ПАРЕ, для того, щоб витягти її з російського СІЗО, та історія завершилася. А коли, скажімо так, делікатно, Остапа понесло, і коли вже створюються проблеми в переговорах на державному рівні, коли вже не завжди думка випереджує те, що говорить її язик, мені здається, краще взяти паузу, повернутися до своєї нормальної роботи. Але це буде її рішення. Тому що ніхто не змусить її скласти депутатський мандат.

Ранее политический эксперт Ярослав Макитра в эфире "ГС" заявил, что если бы на то была политическая воля, то беглый народный депутат Александр Онищенко был бы давно задержан.

Также председатель правления Центра противодействия коррупции Виталий Шабунин в эфире "ГС" заявил, что именно Национальное антикоррупционное бюро вскрыло ключевую коррупционную схему "Укргаздобычи" и Александра Онищенко, а генпрокурор Юрий Луценко дал ему возможность сбежать.

Самое читаемое
    Темы дня