наверх
18.04.202412:57
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Киев, голод 2016. Девочку спасли чудом, детей могли морить голодом намеренно - Кулеба

(обновлено: )125602
Как сообщил уполномоченный президента Украины по правам ребенка Николай Кулеба в эфире "ГС", женщина, которая на 9 дней закрыла в квартире без еды двух маленьких детей, не чувствует никакой вины и не понимает, почему ее обвиняют в смерти ребенка.

РИА Новости Украина — радиостанция "Голос Столицы"

В Киеве произошла трагедия, в результате которой погиб ребенок. Состояние девочки, которую 20-летняя мать бросила дома одну с двухгодовалым братом на целых девять дней, начинает стабилизироваться. 

Стало известно, что матери сообщили о подозрении, а уже 8 декабря суд изберет женщине меру пресечения. Об этом  сообщила пресс-служба столичной прокуратуры. 

Подробнее о состоянии девочки, о том, что будет дальше с ней и ее матерью, в эфире радиостанции Голос Столицы сообщил уполномоченный президента Украины по правам ребенка Николай Кулеба. 

(текст публикуется на языке оригинала)

У якому зараз стані дівчинка, які прогнози роблять лікарі?

— Я не можу сказати на дану секунду, але вчора вже лікарі приймали рішення про переведення дитини з реанімації, і її стан поліпшився, бо з самого початку, коли дитину забрали з квартири, в неї був дуже складний стан. І чи буде вона жити, вирішувалося буквально по годинам. Тому я хочу подякувати лікарям, що врятували її життя, і вона, я думаю, вже переведена з реанімації в звичайне відділення.

Їй буде надаватися і психологічна допомога?

— Так, але зараз ми говоримо про її фізичне здоров'я. А далі, звісно, будуть фахівці вже працювати, для того, щоби відновити її. Але її відновлення буде залежати, наскільки швидко вона опиниться не в лікарні, а в домашніх умовах.

Що відбувається зараз з матір`ю дітей?

— На вчорашній день, на вечір, коли її опитували, то працівники мені казали, що вона не відчуває за собою ніякої провини, вона не розуміє, чому її в цьому звинувачують, що вона ні в чому не винна, вона просто залишила дітей в квартирі і попросила свою свекруху. До речі, ця інформація поки що не підтверджена, тому що сьогодні будуть опитувати і свекруху, і рідних, і близьких, взагалі всіх, хто якимось чином причетний до цього злочину. Але коли її запитали про те, чому ви залишили без їжі самих дітей, вона сказала: так а чого, я печиво залишила і кукурудзяні палички.

Можна взагалі говорити про адекватність її стану? Або її можуть визнати неосудною і помістити в лікувальний заклад?

— Я б зараз не говорив про це, тому що це має зробити експертиза, але її поведінка, як на мене, досить неадекватна. Саме щодо ставлення до власних дітей. Тобто в усьому іншому вона досить адекватна і, як ми бачимо з соцмереж, досить просунута і як б не сказав, що вона щось не розуміє. Але стосовно ставлення до дітей, нам хотілося би взагалі дізнатися, в яких умовах сама мама зростала, хто її виховував і які у неї є уявлення, що таке родина, що таке виховання дітей, що таке догляд за дитиною, тому що навіть лікарка-педіатр, яка приходила в цю квартиру одразу після народження третьої дитини, тому що найменшій дитині трохи більше місяця, то в принципі в цій квартирі все було більш-менш нормально, дитина доглянута і для нас незрозуміло, як це могло статися. Або спеціально ця пара хотіла довести дітей до смерті, або це помста якась була… Я думаю, правоохоронні органи в цьому розберуться.

Читайте также: Эксперт: Если общество не сделает выводов, трагедии с детьми будут повторятся

Коли цю жінку позбавлять батьківських прав?

— Я думаю, це не буде проблемою і вже служба подала до суду про позбавлення її батьківських прав, вона буде позабавлена батьківських прав. Тут питання в тому, що далі буде відбуватися, тому що нам в офіс вже телефонував сьогодні її брат, який живе під Києвом, який не знав про цю історію, він сьогодні дізнався, і досить схвильований, телефонував і запитував, що йому робити та просив про допомогу. Також матір її, яка проживає в Росії, вже виїхала сюди, до Києва. Тому, я думаю, коли вже всі ці пазли зберуться до купи, ми тоді більш-менш будемо знати правдиву історію стосовно того, що сталося, чому це сталося, де вона виховувалася взагалі. І тут дуже багато фігурантів цієї справи і з боку її колишнього чоловіка, і з боку нинішнього співмешканця, всі вони хочуть опікуватися дітьми… Чомусь так стається, що коли діти в біді — нема нікого. А коли біда сталася, то вже знаходяться ті, хто кажуть, що вони готові допомагати дитині.

Співмешканцю цієї дівчини щось загрожує через те, що сталося?

— Взагалі, за 135-ою статтею ККУ він може отримати вісім років ув'язнення. Все залежить від суду, наскільки він зможе взяти інші обставини до уваги, стосовно пом'якшення, або, можливо, якщо після проведення слідства відкриються якісь нові обставини. Ще якась стаття може бути інкримінована, тому я б зараз не говорив про те, за що вона буде засуджена. Те що це злочин — однозначно. Але тільки слідство може взагалі розібратися, який вид злочину вона скоїла.

Що буде з дітьми далі?

— Зараз орган опіки буде розглядати цю ситуацію, діти будуть наразі вилучені, і далі вже орган опіки і суд будуть встановлювати, наскільки з числа рідних і близьких, і хто може бути опікуном чи не може бути опікуном. Тому знову ж таки, я не хотів би зараз це обговорювати, тому що це має в подальшому вирішити суд. Чи будуть діти вилучені? Я думаю, що вони будуть вилучені в судовому порядку, бо вони зараз вже не знаходяться в родині.

Напомним, ранее Верховная Рада отправила на доработку закон о ратификации Стамбульской конвенции о предотвращении и борьбе с насилием в отношении женщин. Ситуацию прокомментировала народный депутат Украины Ирина Суслова в студии Голоса Столицы. 

Самое читаемое
    Темы дня