наверх
29.03.202402:13
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

НАПК и Лещенко: скрылся, как страус, но проблемы не решил - эксперт

(обновлено: )40510
Эксперт в области права Александр Москалюк в эфире "ГС" заявил, что способ зачитывания протокола депутату Лещенко не повлияет на дальнейшее рассмотрение дела.

РИА Новости Украина — Радиостанция "Голос Столицы"     

Национальное агентство по предупреждению коррупции обвиняет народного депутата Сергея Лещенко в том, что он умышленно затягивает ознакомление с протоколом об административном правонарушении. Речь идет о расследовании дела по покупке квартиры нардепом.

По данным Нацагентства, Сергея Лещенко уже который раз ждали в НАПК, однако он так не прибыл. Поэтому представитель антикоррупционного агентства прибыл в парламент, нашел там нардепа Лещенко и попытался ему зачитать протокол об административном нарушении при покупке квартиры.

Однако Сергей Лещенко представителя НАПК проигнорировал, демонстративно ушел в сессионный зал. Поэтому уполномоченный антикоррупционер дочитывал протокол при отсутствии нардепа, а документ подписали свидетели.

Была ли соблюдена юридическая процедура и каковы ее правовые последствия для самого господина Лещенко, в эфире радиостанции Голос Столицы пояснил эксперт общественной организации "Слово і діло", кандидат юридических наук Александр Москалюк.

(публикуется на языке оригинала)

Чи мав право представник НАЗК зачитувати протокол про адмінпорушення  без присутності підозрюваного?

— Насправді, це свого роду мавпування і практика, яка була запозичена фактично від нашого генпрокурора, який зачитував без наявності Януковича теж відповідну підозру. Тому, я думаю, що ця практика в дечому хибна.

Але це не знімає того, що насправді сам по собі факт зачитування не впливатиме далі на розгляд цієї ситуації, тому що безпосередньо пану Лещенку цей протокол був наданий для підпису. Якщо він не підписав, то згідно з нормами Кодексу про адмінпорушення, а саме згідно зі статтею 256, тоді просто робиться у протоколі відповідна відмітка, що така-то особа відмовилася підписувати протокол. Це повинно бути засвідчено свідками, і тоді цей протокол матиме таку саме юридичну силу, як і протокол, який був би безпосередньо підписаний Лещенком.

Я не можу зрозуміти, навіщо було зроблене таке зачитування, для мене єдине пояснення не юридичне, воно криється в площині психології.

А якщо про психологію, як ви це поясните?

— Про психологію пана Лещенка, який втікав? Не знаю, мабуть, він не консультувався з юристами, якби він консультувався з юристами, вони б йому пояснили, що насправді така поведінка жодним чином позитивно не вплине на Лещенка.

Навпаки, йому б краще було підписати цей протокол і вказати на протоколі, що він не згідний з цим протоколом, і наприклад написати, що він вважає, що цей протокол є наслідком політичного переслідування. Чи вчинити якісь інші дії, які були б більш правильнішими.

Я думаю, що просто пан Лещенко не очікував цієї ситуації, тому у нього була така десь рефлекторна поведінка людини, яка зовсім не гадала, що таким чином можуть розгортатися події.

А які процесуальні дії розпочинаються безпосередньо після зачитування  протоколу про порушення?

— Після складання протоколу, якщо ми кажемо про те, що це було саме корупційне порушення, то згідно з нормами в тому числі Кодексу про адмінпорушення, цей протокол надсилається протягом трьох днів до суду загальної юрисдикції, до місцевого суду загальної юрисдикції і далі вже розпочинається безпосередньо розгляд цієї справи в суді, і суд має прийняти відповідне рішення. Тобто найближчим часом, в межах цих трьох днів, мають вже матеріали бути подані на розгляд до суду.

У справі Сергія Лещенка, яка міра його відповідальності і на  якому  етапі справи вона настає?

— Відповідальність настає лише після того, як буде прийнято відповідне рішення, тобто тут треба дивитися, за якою статтею саме безпосередньо був складений цей ось протокол. Тому, я думаю, що найближчим часом ми вже будемо мати рішення суду, і тоді стане зрозуміла ситуація.

Дійсно, у нас нардепи не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, але це не значить, що їх не можна притягнути до відповідальності у сфері корупції, тому що є навіть рішення КСУ з цього приводу.

Що стосується притягнення до адміністративної відповідальності, яке не пов'язано з обмеженням волі, депутати несуть цю відповідальність абсолютно так само, як і будь-які інші громадяни України.

Сергій Лещенко позиціонує себе, як противника будь-якої   несправедливості, викривача  можновладців, стверджує, що чистий перед  законом. Як тоді пояснити його дивну поведінку, зокрема те, що він тиждень, як стверджують у НАЗК, відкладає свій  візит в  Нацагентство?

— Очевидно, це питання не до мене, тут треба звертатися до психологів, які можуть пояснити саме таку поведінку Лещенка, бо ж рано чи пізно було зрозуміло, що цей протокол знайшли б можливість, чи зачитати, чи вручити, і знаєте, тут більш правильніше була б поведінка готуватися до того, аби цю, умовно, атаку, яка здійснюється на Лещенка, аби якось захищатися так, як би це було достойніше виглядало, тому що насправді поведінка Лещенка — це свого роду втеча, але втеча шляхом такої страусиної поведінки.

Тобто він сховався, але насправді він не сховався, насправді він для себе проблему не вирішив.

Ранее правозащитник Юрий Шулипа в эфире "ГС" прокомментировал, какими будут последствия  расследования НАПК относительно покупки элитной квартиры народным депутатом Сергеем Лещенко.

Самое читаемое
    Темы дня