наверх
19.04.202417:32
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Миссия невыполнима? Эксперт о призыве ООН отказаться от угля

(обновлено: )38821
Эксперт в сфере энергетики Андрей Герус в эфире Голоса Столицы спрогнозировал, что до 2050 года мир будет не в состоянии отказаться от использования угля.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Полностью отказаться от использования угля: такое решение было принято на климатической конференции ООН, состоявшейся в Марокко.

Сорок восемь стран, страдающих от климатических изменений, хотят остановить глобальное потепление. В решении конференции говорится, что не позднее 2050 года должен произойти переход на возобновляемые источники энергии. По инициативе Германии будет создан партнерский офис в Вашингтоне, где будут консультировать страны, не имеющие достаточного опыта в защите климата.

Во время предвыборной кампании Дональд Трамп назвал глобальное потепление мистификацией, заявил, что США откажется от парижских соглашений, остановит многомиллиардные выплаты на программу ООН по предотвращению изменения климата, вместо этого будет использовать эти средства на другие нужды. Сейчас эти страны-участницы климатической конференции обращаются к Трампу, чтобы страна не выходила из парижских климатических соглашений.

Сможет ли Украина перейти с угля на альтернативные виды топлива, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал исполнительный директор компании Concorde Capital Андрей Герус.

(Публикуется на языке оригинала)

Рішення кліматичної конференції відмовитися від вугілля стосується всього світу? 

– Я думаю, що взагалі по всьому світу це просто нереально до 2050 року, то, скоріше за все, це тільки 48 країн. Але навіть якщо воно стосується всіх, то це, скоріше, заява декларативного змісту. 

Читайте также: Ситуация в энергетике критическая. Угольная отрасль исчезает — Плачков

На сьогоднішній день крупні промислові країни використовують багато вугілля. Це Китай, це Бразилія, це навіть Австралія, хоча вона розвинена, це Росія, Індія. Такі країни, як США, Канада або європейські, вони вугілля використовують вже досить мало. В США, правда, більше газу використовується. Тому це в основному країни не третього, а другого світу, які не є найбільш розвинутими в нашому розумінні, але які демонструють такі суттєві темпи економічного зростання і навіть велику промисловість.

Якщо Америка не долучиться до цієї ініціативи, ініціатива заздалегідь провальна буде?

– Якщо Америка не долучиться, тоді ініціатива, звичайно, втрачає свою вагу дуже сильно, політичну вагу, тому що США велика країна з великою промисловістю і крім того з великим політичним впливом. Тобто США є фактично дуже часто індикативом для інших країн: чи можна себе вести якось інакше, чи варто себе вести якось інакше, дивляться на світових лідерів перш за все. Тому важко сказати. 

В основному теплова енергетика у них працює не на вугіллі, а на газу, тому для них саме ця проблема не є дуже критичною. Я не думаю, що можна передвиборчі заяви сприймати як даність, що це буде виконуватися, коли вже Трамп вступить в свої повноваження. Бо і в США, і у нас дається дуже багато різних обіцянок, але не всі вони виконуються. Тому тут до цього варто спокійно відноситися.

Наскільки світ залежний від вугілля саме як від енергоносія?

– На сьогоднішній день світ залежний від вугілля, тому що вугілля і газ виконують свою функцію так званої маневреності для енергетики. Ввечері всі приходять додому, включають якісь прилади, більше споживають електроенергії. 

Не може забезпечити "Енергоатом" такі пікові навантаження, тому що він працює рівним графіком. А теплова генерація може запускати додаткові котли, запускати додаткові блоки, станції, виробляється більше енергії. Тому зранку і ввечері навантаження лягає на теплову генерацію. І я думаю, що це буде ще тривати деякий час. 

Прогнози говорять, що до 2040 року теплова генерація скоротиться вдвічі, в тому числі вугільна, але все-таки вона буде існувати. Тому я думаю, що мінімум років 60-70 у нас теплова генерація точно буде – і буде вугілля. Його пропорція буде меншати, але це об'єктивна реальність, нам потрібна і така маневрова енергетика також.

Рішення цієї кліматичної конференції передбачає якусь фінансову допомогу країнам, які не мають кошти на відмову від вугілля – і в тому числі і нам? 

– Я не можу вам сказати, потрібно читати документи, але загалом така практика існує, що країни, які скорочують свої викиди, які відмовляються від того, що є результатами діяльності або такої енергетики, або промисловості, можуть отримувати за це певну винагороду. Така практика існує. В цифрах тут треба дивитися конкретні рішення і документи.

Коли б Україна могла в перспективі відмовитися від використання вугілля? 

– Важко прогнозувати, що буде через 50-60 років, технології дуже сильно розвиваються. Наприклад, сонячні панелі ще в 2009-2010 році були в чотири рази дорожчі, ніж зараз. Тобто сонячна технологія дешевшає і очікується, що до 2040 року сонячні технології ще подешевшають на 60%, тобто більше, ніж вдвічі. 

Тому технології розвиваються настільки швидко, що я думаю, на сьогоднішній день це нереально уявити, щоб ми були без теплової генерації і без вугілля, але через 60 років, з розвитком технологій, я думаю, це може бути. 

Я думаю, через 50-60 років у нас, можливо, буде якийсь мінімальний рівень теплової генерації, яка буде працювати на вугіллі.

Яку частку в Україні на сьогодні становить альтернативна енергетика?

– Альтернативна енергетика у видобутку електроенергії складає 1,2-1,3% електроенергії. Але в грошах з ринку вона забирає понад 8% грошей, тому що там тарифи прив'язані до євро, вони зафіксовані, прив'язані до твердої валюти. Тому грошей немало, але електроенергії виробляється мало. 

Потрібно, щоб в Україну приходили іноземні інвестори із своїми технологіями сучасними і продуктивними, і щоб у нас були капітал і технології, власне, від таких серйозних технологічних інвесторів.

Які у нас впроваджуються програми зі збереження клімату і який у них є зиск з боку екології?

– Ми підписали і ратифікували паризьку угоду, відповідно, вона у нас має впроваджуватися. Крім того, у нас згідно плану асоціації і договорів до 2020 року має бути збільшений рівень електроенергії з відновлювальних джерел до 11%, зараз фактично є десь в районі 6-7%, якщо брати і зелені традиційні і Укргідроенерго, державу компанію. Важко сказати, чи можна вийти на такий показник, тим не менш, такі плани були. 

І ми повинні навіть всередині України вибудовувати відповідні плани, тому що у нас теплова генерація особливо шкідлива, тому що у нас вугілля містить сірку десь у розмірі 2-3%, коли в Європі заборонено спалення вугілля з сіркою понад 1%. Тому у нас там, де є станції, які спалюють вугілля, виробляють електроенергію, дійсно біда з екологією.

Ранее специальный корреспондент Голоса Столицы Александр Ивасивка сообщил, что к отоплению подключили немало столичных домов, но при этом количество аварий на теплотрассах значительно увеличилось в сравнении с прошлым годом.

Напомним, по мнению политолога Руслана Бортника, чтобы затраты на субсидии не превысили 6%, необходимо провести секвестр бюджетного финансирования субсидий. Об этом он сказал в эфире радиостанции Голос Столицы.

Самое читаемое
    Темы дня