наверх
19.04.202402:38
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Киев, массовые акции протеста. Что предпримут правоохранители

(обновлено: )286310
Замглавы Нацполиции в Киеве Андрей Крищенко в эфире "ГС" заявил, что количество патрулей 15 ноября будет увеличено, а политический Валерий Гончарук считает, что погода не способствует большому собранию людей.

РИА Новости Украина – радиостанция "Голос Столицы"

Киев готовится к ряду массовых акций, в частности во вторник, 15 ноября, будет перекрыта улица Крещатик, а правопорядок в городе будут охранять до пяти тысяч правоохранителей.

В Национальной полиции говорят, что получили десять заявок на проведение акций протеста в период — от 15 по 22 ноября в столице. Заявки на митинги подали, в частности, вкладчики банков, Автомайдан, партия "Батькивщина" и профсоюзы.

Подробнее о предпринятых мерах безопасности в Киеве в эфире радиостанции Голос Столицы рассказал заместитель главы Национальной полиции, начальник Главного управления Национальной полиции в городе Киеве Андрей Крищенко.

(текст публикуется на языке оригинала)

Було повідомлення про те, що поліція та Нацгвардія переходять у посилений режим роботи у зв’язку з високою терористичною загрозою. Що це означає?

— Так, дійсно, посилений режим роботи з сьогоднішнього дня, 14 листопада. Це пов’язано, по-перше, всім відомі події на Сході, і коли таке скупчення людей, в Києві проводяться такі масові заходи, ми посилюємо заходи безпеки. Пересічні громадяни не побачать, скажімо так, незручностей для себе, але в центрі міста буде збільшена кількість патрулів правоохоронців, буде перекритий рух на Хрещатику в деякі години, в які будуть безпосередньо проводитись акції. Будуть проводитися перевірки, поверхневі перевірки, перевірка поклажі, якщо буде у людей, для забезпечення мирного волевиявлення.

В які години це буде?

— Якщо казати про 15 листопада, то це буде з 8 ранку і до 14-15 години. В інші дні, я думаю, будемо вже виходити з тієї ситуації, яка склалась, кількості осіб, яка буде приїжджати, рух автобусів, які підвозять людей. Тому це все буде виходити з цієї оперативної ситуації, яка буде складатись в інші дні. 

Читайте  также: Якубин: власть будет использовать протесты для оправдания своих провалов

Як поліція допускатиме людей на самі акції протесту? Як будуть проводити огляд? Яку територію оточить поліція?

— Доступ буде вільний. Звісно, поліція не буде обмежувати або не надавати людям можливість прийти. Але буде проводитись поверхневий огляд. Ми встановимо рамки металодетекторів. Металошукачі будуть, будемо перевіряти. Кінологічні служби задіяні. Це такий комплекс, який дозволить швидко перевірити велику кількість людей, щоб вони могли спокійно зайти до місця проведення акції і були впевнені, що все буде мирно, без трагічних якихось наслідків або випадків. 

Виїзди, в’їзди до Києва будуть посилено контролюватись?

— Виїзди, в’їзди до Києва у нас постійно контролюються. Якогось посилення додаткового не буде. У нас буде інформація про в’їзд до міста Києва людей, організованих груп, мітингувальників з інших міст. В’їзд також буде супроводжувати поліція інших регіонів, забезпечувати безперешкодний проїзд. Безпосередньо якихось спеціальних заходів на в’їзді до Києва не буде. Буде звичайна перевірка транспорту, який в’їжджає до Києва, яку ми щодня здійснюємо в стандартному режимі.

Кілька порад, будь ласка, як не втрапити в халепу в ці дні?

— Документи, якщо є, можна із собою брати. Можна скористатись громадським транспортом, метрополітеном, не приїздити в центр на власному авто, тому що будуть затори, не буде місць для паркування. 

Чи сприятлива зараз в Україні обстановка для дестабілізації ситуації, в ефірі "ГС" спрогнозував політичний експерт агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук.

Валерий Гончарук

"Дещо перебільшені побоювання і очікування. Мені здається, що є принаймі дві причини для того, щоб ці сценарії не справдились в контексті України, тому що, по-перше, ми бачимо, які зараз кліматичні умови, а це означає, що реально не варто очікувати великих мас людей. Акції ошуканих вкладниках банку "Михайлівський" і щодо тарифів частково вже відбувались, тобто ми дійсно бачили там зіткнення, але вони не мали проблематичного характеру, тобто якихось суттєвих провокацій немає. Друга причина – це те, що ми не маємо насправді єдиної позиції. А це що означає? Що є достатньо багато незадоволених партій, груп, які, в тому числі, фінансуються окремими олігархами, я не виключаю, що вони фінансуються частково і РФ, але це не єдина опозиція. Але мені складно уявити, щоб зійшлись політичні сили, які себе чітко ідентифікують, і ті політичні сили, які грають в демократичну опозицію. І в цьому контексті можна бути спокійним. З іншого боку, зрозуміло, що ми воюємо з РФ, і ті заяви, які робить СБУ, вони не є безпідставними, але зараз абсолютно не найкращий час, щоб проводити такі масові акції. Період більш-менш позитивного, теплого періоду, пройшов, і я не виключаю, що можна буде очікувати зіткнення на весну. Поки що складно сказати, чи мають вони потенціал, тим більше, захопити окремі адмінприміщення і зробити такий собі збройний переворот,  тому що навіть ідею Майдану–3 ніхто голосно і всерйоз не обговорює. Але це не означає, що в суспільстві немає незадоволення. Мені здається, що остаточне незадоволення буде пізніше, принаймні, під час зими", — резюмував Валерій Гончарук.

Самое читаемое
    Темы дня