наверх
04.05.202413:06
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Погребинский об Украине и новом мировом порядке

Победа Трампа. Ликование и протесты в США. (944)

(обновлено: )7534210
Политолог Михаил Погребинский в эфире Голоса Столицы спрогнозировал, что после победы Дональда Трампа на выборах у США наконец-то появится четкая позиция по Донбассу, при этом новый президент будет искать компромисс с РФ.

РИА Новости Украина – Радиостанция "Голос Столицы"

Хиллари Клинтон признала победу Дональда Трампа в президентских выборах. Михаил Саакашвили на своей странице в Facebook первым обнародовал фото с Трампом, отметив, что они знакомы уже в течение 20 лет.

Президент Петр Порошенко очень долго тянул с приветствием Трампа, после чего заявил, что его победа является очередным доказательством демократии. Порошенко настаивает, что на новом президенте США теперь лежит большая ответственность.

А глава МВД Арсен Аваков на своей странице в Facebook, после заявления Трампа о Крыме, назвал того "маргиналом". Вице-премьер Павел Розенко решил пошутить по этому поводу, написав, что "ничего плохого о Трампе не писал и не говорил".

Каких действий ожидать от новой администрации США, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал политолог Михаил Погребинский.

(публикуется на языке оригинала)

Чого очікувати українським політикам від нової американської адміністрації, особливо враховуючи колишню риторику і єврооптимістів, і позицію НАБУ?

– Я думаю, що деяким українським політикам, на кшталт Авакова, Турчинова, Яценюка та інших, треба пакувати валізи. Є велика ймовірність того, що у нас буде змінюватися тренд, підлаштовуючись під нову адміністрацію США – а ми не знаємо, якою вона буде. Але ми знаємо впевнено, що вона не буде такою невизначеною, незрозумілою, як це було з адміністрацією Обами.

Тому я думаю, що буде якийсь пошук компромісу між США та Китаєм, це перше, і друге – це США і Росією. В цих обставинах ті, хто хочуть шукати компроміс, будуть мати переваги в українській політиці.

І я думаю, що насамперед президент Порошенко відчує більше можливостей для маневру. У нього майже не було такого маневру.

А чи варто очікувати, що позиція США щодо України зміниться?

– Я думаю, що навряд чи буде переформований "нормандський формат". Навпаки, я думаю, що адміністрація Трампа буде вирішувати питання приблизно таким чином: європейці, Меркель, це твої проблеми, розбирайся там з Порошенком, з Путіним, Донбасом. Взялася – розбирайся, у мене є своїх проблем надзвичайно багато.

Я думаю, що радикально позиція США не зміниться, все одно США будуть підтримувати Україну за будь-яких обставин, з будь-яким президентом, і будуть критикувати і Путіна, і залишаться санкції. Але стилістика, мабуть, зміниться. І вона зміниться на користь пошуку компромісу.

Можливо, буде щось інше, але оскільки я приблизно знаю, хто там оточує з теоретичної точки зору і хто формує зовнішньополітичну концепцію Трампа, з одним з тих людей я спілкувався пару тижнів тому на Валдайському форумі, політолог Міршаймер, і тому я сподіваюсь, що все ж таки переважати буде позиція така: не нагнітати, а шукати можливість компромісу.

Тим більше, що Трамп є бізнесмен, який має колосальний переговорний досвід. Це саме те, що зараз потрібно. Що досі що було? Байден каже одне, команда Держдепу – трошки інше, приїжджає Яценюк до Байдена з одним, а Порошенко по телефону з іншим. Не було визначеної позиції. Зараз, мені здається, така позиція з'явиться.

Кандидат Трамп не зустрівся з президентом Порошенком. А президент Трамп зустрінеться?

– Я думаю, що зустрінеться, але не як тільки захочеться Порошенку, а коли буде така можливість. НАБУ працювала з США, з адміністрацією Обами.

Нічого дивного в тому, що вони шукали якийсь компромат для суперника Обами і Клінтон. Так що тут я думаю, що це зрозуміє бізнесмен Трамп, і він поставиться до України не образливо, а як до проблеми, яка не має великої ваги в тих задачах, які він собі поставив.

Читайте также: Мистер Непредсказуемость. Эксперты о новом мировом порядке при Трампе

Ранее о том, что победа Дональда Трампа в президентских выборах в США породит нарастание неопределенности и в мировой политике, и в американской в частности, отметил в эфире "ГС" эксперт Денис Кирюхин.

Как Вы относитесь к победе Дональда Трампа на выборах в США? Выскажите свое мнение в ОПРОСЕ на Голосе Столицы.

Самое читаемое
    Темы дня