наверх
24.04.202420:48
Курсы валют НБУ
  • USD26.89+ 0.03
  • EUR31.83+ 0.14

Ситуация с Иерусалимом: радикализация нарастает

(обновлено: )32112
Решение Трампа может привести к тому, что Палестина станет социальной базой для международных террористических организаций, полагает эксперт.
Ситуация на границе Палестины и Израиля

РИА Новости Украина — Радиостанция Голос Столицы

В столкновениях между жителями оккупированных палестинских земель и израильской полицией погибли два человека. Они получили смертельные ранения из огнестрельного оружия в секторе Газа.

Кроме того, состояние еще троих человек остается крайне тяжелым. Также более 1100 человек пострадали. Такие данные министерства здравоохранения Палестины.

Стоит напомнить, что президент США Дональд Трамп объявил о признании Иерусалима столицей Израиля и переносе туда американского посольства. Израильские власти назвали принятое решение историческим.

Читайте также: Главные темы недели: новые вызовы Ирака, напряжение в Израиле, прощание с Холлидеем

В свою очередь мусульманские страны выступили с предупреждением, что любое решение о переносе посольства США может усилить напряженность в регионе и перечеркнуть усилия США по достижению арабо-израильского мирного договора.

Последствия такого решения Трампа в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал эксперт по вопросам Ближнего Востока Илия Куса.

(текст публикуется на языке оригинала)

Для чого Штати вносять новий фактор дисбалансу в Близькосхідний регіон?

— Там кілька факторів. По-перше, ізраїльське лобі в США, яке активно працювало на те, щоб Трамп прийняв це рішення. По-друге, лобі всередині його власної команди, а конкретно — віце-президента Майкла Пенса, який є прихильником євангельських християн, які вважають, що треба Єрусалим визнати ізраїльським. По-третє, тому що Трампу банально занесли гроші в сумі від 25 до 35 мільйонів доларів під час його передвиборчої кампанії ізраїльським мільярдером Шелдоном Адельсоном, це найбагатший єврей у світі, він володіє казино, він був одним з найбільших спонсорів Трампа під час його передвиборчої кампанії. Тому, відповідно, коли він фінансував його партію, його кампанію, він і став одним із учасників механізму прийняття політичних рішень, і він так само пролобіював це рішення. І по-четверте, це робота на електорат, і це от політичне рішення — реверанс в бік Ізраїлю, тому що там його політика в принципі є проізраїльською.

Чи сам Трамп розумів, що робить і які наслідки спричинить його рішення?

— Я не знаю, я не можу відповісти на питання, що він розумів, а що ні, я не в голові Трампа, я гадаю, що йому в принципі байдуже було. Тобто це політичне рішення, і в принципі вони вирішили, що зроблять таким чином, тому що це важливіше. Він працює на свій внутрішній електорат, йому важливий його рейтинг, йому важливе задоволення вимог різних груп лобі, в даному випадку — проізраїльського лобі. Всередині США була опозиція його рішенню, зокрема, з боку міністра оборони Метіса і держсекретаря Тіллерсона, тобто там була певна дискусія з цього приводу, але перемогло проізраїльське лобі. Чи знав він, що будуть такі наслідки, я не знаю… йому про це в будь-якому разі казали, але він прийняв таке рішення, це вже факт.

Ситуация на границе Палестины и Израиля

Президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вже виступили з критикою цього рішення США. Те ж стосується Німеччини. Що відбуватиметься надалі, наскільки зміниться ситуація на Близькому Сході?

— Зараз американські політики зондують ґрунт. Зараз залежить від того, чи підуть арабські держави, в першу чергу, далі простих заяв. Тому що якщо вони не підуть далі простих заяв, тоді це буде сигналом, для того щоб… по-перше, для Ізраїлю продовжити будувати незаконні єврейські поселення в східному Єрусалимі та на західному березі річки Йордан, як вони це вже анонсували. Для США — продовжувати проізраїльську політику і, можливо, представити новий близькосхідний план, який розробляли весь рік, але зараз він трохи підірваний. І по-третє, це означатиме, чи частина держав таки домовилися з Трампом про це рішення заздалегідь, чи ні. Тому що зараз існують розмови про те, що Саудівська Аравія і Емірати знали про це рішення, і вони в принципі погодилися на це в обмін на поступки з боку США. От в принципі зараз це буде залежати від того, чи підуть держави далі простих заяв в Лізі арабських держав, в Організації ісламської співпраці, і протести на вулицях продовжаться, це 100%. Але ж розумієте, що протести без підтримки ззовні, вони нічого не важать.

Міністр оборони Ізраїлю заявив, що сподівається на те, що протести палестинців проти рішення Трампа завершаться. А як може коментувати ситуацію ізраїльська сторона в цьому контексті? Чи правильні зараз заяви лунають з того боку?

— Вони можуть коментувати як хочуть, бо відбуваються сутички з ізраїльськими силами безпеки. Вони впевнені, що завершаться, я не впевнений, що завершаться найближчим часом, але, як я сказав, без підтримки ззовні… якщо інші арабські держави будуть просто сидіти, вони зараз зробили заяви, більше нічого не робити, не так, як в 73 році, коли арабські держави здійснили так званий нафтовий шок, просто завели ціни на нафту, натиснути на Захід під час "Війни судного дня" з Ізраїлем. Цього разу такого не буде, тому що для багатьох арабських країн, наприклад, країн Затоки, зараз найбільш перспективним і найбільш стратегічно-важливим є протистояння з Іраном. А Іран є головним очільником цих процесів проти Ізраїлю, який об'єднує і "Хезболлу", і рух ХАМАС, і рух "Фатх", відповідно, наприклад, для Саудівської Аравії набагато важливішим є альянс з Ізраїлем, який вже існує понад рік, неформально, проти Ірану, і для того щоб стримати його вплив, ніж підтримка палестинців. І багато хто це розуміють, і якщо так і буде продовжуватися, то в принципі протести будуть затихати.

Ситуация на границе Палестины и Израиля

Складається враження, що палестинці, керівники Ізраїлю, країни, що підтримують ту чи іншу сторону, не дбають про те, щоб конфлікт заспокоївся, щоб примирити Палестину й Ізраїль, навпаки, підтримання постійне ситуації, вони роблять це навмисно?

— Це політика. Те, що сторони, точніше в даному випадку — США й Ізраїль, їм було байдуже на те, якою буде реакція Палестини, це факт. І те, що вони не думали про те, що це може викликати… я так розумію, вони зондують ґрунт, вони просто вважають, що — і по заявам це видно — що не буде третьої інтифади, як це було, наприклад, в 1989 році. Тому відповідно і було таке рішення. Але це послідовний один із кроків, які проводять США та Ізраїль в останні кілька років. З 2014 року переговори між палестинцями та ізраїльтянами заблоковані саме з боку Ізраїлю, оскільки він відчув за собою підтримку США, особливо після перемоги Трампа. І зараз, скоріш за все, вони і далі будуть ухвалювати рішення, особливо неоднозначні, і проблема в тому, що це може бути, одним з наслідків, може бути, який зараз недооцінюють, — це радикалізація самих палестинців.

Тобто чим більше Ізраїль і США приймають такі рішення, які мають тактичні виходи, а не стратегічні, тим більше радикалізується палестинська молодь, і тут справа навіть не в русі ХАМАС, а в принципі в палестинцях, які можуть стати соціальною базою для терористичних організацій. Тому що насправді таке рішення — це "подарунок" "Аль-Каїді" і ІДІЛ. Якщо прослідкувати за різними акаунтами екстремістів, то зараз йде такий меседж, що, от бачите, ви воювали з нами, проти нас, проти ІДІЛ і "Аль-Каїди", а США все одно підтримують Ізраїль, і їм байдуже на арабів та палестинців. І це те, що наприклад, мене непокоїть, тому що якщо Палестина стане соціальною базою для терористичних організацій, не для ХАМАС, а для дійсно великих, міжнародних терористичних мереж, це буде катастрофа в першу чергу для Ізраїлю і в першу чергу для жителів Єрусалиму. І до речі, чимало з них, і євреї, і араби, були занепокоєні цим рішенням, тому що воно зараз несе ризик просто мирним жителям на вулицях Єрусалиму.

Напомним, по словам эксперта Киевского центра политических исследований и конфликтологии Дениса Кирюхина, логика президента США в том, что назвав Иерусалим столицей Израиля, он просто признал реальность.

Самое читаемое
    Темы дня